+10° - +26°
Nincs front

Robotok adagolhatják a gyógyszereinket

Először történt meg, hogy kizárólag emberi gondolatokkal irányítottak nanorobotokat egy élőlény szervezetében. A technológia segítségével gyógyszereket bocsátottak ki csótányokban egy férfi agyi aktivitásának eredményeként. Ez a technika az olyan agyi betegségek kezelésére lehet alkalmas, mint a skizofrénia és az ADHD.

Először történt meg, hogy kizárólag emberi gondolatokkal irányítottak nanorobotokat egy élőlény szervezetében. A technológia segítségével gyógyszereket bocsátottak ki csótányokban egy férfi agyi aktivitásának eredményeként. Ez a technika az olyan agyi betegségek kezelésére lehet alkalmas, mint a skizofrénia és az ADHD.
A gyógyszerek oda lejuttatni, ahová szükséges, és akkor aktiválni, amikor kell, meglehetősen nagy kihívást jelent. A legtöbb gyógyszer a véráramon keresztül jut el a megcélzott helyre, de ez időbe telik, mellékhatások lépnek fel, és a gyógyszer hatása is korábban elmúlhat, mint kellene.
Most azonban az izraeli Herzliya és Bar Ilan Egyetemen kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi annak pontos ellenőrzését, hogy a gyógyszer mikor váljon aktívvá a szervezetben. A kutatócsoport DNS-ből épített nanorobotokat, olyan kagylószerű alakzatokat formázva, amelyek a gyógyszereket megkötik. A robotokon van azonban egy kapu, amelyen a zár vas-oxid nanorészecskékből készült. A zár kinyílik, ha elektromágneses energia segítségével felmelegítik, kiengedve a gyógyszert a tárolóhelyről. Mivel a szer továbbra is hozzá van kötve a DNS-ből készített hordozókagylóhoz, a szervezet hozzáférését a gyógyszerhez a kapu nyitásával és zárásával lehet szabányozni.

Ahhoz, hogy a DNS-robotok válaszoljanak egy ember gondolataira, a csapat egy számítógépes algoritmust fejlesztett, amely megkülönböztet az ember agyi aktivitását, amikor pihen, és ha fejben számol. A csapat ezután fluoreszcens anyagot csatolt a robotokhoz és beinjektálta őket egy csótányba, amelybe már beültettek egy elektromágneses tekercset. Egy kutatóra feladtak egy EEG-sapkát, amely az agyi aktivitást méri, s ennek segítségével képes volt utasításokat adni attól függően, hogy fejszámolásba kezdett vagy megpihent. A sapka összeköttetésben állt az elektromágneses tekerccsel, amely bekapcsolt, amikor a kutató számolt, és kikapcsolt, amikor pihent. A fluoreszcenciát vizsgálva a különböző csótányokban, a csapat megerősítette, hogy a módszer működött.

Alighanem sokunkban merőben téves elképzelések élnek a skizofréniáról. Még az amúgy olvasott és tájékozott emberek is nem egyszer úgy gondolják, hogy a tudathasadás olyan, mintha több személyiség akarna megnyilvánulni egy testben. Részletek!

Az algoritmus alkalmas arra, hogy másfajta agyi aktivitás érzékelésére is beállíthassák - mondta Sachar Arnon, a kutatócsapat tagja. Ennek segítségével pedig követni lehet az olyan agyi állapotokat, amelyek hátterében például ADHD vagy skizofrénia áll. Azaz személyre lehet szabni a rendszert.
Az elképzelés az, hogy automatikusan aktiválják egy gyógyszer a kibocsátását, ha szükség van rá. Az emberek egy része nem mindig tudja, hogy mikor van szüksége gyógyszerre, például mielőtt a skizofrénia erőszakos rohama megjelenne. Ha egy EEG észlelhetné az agyi tevékenység változásait, az kiválthatná a megelőző gyógyszer kibocsátását.
A nanorobotok komoly segítséget jelenthetnek a gyógyászatban

A nanorobotok komoly segítséget jelenthetnek a gyógyászatban

Mivel a robotok nyitni és zárni is tudják a gyógyszertartályt, a technológiát képes minimalizálni a mellékhatásokat. A DNS robotok csak a cél-specifikus sejteket érnék el, minimalizálva a káros kölcsönhatásokat a szervezet más területein. Ezt úgy lehet elérni, hogy olyan molekulákat csatolnak a robotok felületére, amelyek kötődnek specifikusan kötődnek bizonyos típusú sejtek külső receptoraihoz.
A technológia még nem áll készen az embereknél való alkalmazásra. Még ki kell fejleszteni azt a hordozható mérőrendszert, amely az agyi aktivitást képes pontosan megfigyelni. De Arnon szerint ez nincs messze. A csapat úgy képzeli, hogy egy kis, hallókészülék-szerű EEG-eszközt használnak majd az agyi aktivitás ellenőrzésére, s ez fogja beindítani a gyógyszerkibocsátást, amikor arra szükség van. Például amikor egy ADHD-s személy koncentrációja kezd összeomlani. Egy intelligens karóra aztán aktivizálja az elektromágneses mezőt, hogy a nanorobot kiadjon egy adag megelőző gyógyszert.
Az eszközök egy ilyen kombinációját fel lehetne használni a depresszió és egyéb agyi problémák esetében, amelyeket nehéz kezelni. Azt is lehetővé tehetik az embereknek, hogy saját akaratukból aktiválják a gyógyszer kibocsátását konkrét gondolatokkal.
"A technológiánk számos más módon is szolgálhatja az embereket. Elég elképzelni, hogy valaki a segítségével mindig éppen annyi alkoholt ihat, amennyi boldog állapotban tartja. Ez elég őrülten hangzik, de megtörténhet. És azt hiszem, hogy egyelőre csak a felszínt karcoljuk" - mondta Sachar Arnon.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag