Meglepő dolog derült ki a férfiak alsóneműjéről

HáziPatika

Az alsóneműk kiválasztása során akad még egy fontos szempont a kényelem mellett, amelyet ezentúl érdemes lehet megfontolniuk a férfiaknak: egy új kutatás szerint ugyanis a viselet szorossága nagyban befolyásolja a hímivarsejtek egészségét.

Közismert, hogy a herék hőmérséklete jelentősen kihat a spermiumszámra, pontosabban mondva a magasabb hőmérséklet ártalmasnak számít e tekintetben. A szűkebb alsóneműk jelentette kockázat is minden bizonnyal erre az összefüggésre vezethető vissza, mivel közelebb szorítják a heréket a testhez, megnehezítve ezáltal az ideális hőmérséklet fenntartását. Mindemellett azok a kutatások, amelyek az alsóneműk típusának spermaminőségre kifejtett hatását vizsgálták, nem minden esetben zárultak egybecsengő végkövetkeztetésekkel a múltban. A Human Reproduction című szaklapban szerdán megjelent tanulmány azonban az egyik legnagyobbnak számít, amelyet valaha lefolytattak a témában, így tehát érdemes lehet fokozott figyelmet szentelni az eredményeire.

Szűkebb nadrág, szűkebb termelés

A kutatók összesen 656 - többnyire a harmincas éveikben járó - férfit vontak be a vizsgálatba, akiket párjukkal együtt meddőségi problémákkal kezeltek a Massachusetts-i Kórházban (Massachusetts General Hospital) 2000 és 2017 között. A résztvevőktől egyaránt vettek ondó- és vérmintát, illetve kitöltettek velük egy rövid kérdőívet is az alsónemű-viselési szokásaikra vonatkozóan. Összességében a válaszadók 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy általában boxert hord, míg a többiek inkább a szűkebb fazonokat preferálták.

Száz év alatt közel ötödére csökkent a férfiak spermiumszáma. Részletek itt.

Alapvetően mindkét csoport tagjainál normális spermiumkoncentrációt mértek, azaz az ondójuk legalább 15 millió hímivarsejtet tartalmazott milliliterenként. Ugyanakkor a boxert viselőknél ez a szám átlagban 25 százalékkal magasabbnak bizonyult, illetve esetükben 33 százalékkal több mozgó spermiumot mutattak ki az ejakulátumban. A szignifikáns különbség ráadásul azok után is megmaradt, hogy a kutatók egyéb befolyásoló tényezőket is számításba vettek, így például a túlsúlyt, a fizikai aktivitást, a forró vízben történő fürdés gyakoriságát és a dohányzást.

Szűkebb alsónemű viselése mellett csökkenhet a férfiak spermiumszáma
Szűkebb alsónemű viselése mellett csökkenhet a férfiak spermiumszáma

Érdekesség, hogy a szűkebb alsónadrágot viselő férfiaknál magasabb FSH-szintet mutattak ki. Az FSH, azaz a follikulusz stimuláló, avagy tüszőérlelő hormon nőknél a ciklus szabályozásában vesz részt, a férfiak szervezetében pedig a spermiumok érési folyamatára van hatással. A felfedezés tehát arra enged következtetni, hogy az érintett résztvevők esetében az agy e hormon előállításának fokozásával igyekezett kompenzálni a hímivarsejtek csökkent termelődését. Fontos azonban leszögezni, hogy az egyébként logikusnak tűnő hipotézis igazolására további kutatásokra van szükség.

Nincs más hátra, mint boxerre váltani?

"Ezek az eredmények egy viszonylag egyszerű életmódbeli változtatást jelölnek ki a férfiak számára arra az esetre, ha párjukkal közösen megpróbálkoznának a gyermekáldással" - mutatott rá Lidia Mínguez-Alarcón, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának kutatója. Ugyanakkor más szakértők szerint korai lenne még kőbe vésett ajánlásként kiadni, hogy a boxerviselés mindenképpen előnyös vagy netán szükséges a sikeres családalapításhoz.

Maguk a kutatók is elismerik, hogy vizsgálataik nem hibátlanok, hiszen azok során nem tértek ki olyan tényezőkre, amelyek ugyancsak befolyással lehetnek a herék hőmérsékletére, így az alsóneműk anyagára, illetve egyéb releváns viseletekre, mint például a szűkebb farmerokra. Emellett a kutatás koncepcióját egyébként üdvözlő szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az alacsony spermiumszám nem mindig jelent egyet az alacsony fertilitással. "A spermiumszám rendkívül változékony, hiszen akár hétről hétre is drasztikus ingadozáson mehet át. Számos tanulmány, amely a férfiak termékenységét vizsgálja, a spermiumszámot használja mérőeszközként, mert azt sokkal könnyebb tanulmányozni, mint a terhességi rátákat. De vajon, amikor egy tanulmány felfedez valamit, ami kapcsolatba hozható az alacsony spermiumszámmal, az ténylegesen lefordítható a csökkent teherbeejtési képességre?" - tette fel a kérdést dr. Sarah Vij, a Clevelandi Klinika urológusa.


"A magam részéről rendszerint azt tanácsolom a hozzánk forduló férfi pácienseknek, hogy válasszanak olyan alsóneműt, amelyben a legkényelmesebben érzik magukat. Ha azonban úgy érzik, hogy az adott típus túl meleg vagy szoros, akkor valóban érdemes lehet megfontolni a váltást" - foglalt állást dr. Michael Eisenberg, a Stanford Egyetem egészségügyi karán működő férfi reproduktív gyógyászati és sebészeti program igazgatója. Hozzátette, amennyiben a frissen megjelent tanulmány eredményeit a későbbiekben is sikerül következetesen reprodukálni, úgy már ténylegesen egy olyan felfedezésről lehet szó, amelyről minden pácienssel el kell beszélgetni.

Eisenberg egy 2016-ban megjelent kutatás társszerzője, amiben 500 férfi vizsgálatával megállapították, hogy a résztvevők által viselt alsóneműk típusa nincs kihatással arra, hogy mennyi időbe telik a pároknak elérni a sikeres fogantatást. A szakember azt tanácsolja, hogy amennyiben a férfiak termékenységi gondokkal szembesülnek, forduljanak orvoshoz, akinek segítségével felderíthetők a meddőségi problémák hátterében meghúzódó főbb kockázati tényezők.

Forrás: livescience.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag