+13° - +31°
Nincs front

Ő volt a magyar csecsemőgyógyászat atyja

Kilencven éve hunyt el Heim Pál, a korszerű magyarországi csecsemőgyógyászat és csecsemőgondozás egyik meghonosítója. Nevét 1957 óta viseli egy budapesti gyermekkórház.

Heim Pál 1875. november 30-án született Budapesten. Orvosi tanulmányait Svájcban kezdte, diplomáját pedig a budapesti egyetemen szerezte meg 1897-ben. A budapesti Stefánia Gyermekkórházban - amely a mai SOTE I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika - volt gyakornok, majd ösztöndíjasként egy lengyel egyetem gyermekgyógyászati klinikáján dolgozott. 1901-ben már főorvosnak nevezték ki a budai Irgalmasrendi Kórház (a mai ORFI) gyermekosztályán. Ekkor publikált cikkeiben kimutatta, hogy a hasmenéses csecsemők esetében azanyagcsereösszeomlásának egyik fő oka a víz és a konyhasó arányának felborulása. 1907-ben magántanári minősítést nyert a gyermekkori betegségek szemiotikája témakörben, egy év múlva pedig Preisich Kornéllal írt könyvet, Általános haematológia címmel.

Heim Pál, gyermekgondozás, csecsemőgondozás, gyermekgyógyászat, csecsemőgyógyászat
A "Heim-nővérek" elismert szakemberek lettek. Fotó: wikipedia.org

Fókuszban az anyák és a babák védelme

Az első világháború kitörése után zászlóaljorvosként a fronton szolgált, majd a galíciai Sanok katonai járványkórházának parancsnoka lett, amíg egészségügyi okok miatt 1916-ban le nem szerelték. 1918-ban az anya- és csecsemővédelem országos biztosa volt, és a pozsonyi Erzsébet királyné Tudományegyetem újonnan alakult Ferenc József gyermekklinikájának élére is kinevezték. Mire a munka komolyan megkezdődhetett volna, az egyetemnek a Monarchia összeomlása miatt menekülnie kellett és átmenetileg Budapestre költözött. Heim Pált az 1921-22-es tanévre rektorrá választották.

Az egyetem 1923-ban Pécsett talált új otthonra, így Heim Pál is itt folytatta tevékenységét: megalapította és vezette az intézmény gyermekklinikáját. 1926-ban adta ki tan- és kézikönyvét A gyermek táplálkozása címmel, és bekapcsolódott a gyermekek és anyák védelmére létrehozott Országos Stefánia Szövetség munkájába. 1929 őszén a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem (a mai ELTE) gyermekklinikájának élére került. Új helyén azonban csak rövid ideig ténykedhetett, mert 1929. október 23-án tüdőgyulladásban meghalt. Síremléke a Fiumei Úti Sírkertben található.

A modern csecsemőgyógyászat atyja

Heim Pált a modern hazai csecsemőgyógyászat megteremtőjének tekintik. Behatóan foglalkozott a koraszülés kérdésével, és elsők között kutatta a vitaminokat, a csecsemők táplálkozási problémáit, valamint a veleszületett szifiliszt. Kimutatta a heveny folyadékvesztés miatt fellépő kiszáradás kórtani jelentőségét. Jelentős érdemeket szerzett a csecsemő- és gyermekgondozónői képzésben is, az általa alapított gyermekápolónői iskolában végzett "Heim-nővérek" ugyanis elismert szakemberek lettek.

Gyermekorvosként az anyatej és a vitaminok fontosságát hangsúlyozta. Előtérbe helyezte a megelőző, felvilágosító és nevelő munkát, valamint a gyermekvédelmi feladatokat. Kutatásai során foglalkozott a csecsemők táplálkozási ártalmaival, az ásványi anyag- és folyadékháztartás zavaraival, a fehérvérsejtek sajátosságaival és a tuberkulin-allergiával is.


A budapesti Üllői úti gyermekkórház és rendelőintézet 1957 óta viseli Heim Pál nevét, a Magyar Gyermekorvosok Társasága pedig emlékérmet alapított a tiszteletére. Dédunokája, Heim Pál az élmény- és emberközpontú magyar gyermekegészségügy fejlesztése és támogatása érdekében egy alapítványt hozott létre, ezért 5 évvel ezelőtt őt tüntették ki a Heim Pál-emlékéremmel.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést gomolyfelhők zavarják, néhol fordulhat elő gyenge zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag