Születési hónapunk elárulja betegségeinket?

Bár a csillagászat és az asztrológia mindig is látott összefüggést a bolygók és az ember magatartása között, azonban tudományos kutatásokkal mindezt még nem sikerült bizonyítani - mostanáig.

Történelmünk hajnalán a csillagászat és az asztrológia még a gyógyítás részét képezte. Csaknem 2500 évvel ezelőtt már Hippokratész, a nyugati orvoslás atyja is megfigyelt bizonyos összefüggéseket a csillagok mozgása és a betegségek kialakulása között. Feljegyzésekből tudható, hogy a kor gyógyítói hittek abban, hogy az égitestek mozgása nagy hatással bír az ember egészségére is.
A tudományos közösség később az asztrológiát száműzte az áltudományok sorába. A Kolumbiai Egyetem tudóscsapata azonban több mint 1,7 millió amerikai beteg orvosi feljegyzésének tanulmányozásából azt a következtetést vonta le, hogy a születési hónap jelentős hatással van arra, hogy ki milyen betegségben fog szenvedni élete során.

Ősszel a legjobb születni?

Egy hasonló kutatás is azt találta, hogy szoros összefüggés van a születési hónap és a várható élettartam között. Ki élhet a legtovább? Kattintson!

Az elemzésben az 1900 és 2000 között születettek adatait elemezték, pontosabban azokét, akik valamilyen panasszal felkeresték a Kolumbiai Egyetem Orvosi Központját New Yorkban. Ezeknek a pácienseknek a születési hónapját vetették össze az adatbázisban használt 1688 betegség valamelyikével. Egy algoritmus segítségével 55 betegség esetében találtak összefüggést a születés hónapja és a betegség kialakulása között.

A Journal of American Medical Informatics Association című lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy betegségek tekintetében a legkisebb kockázati csoportba a májusban, a legmagasabba pedig az októberben születettek tartoznak - miközben az október és december között születettek élhetnek a legtovább.

A bolygók valóban befolyásolják személyiségünket és egészségünket is?

A bolygók valóban befolyásolják személyiségünket és egészségünket is?


Kortól és nemtől függetlenül voltak olyan hónapok, ahol feltűnően nagyobb volt bizonyos betegségek kialakulásának gyakorisága. Például a szeptemberiek hajlamosabbak voltak az asztmára, míg a novemberieknél nagyobb valószínűséggel alakult ki ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar). Márciusban pedig legnagyobb az esély a különböző szívbetegségek előfordulására.

"Fontos, hogy ne essünk kétségbe az eredmények láttán, mert ugyan találtunk összefüggéseket, de nem túl nagy a kockázat" - nyilatkozta a csapat vezetője, Nicholas Tatonetti. Megjegyezte, hogy a születési hónap gyakorlatilag a környezeti kockázatok egyik változója, ami fontos tényező a korai fejlődésben, de több egyéb változó is közrejátszik a betegségek kialakulásánál, mint például a testmozgás vagy az étrend.

"Nem a félelemkeltés volt a kutatás célja, hanem az, hogy az emberek megismerjék ezt a kockázati tényezőt is" - véli Tatonelli. Az új tanulmány továbbá megerősíti korábbi vizsgálatok eredményeit, amelyek a születési évszak és a betegségek kialakulásának összefüggéseivel foglalkoztak. A kutatások azt sugallják, hogy a szezonálisan változó környezeti jelenségek (poratka, allergének, hőmérséklet-ingadozás) is közrejátszanak az élettartam és betegségek alakulásában.


Megjegyzendő, hogy az adatokat az északi féltekén váltakozó évszakok és hónapok alapján vizsgálták, és csak a new york-i kórház adataira támaszkodtak. A szakértők azonban remélik, hogy számítógépes algoritmusukat ki tudják majd terjeszteni szélesebb körben is.

"A gyorsabb számítógépek és az elektronikus egészségügyi dokumentációk felgyorsíthatják a kutatásokat - mondta a tanulmány szerzője, Mary Regina Boland. "Azon dolgozunk, hogy minél többet segítsünk az orvosoknak fontos klinikai megoldásokban."A kutatás legfontosabb megállapításai hónapokra lebontva

Január
Átlagos rizikójú hónap.
Magas előfordulás: Magas vérnyomás, kardiomiopátiával (szívizom-gyengülés).
Alacsony előfordulás: hányás

Február
Az egyik legegészségesebb hónap.
Magas előfordulás: tüdő és hörgők daganatos áttétei
Alacsony előfordulás: rovarcsípés

Március
Magas rizikó: szív- és keringési megbetegedések - pitvarfibrilláció, pangásos szívelégtelenség, mitrális billentyű betegség, prosztatarák.
A tavaszi születésűek (áprilistól júniusig) várható élettartama rövidebb az ősszel születettekéhez (októbertől decemberig) képest.

Április
Magas rizikó: szív- és érrendszeri betegségek, - angina, miokardiális isémia (a szívizomzat oxigén- és vérellátásának zavara), műhibából eredő keringési zavarok is őket jellemzik leginkább.
Alacsony rizikó: zúzódások.

Május
Átlagosan egészséges hónap, nincs olyan betegség, amiben e hónap szülöttei kiemelten magas rizikófaktorokkal számolhatnának. Kevesebb gyerekszülés jellemző (májustól őszig tartó tendencia).
Alacsony rizikó: felső légúti megbetegedések.

Június
Átlagos hónap, jellemző a szív- és érrendszeri megbetegedés.
Magas rizikó:angina pectoris(szívinfarktust megelőző események)
Alacsony rizikó: nemi betegségek.

Július
Átlagos hónap.
Magas rizikó: asztma

Augusztus
Átlagos hónap
Emelkedett kockázat: szívbillentyű betegségek, asztma.

Szeptember
Magas előfordulás: hányás
Alacsony rizikó: szív- és érrendszeri betegségek

Az őszi születésűek (október-december) élnek általában a legtovább.

Október
Magas rizikó: légzőszervi megbetegedések, asztma, akut felső légúti fertőzés; rovarcsípés, nemi betegségek
Alacsony kockázat: szív- és érrendszeri problémák, prosztatarák

November
Alacsony rizikó: szív-és érrendszeri problémák, tüdőben képződő rákos áttétek. Összességében viszont a novemberiek a legbetegesebbek: többször fordultak orvoshoz, mint a többi hónap szülöttei.

December
Magas előfordulás: zúzódások, sérülések
Alacsony rizikó: szív-és érrendszeri problémák.Forrás: www.washingtonpost.com
www.huffingtonpost.com
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben erősebben, majd változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag