Támogatnák a magyarok a kegyes halált

HáziPatika

A magyarok negyede teljes mértékben, több mint fele pedig bizonyos feltételek mellett támogatná a halálbüntetés újbóli bevezetését. Nagy az eutanáziát pártolók tábora is, az abortuszt pedig a társadalom nagy része az érintett nők döntésére bízná.

A halálbüntetés, eutanázia, illetve az abortusz világszerte heves indulatokat kiváltó vitatéma. Életről és halálról nehéz objektív módon döntést hozni, ami miatt a konzervatívabb társadalmakban rendre tabuként kezeli a fenti problémákat. Az Index a Závecz Research segítségével arra volt kíváncsi, hogy a magyaroknak mi a véleményük a fenti témák kapcsán.

A magyarok nagy része támogatja a halálbüntetést

A halálbüntetés semmilyen módon nem összeegyeztethető az Európai Unió emberi jogi alapvetésével, emiatt egyik tagországban sem engedélyezett. Két nagy nemzetközi egyezmény tiltó hatálya is kiterjed Magyarországra, illetve 1990-ben határozat született arról, hogy a halálbüntetés alkotmányellenes. Az utolsó hazai kivégzés 1988 júliusában volt, Vadász Ernőt akasztották fel egy ember megkínzása és meggyilkolása miatt.

Az abortuszt a magyar társadalom alig ötöde ítéli el
Az abortuszt a magyar társadalom alig ötöde ítéli el

A halálbüntetést támogatók elsődleges érve, hogy az ilyen drasztikus szankcionálás elrettentheti az elkövetőket a gyilkosságoktól, a kutatások szerint ugyanakkor ennek a büntetési formának önmagában nincs elrettentő ereje. A magyar politikában inkább csak retorikai szinten bukkan fel egy-egy súlyosabb bűncselekmény esetén a visszaállítás, a közbeszédben azonban folyton jelen van. A kutatás szerint a magyarok 24 százaléka teljes mértékben a halálbüntetés visszaállítása mellett áll, 52 százalékuk pedig bizonyos, élet ellen elkövetett emberölések esetén elfogadhatónak tartaná a kivégzést. A megkérdezettek 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben elutasítja.

Tízből heten támogatnák az eutanáziát

Hollandia lett az első ország a világon, ahol 2002-ben törvényessé vált az eutanázia. Azok vehetik igénybe, akik "elviselhetetlenül szenvednek", és nincs remény a javulásra. A "kegyes halálként" is ismert eljárás engedélyeztetését egy szakmai csoport végzi, akik behatóan megvizsgálják a kérvényezett állapotát. Az engedélyezéshez nem feltétel, hogy halálos betegségük legyen.

Hol és milyen érvek mentén lehetséges az aktív eutanázia, illetve az asszisztált öngyilkosság? Kattintson!

Az aktív eutanázia, vagyis a halálba segítés Magyarországon semmilyen formában nem legális, létezik viszont olyan lehetőség, hogy egy ember - szigorú feltételek mellett - előre rendelkezzen arról, hogy életmentő és életfenntartó kezeléseket végezhessenek-e rajta a jövőben. A magyarok ennél megengedőbbek lennének, túlnyomó többségük (71 százalék) támogatná, hogy a gyógyíthatatlan betegek saját döntésük alapján kérhessék a kegyes halál, az eutanázia alkalmazását. A válaszadók 23 százaléka nem helyesli, 6 százalékuk pedig nem válaszolt a kérdésre.

Az abortusz megítélése a vallásossággal is összefügg

A művi terhességmegszakítást a magyarok ötöde ellenzi, négyötöde viszont helyesli, hogy az érintett nő saját elhatározása alapján hozzon döntést. Ez az állami szabályozással is összhangban van, ma Magyarországon ha a nő a terhesség orvosi megállapítása, majd két kötelező védőnői tanácsadás után kijelenti, hogy meg szeretné szakíttatni a terhességét, akkor megkapja az állami engedélyt az abortuszra. 


Az ellenzők között felülreprezentáltak azok a magyarok, akik magukat vallásosnak, az egyházuk tanítását követőnek vallják. A támogatók között pedig magasan felülreprezentáltak azok a magyarok, akik magukat nem tartják vallásosnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag