Memóriagondok vezethetnek a szexuális kalandokhoz?

Egy 12-15 évesek körében végzett kutatásból az derült ki, hogy a munkamemória kapacitásának egyéni különbségei összefüggésben állnak azzal, hogy egy kamasz mennyire hajlamos a korai, illetve a kockázatos szexre - számol be az eredményekről a Medical News Today.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy azok a kamaszok, akiknek impulzuskontroll-zavaraik vannak, valószínűbb, hogy meggondolatlanul szexuális kalandokba keverednek, így az ő esetükben nagyobb a veszélye annak, hogy szexuális úton terjedő betegségeket kapnak, illetve hogy akaratukon kívül teherbe esnek.
Az új vizsgálatban az University of Oregon és a Children's Hospital of Philadelphia kutatói a kognitív képességek és az impulzuskontroll közötti kapcsolatot vizsgálták. "A korábbi kutatások eredményeit ki tudtunk egészíteni azzal, hogy megmutattuk, hogy azoknak a kamaszoknak, akiknek valamilyen munkamemória-problémájuk van, nehézséget jelent az impulzuskontroll is" - magyarázza az eredményeket Atika Khurana, a kutatás vezetője. "Ráadásul az impulzivitás változásai összefüggenek a korai, illetve a nem biztonságos szexuális viselkedéssel is ezeknél a pubertáskorúaknál - függetlenül a gyerek családjának a szocioökonómiai státusától" - tette hozzá a kutató.


A kísérletben a kamaszok munkamemóriáját tesztelték, illetve azt, hogy mennyire képesek összpontosítani a figyelmüket valamilyen feladat elvégzéséhez szükséges információra. Ezen kívül egy feladatban azt is vizsgálták, hogy a résztvevők mennyire képesek késleltetni a jutalomvárást. A "izgalomkeresési" tendenciájuk szintjét pedig bevallásos alapon állapították meg egy kérdőív segítségével. Az első szexuális élmények idejére, az esetleges nem biztonságos szexuális viselkedésre, illetve más kockázatos szexuális tapasztalatokra vonatkozó kérdéseket pedig számítógépen töltötték ki egyénileg a résztvevők.

Memóriagondok okozhatják a kamaszok meggondolatlan szexuális kalandjait

Memóriagondok okozhatják a kamaszok meggondolatlan szexuális kalandjait


Az eredmények azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik gyengébb eredményeket értek el a munkamemória-teszten, impulzívabb viselkedést mutattak mindvégig a 2 éves követési időszakban. Őnáluk valószínűbb volt, hogy korán kezdték el a szexuális életüket, illetve,hogy kockázatos szexuális aktusokban is részt vettek. A gyengébb munkamemóriájú résztvevők esetében az is valószínűbb, hogy a szex utáni aktuális vágy felülírja a hosszú távú kockázatokat és következményeket - mint például a szexuális úton terjedő betegségeket, illetve a nemvárt terhességet. Ugyanakkor a rossz munkamemória és a az izgalomkereső viselkedés között nem találtak összefüggést a kutatók. Ugyanígy az izgalomkereső viselkedés nem állt összefüggésben a rizikós szexuális viselkedéssel sem.

A kutatás eredményei azt is megmutatták, hogy mind a rossz munkamemória, mind pedig a kockázatos szexuális viselkedés összefüggésben áll a kamaszok családjának társadalmi és gazdasági státuszával, illetve azzal, hogy a szülők mennyire befolyásolják a gyerekek életét. Viszont ha nem vették figyelembe ezeket a társadalmi különbségeket, a munkamemória kapacitása és a kockázatos szexuális viselkedés valószínűsége közötti összefüggés akkor is erős maradt.

Forrás: Teens 'more likely to engage in risky sex' if they have weak working memory
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt számíthatunk több-kevesebb napsütésre, de közben fokozatosan vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag