Országok, ahol robbanásszerűen nő a népesség

HáziPatika

Bár a világ népessége egyre jobban gyarapszik, ezzel párhuzamosan vannak országok, ahol folyamatosan csökken a lélekszám. Lássuk, milyen demográfiai változásokon mentek át az egyes államok az elmúlt évtizedekben.

1987-ben, amikor a Föld népessége átlépte a bűvös 5 milliárdos határt, az ENSZ a világ népessége napjának nevezte ki július 11-ét,  azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a népességnövekedés méreteire és az ezzel járó problémákra. A népességnövekedés azonban azóta sem állt meg, így mára már 7,7 milliárd ember él a Földön. És bár globálisan továbbra is egyre csak sokasodunk, az egyes országok demográfiai mutatói igen változatos képet mutatnak.

Létezhet-e boldogság gyerek nélkül? És egyáltalán, mi lehet az oka, ha egy nő vagy férfi nem akar szülővé válni? A szülés és népességcsökkenés kérdése a közbeszéd egyik állandó témája, utánajártunk hát, milyen motivációk szerint döntenek a magyarok. Korábbi cikkünkért kattintson!

A Business Insider sorra vette, hogy 1950 óta mely országok népessége növekedett a legnagyobb és legkisebb mértékben. Lássuk a listát.

globálisan továbbra is egyre csak sokasodunk
Globálisan továbbra is csak sokasodunk. Fotó: iStock

A legnagyobb népességnövekedés

1. Egyesült Arab Emirátusok - 1950 óta átlagosan évi 7,08 százalékkal nőtt a népesség

Az Arab Emirátusok ilyen volumenű gyarapodása mögött többféle ok is húzódik. Egyrészt a monarchia olajtartaléka is nagyban hozzájárult az ország gazdasági és ezzel párhuzamosan demográfiai fellendüléséhez, de emellett az is sokat nyom a latba, hogy az Emitárusokban letelepedők 20 év után automatikusan megkapják az állampolgárságot - amennyiben nem követtek el semmilyen bűncselekményt és beszélik az arab nyelvet.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a növekedés intenzitása 1970 és a 2000 között volt igazán magas, az elmúlt közel két évtizedben sokkal lassabb ütemben folyt tovább. 

2. Katar - 1950 óta átlagosan évi 6,78 százalékkal nőtt a népesség

Katar népessége az elmúlt évtizedekben ugrott meg igazán, ennek pedig egyik fő oka nem más, mint a 2022-re tervezett labdarúgó-világbajnokság. Az esemény infrastruktúrájának kiépítéséhez ugyanis rengeteg munkásra volt/van szükség, a munkaerő nagy részét pedig a külföldről érkező vendégmunkások adják. A BBC jelentése szerint 2003-ban a lakosság kevesebb mint 700 ezer fő volt, míg ez a szám 2016-ban már 2,5 millió körül mozgott.

3. Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság - 1950 óta átlagosan évi 5,35 százalékkal nőtt a népesség 

A jelenleg nagyrészt marokkói megszállás alatt álló nyugat-afrikai ország népességszáma sokat változott az utóbbi évtizedekben.  Az ország népességének közel kétharmada ugyanis a szomszédos Algériába szorult és a határhoz közeli menekülttáborokban él. Marokkó az ország területének mintegy háromnegyede felett szerzett ellenőrzést, az erre a részre költöző lakosságnak pedig pénzt, adómentességet és élelmiszer-támogatást ígért a kormány.

4. Sint Maarten - 1950 óta átlagosan évi  4,79 százalékkal nőtt a népesség 

Sint Maarten a Holland Királyság alkotmányos része, amely a Karib-tengeren lévő Szent Márton-sziget déli részén fekszik. Sint Maarten főleg a strandjairól, a pezsgő éjszakai életről, valamint a kaszinóiról híres, a lakosság számának növekedését pedig a turizmus fellendülése indította be. Évente nagyjából 1,7 millió turista látogat el az országba.

5. Kuvait - 1950 óta átlagosan évi 4,76 százalékkal nőtt a népesség

Kuvait népességnövekedésének egyik fő oka, hogy rengeteg bevándorló érkezett az elmúlt években és érkezik ma is az országba. Nagy számmal jöttek például munkások Indiából, Srí Lankából, Bangladesből és a Fülöp-szigetekről, akik többnyire az építőiparban és a szolgáltatóiparban helyezkedtek el.

A legnagyobb népességnövekedés

 • Egyesült Arab Emirátusok - 7,08 százalék
 • Katar - 6,78 százalék
 • Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság - 5,35 százalék
 • Sint Maarten - 4,79 százalék
 • Kuvait - 4,76 százalék
 • Jordánia - 4,36 százalék
 • Mayotte - 4,13 százalék
 • Dzsibuti - 3,96 százalék
 • Bahrein - 3,84 százalék
 • Saint-Martin - 3,65 százaléka

A legkisebb mértékű népességnövekedés (vagy éppen csökkenés)

1. Nuie - 1950 óta átlagosan évi 1,51 százalékkal csökkent a népesség 

Nuie egy, a Csendes-óceán déli részén található szigetország. Az ország sosem volt túl népes, ám az 1960-as évek óta nagyot csökkent az addig is csekély népességszám: 5000 főről 1600-ra esett vissza.

2. Montserrat - 1950 óta átlagosan évi 1,42 százalékkal csökkent a népesség 

Montserrat a Karib-tenger egyik szigete, az Egyesült Királyság 14 tengerentúli területének egyike.  A lakosság azután hagyta el tömegesen az országot, hogy 1995-ben kitört a Soufriere Hills vulkán, megsemmisítve a sziget kétharmadát.

3. Tokelau-szigetek - 1950 óta átlagosan évi 0,21 százalékkal csökkent a népesség 

Tokelau lakosságának egy része a munkanélküliség miatt Szamoába és Új-Zélandra emigrált.

4. Vatikán - 1950 óta átlagosan évi 0,17 százalékkal csökkent a népesség 

A Vatikán 800 fős lakosságának nagy része a katolikus egyháznak dolgozik, sokan közülük pedig papok vagy apácák, így érthető módon a születési arányszám sem túl magas.

5. Bulgária - 1950 óta átlagosan évi 0,06 százalékkal csökkent a népesség

Bulgáriában az egyik legnagyobb problémát a kivándorlás jelenti. Az EU-n belül itt a legalacsonyabb az átlagkereset és a minimálbér, és felmérések szerint a lakosság 40 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a kirekesztettség.

A legkisebb népességnövekedés

 • Nuie - 1,51 százalékkal csökkent a népesség
 • Montserrat - 1,42 százalékkal csökkent a népesség
 • Tokelau-szigetek - 0,21 százalékkal csökkent a népesség
 • Vatikán Állam - 0,17 százalékkal csökkent a népesség
 • Bulgária - 0,06 százalékkal csökkent a népesség
 • Lettország - 0,03 százalékkal csökkent a népesség
 • Magyarország - 0,05 százalékkal nőtt a népesség
 • Litvánia - 0,08 százalékkal nőtt a népesség
 • Horvátország: 0,09 százalékkal nőtt a népesség
 • Grúzia - 0,18 százalékkal nőtt a népesség

Magyarország -  1950 óta átlagosan évi 0,05 százalékkal nőtt a népesség 

Magyarország a Business Insider legkisebb demográfiai növekedést produkáló országok listáján a hetedik helyet szerezte meg. A lap azt írja, hogy a magyar demográfiai problémák egyik fő oka, hogy több magyar hal meg minden évben, mint amennyi születik. Emellett a kivándorlás is sokat ront a helyzeten, a statisztikák szerint ugyanis a diplomát szerzők 8 százaléka külföldön telepszik le. A külföldre emigrálók pedig sok esetben aztán egy másik országban alapítanak családot, emiatt van az, hogy minden hatodik magyar gyerek az országhatárokon kívül születik. 


Fontos azt is kiemelni, hogy a hazai helyzet valójában annál is siralmasabb, mint ahogy azt a Business Insider bemutatta. 1981 óta ugyanis gyakorlatilag folyamatosan csak csökken a népességszám, tehát a valóságban szó sincs lassú növekedésről. 1980 volt az utolsó év, amikor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ha minimálisan is, de gyarapodtunk, ekkor ugyanis még 3318 fővel nőtt a lélekszám. A rendszerváltást követően, 1990-ben még több mint 10,3 millió embert tartottak nyilván Magyarországon, 2001-ben 10,2 millióra csökkent ez a szám, 2011-ben pedig először mértek tízmillió alatti népességet.

Ha pedig a tendencia így folytatódik, a 21. század második felére már a 9 milliót sem éri majd el az ország lakossága. Arról, hogy megállítható vagy akár megfordítható-e ez a folyamat pusztán családtámogatással és gyermekvállalásra ösztönző intézkedésekkel, korábbi cikkünkben részletesen olvashat.

Forrás: Business Insider

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag