Ön is élhet 100 évig? A génjeink megadják a választ!

A kalandorok ősidők óta keresik a fiatalság forrását világszerte, most azonban a kutatók azt állítják, hogy valami kézzelfoghatóra bukkantak: olyan genetikai szekvenciákra, amelyek megjósolják, megérjük-e a száz évet.

A Bostoni Egyetem kutatócsoportja a Science folyóiratban közzétett tanulmányuk során több mint ezer száz éven felüli embert vizsgáltak azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy olyan genetikai elemzést, mellyel 77 százalékos pontossággal előre jelezhetik, hogy valaki nagy eséllyel várhatja-e a "kivételesen hosszú életet".

Az előrejelzés 150 genetikai variánsra, az úgynevezett egypontos nukleotid polimorfizmusokra (SNP) vezethető vissza, amelyek a vizsgálatok szerint minden olyan idős emberben kimutathatók, akik jelentősen hosszabb ideig élnek, mint az általános népesség. A kutatócsoport számítógépes modellezéssel vizsgálta a többszörös genetikai variánsok jelenlétét az alanyokban és a kontroll csoport tagjaiban, hogy meghatározzák a leginkább prediktív SNP-ket.

A kutatók a kivételesen hosszú élet 19 különböző csoportját, vagyis "genetikai aláírását" is azonosították az alanyok 90 százalékában. Az egyes aláírások a demenciához hasonló betegségek előfordulásával és kialakulásának kezdetével kapcsolatos eltérésekkel állnak összefüggésben. A tanulmány legidősebb alanyainak (legalább 110 évesek) 45 százalékában kimutathatók azok a genetikai aláírások, amelyek "a hosszú élettartammal összefüggő genetikai variánsok legmagasabb arányával rendelkeznek". A tanulmány szerzői szerint az ilyen variánsok kimutatása segíthet azonosítani az egészséges öregedés legfontosabb alcsoportjait.

A tanulmány társszerzője, Thomas Perls, a Bostoni Egyetem biostatisztika professzora a genetikai előjelzőket "a személyre szabott genomika és a prediktív gyógyászat felé tett újabb előrelépésként értékelte, ahol ez az analitikus módszer általános haszonnal járhat számos betegség megelőzésében és szűrésében, valamint a gyógyszerek személyre szabott alkalmazásában."

A szerzők szerint az egyik legfontosabb eredmény az, hogy az alanyok és a kontroll csoport tagjai között elhanyagolható a különbség a betegségekkel összefüggő variánsok tekintetében, ami arra utal, hogy a hosszú élettel kapcsolatos genetikai variánsok jelenléte nagyobb jelentőséggel bír, mint a betegségekkel összefüggő markerek hiánya. Amennyiben az eredmények beigazolódnak, a betegségekkel összefüggő variánsokon alapuló kockázat-előrejelzésről könnyen kiderülhet, hogy pontatlan és félrevezető a többi genetikai variánsra vonatkozó bővebb információ nélkül, ami enyhítheti az ilyen jellegű kockázatot.

A száz éven felüliek azért számítanak kulcsfontosságú kutatási alanyoknak, mert segítségükkel az orvosok alaposabban megismerhetik, hogyan fejlődnek a rákhoz, a szívbetegségekhez és a demenciához hasonló betegségek az idős emberekben. Annak ellenére azonban, hogy ez a módszer más kockázati tényezők ismerete nélkül is meglehetősen pontosan jelzi előre a hosszú élet valószínűségét, a kutatók elismerik, hogy ez az előrejelzés sem tökéletes. Korlátai azt bizonyítják, hogy a környezeti tényezők (például életmód) is jelentős mértékben befolyásoljak azt, hogy valaki rendkívül magas kort ér-e meg.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag