Új elmélet: lehet, hogy késleltethető az öregedés

Lehet-e az öregedés folyamatát késleltetni, vagy akár visszafordítani? Ez a kérdés elég régóta foglalkoztatja a tudósokat.

Japán kutatások kimutatták, hogy az emberi sejtvonalakon lehetséges az öregedés késleltetése. Azt is megállapították, hogy két gén vesz részt a glicin, a legegyszerűbb aminosav termelésében, amely részben felelős az öregedésért - tudatta a Science Daily.

Így is küzdhetünk az öregedés ellen

A belső értékek igazán fontosak - ezt a szabályt mindannyian jól tudjuk. Ám az, hogy milyen a külsőnk és hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, kihatással van az egész önértékelésünkre. Egyszerű módszereket mutatnunk. Kattintson!

A Jun-Ichi Hayashi professzor által vezetett kutatócsoport a japán Tsukuba egyetemen a mitokondriális öregedés elméletét kutatva tett felfedezéseket. Az elmélet szerint az öregedés annak következménye, hogy a kor előrehaladtával a mitokondriumok (a sejtek energiaellátásért felelős, önálló DNS-sel rendelkező sejtszervecskék) egyre több működési zavart mutatnak, amit a mitokondriális DNS mutációinak felhalmozódása okoz. Az abnormális mitokondriális működés sok fajban az öregedés egyértelmű jele. Ez az emberre is igaz.

Van azonban, egyre több egymásnak ellentmondó bizonyíték, amelyek mindenesetre kétségeket ébresztenek az elmélet érvényességét illetően. A Tsukuba egyetem csapata arra jutott a vizsgálatai során, hogy nem az életkorral járó mitokondriális hibák nem mitokondriális DNS felhalmozódó mutációi miatt alakulnak ki, hanem a genetikai szabályozás egy másik formája következtében.

A kutatók két vizsgálati csoportot alakítottak ki. Az egyikbe magzati kortól 12 éves korig, a másikban 80-tól 97 éves korig soroltak be embereket. A kutatók összehasonlították a mitokondriális működést és a DNS-károsodást a mitokondriumokban a két csoportnál, arra számítva, hogy csökkent működést, és megnövekedett DNS-károsodást találnak az idősebbek csoportjából vett sejteknél.

Vajon mit lehet tenni az öregedés ellen?

Vajon mit lehet tenni az öregedés ellen?


Csakhogy miközben az időseknél a működés alacsonyabb szintű volt, nem találtak különbséget a DNS-károsodásban a két csoport között. Ez vezetette a kutatókat annak gondolatához, hogy az úgynevezett epigenetikai szabályozás lehet felelős a korral járó hatások megjelenéséért a mitokondriumban.

Annak érdekében, hogy teszteljék ezt az elméletet, megpróbálták az emberi fibroblaszt sejtvonalakat átprogramozni mind a fiataloknál, mind az időseknél, hogy elérjenek egy embrionális őssejtszerű állapotot. Ezek a sejteket aztán visszaalakultak fibroblasztokká, és ezek egyes mitokondriális funkcióit vizsgálták.

Bármilyen hihetetlen, de a korral összefüggő hibák visszafordultak, és a fibroblasztok működése hasonló volt a magzati fibroblaszt sejtvonalában tapasztalthoz, függetlenül attól, hogy fiatal vagy idős emberektől származtak-e a minták. Ez arra utal, hogy az öregedési folyamat a mitokondriumban epigenetikai szabályozás következménye, és nem mutációké.

A kutatók aztán megkeresték a géneket, amelyeknek epigenetikus szabályozó szerepük lehet. Két szabályozó gént találtak, amely a glicin termelésére hat a mitokondrium, CGAT és SHMT2 jelűeket. Végül kimutatták, hogy a glicin kezelés képes lehet visszafordítani a korral járó működési zavarokat az idősebb emberek fibroblast sejtjeiben. Ezt az elméletet még tovább kell tesztelni, de a glicin-kiegészítők alkalmazása jelentős mértékben javíthat az idősebb népesség életkilátásait.

Forrás: Science Daily

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag