Magyar kutató a világ AIDS-eseiért

Létezik a világon egy magyar kutató, Lisziewicz Julianna, aki elkötelezetten segít az AIDS-es betegeken. A kutatónő merőben új megoldásokra törekszik az AIDS-kutatás terén. Az USA-ban eltöltött 20 év után itthon folytatja megkezdett munkáját.

Több kutatótársával együtt létrehozta a Genetic Immunity biotechnológiai céget. Milyen típusú kutatómunka zajlik ott?
Ez a cég egy olyan kutatás-, fejlesztési cég, amely terápiás vakcinák kutatásával foglalkozik. A mi cégünk a HIV terápiás vakcinára fókuszál. Már több mint 20 éve foglalkozunk ezzel a területtel. Jelenleg az AIDS-tapasszal kapcsolatban zajlanak a kísérletek.

Mit érthetünk AIDS-tapasz alatt, mi a különbség a tapasz és a gyógyszer között?
Hangsúlyoznom kell, hogy a tapasz nem gyógyszer. Világviszonylatban 40 millió AIDS-beteg van, akiket különféle gyógyszerek kombinációjával kezelnek. A gyógyszerek jól működnek, leszorítják a vírusmennyiséget, de komoly mellékhatásuk van, rezisztencia alakulhat ki, nagyon nehéz szedni őket, és az áruk is borsos. Emiatt 40 millió AIDS-esből mintegy 1 milliót kezelnek a világon.(Még a fejlett országokban is csak a betegek felét kezelik.)
A mi terápiás vakcinánkkal szeretnénk majd azokat a betegeket kezelni, aki nem jutnak megfelelő kezeléshez. Ezt nem kell minden nap szedni, ez egy tapasz. Egy évben mintegy ötször-hatszor kell feltenni 3 órára, utána el lehet távolítani. A kutatásunk célja, hogy a HIV-fertőzött betegeknek egy alternatív, jobb megoldást kínálhassunk.
A gyógyszer egy kémiai vegyület, amely behatol a vírus valamelyik enzimjébe, és ott bizonyos folyamatokat meggátol, de ugyanakkor mellékhatások is jelentkeznek, mert a gyógyszerek nem elég specifikusak. A tapasz esetében minimális mennyiségű kémiai anyag jut a bőrön keresztül a szervezetbe. Az igazi hatóanyag itt az immunválasz, amit a szervezet kifejt.
Miben más a terápiás vakcina az eddig alkalmazottaktól?
Az eddig alkalmazott vakcinákat egészséges emberekbe adják (védőoltás), és immunválaszt várnak: ez védi meg a beoltott embert a fertőző betegségekkel szemben. Terápiás vakcina még nem létezik. A terápiás vakcina célja az, hogy aki krónikus vagy daganatos betegségben szenved, annak adjuk a fejlesztésben lévő vakcinákat, és a cél az, hogy olyan immunválaszt indukáljunk, amely specifikusan legyőzi a betegséget. Például, ha rákos daganatok ellen készítünk terápiás vakcinát, akkor az a célja, hogy az immunrendszer legyőzze, eliminálja a daganatos sejteket.
Ez a mechanizmus az alapja a bőrön keresztül ható DNS-terápiának. Feltételezések szerint ez a módszer a DNS behelyettesítésével más betegségekre is hatásos lehet. Ha ez bebizonyosodik, akkor orvosi, gyógyászati szempontból óriási lehetőséget jelenthet.

Hogyan lehet meghatározni a dózist az új eljárás esetén?
Ez attól függ, hogy a hatóanyagot hány sejtbe tudjuk bejuttatni a bőr felületén. A hatóanyag immunsejteken (Langerhans-sejtek) keresztül kerül be a szervezetbe. Ezekből a sejtekből egy négyzetmilliméteren mintegy ezer található. A tapasz nagyságával, felületével tudjuk befolyásolni a hatóanyag mennyiségét. Nem kémiai úton hatolunk be a szervezetbe, mint a gyógyszerek esetén, hanem természetes úton.
Hol tart a kutatás és mikor lehet humán felhasználásról beszélni?
A HIV-vakcinát 1996-ban kezdtük fejleszteni. Az állatkísérletek alkalmával bebizonyosodott a szer hatásossága és biztonságossága. Most következnek a toxicitási vizsgálatok. 2005-ben tudtunk humán vizsgálatokat kezdeményezni. Jelenleg Magyarországon lezáródtak a fázis I-es vizsgálatok. A tengerentúlon és európai országok bevonásával folytatódik a kutatás. Az USA-ban most van folyamatban betegek bevonásával a fázis II. vizsgálat, de tervben van klinikai vizsgálat is, amely gyerekek bevonásával zajlik majd.
Ha minden rendben lesz, akkor reális esélyt látok arra, hogy 3-5 éven belül piacra kerülhet az AIDS- tapasz.

Magyar termékként hozzák majd forgalomba?
A kutatást és a fejlesztést követően a tapasz magyar termékként kerül a piacra, és itt is szeretnénk gyártatni. A mostani klinikai kísérletekhez is magyar mintadarabokat használunk.

Honnan jött az új technológia ötlete?
Ez a technológia valóban egy új és szabadalmazott ötlet. Én 1989 óta foglalkozom AIDS-kutatással. 1996-ban egy klinikai vizsgálat során Berlinben, egy HIV-páciens abbahagyta a gyógyszeres kezelést, és a vírus nem tért vissza a szervezetébe. Ezen nagyon elgondolkodtam, és feltettük a kérdést, hogy ez hogyan lehetséges. Kiderült, hogy a vírus benne van, de az immunrendszere olyan immunválaszt alakított ki, ami kontrolálja a vírus szaporodását. A tapasz-vakcina ötlet onnan jött, hogyan tudnánk egy olyan immunválaszt előállítani, amely ebben a bizonyos berlini páciensben benne van. Ilyen technológia még nem volt.

Más betegségeknél is alkalmazható lesz az új technológia, ha beválik?
Ez egy ún. platform technológia, itt nem csak a tapasz a lényeg, az csak az injekcióstűt helyettesíti. A tapaszban van a vakcina és az egy új orvosi eszköz. A vakcina specifitását egy plazmid DNS adja meg, amibe a HIV ellen HIV-géneket kódolunk. Tehát, ha más DNS-t teszünk a tapaszba, akkor megváltoztatjuk a specifitását, és így más betegség is kezelhetővé válik. Például, ha prosztatarák-géneket helyeznénk a tapaszba, akkor ez ellen tudnánk immunválaszt előidézni. Hogy hatásos lenne-e a prosztatarákra, arra a választ egy hosszabb folyamat adhatná meg, de elvileg lehetséges.
Ha a HIV elleni terápiás vakcina elkészül, akkor tervezzük más fertőző betegségek elleni vakcinák kifejlesztését is (Hepatitis C, Papilloma-vírus, stb.) Számos lehetőség kínálkozik.
Mit szól a szakma az új technológiához?
Rengeteg kételkedő van, de ezt teljesen normálisnak tartom, mivel egy új innovációról van szó. Ha valaki újat csinál, akkor mindig sok a kételkedő, de azért vannak szép számmal olyanok is, akik hisznek a kutatásokban. Rengetegen állnak mellettünk.

Hogyan lett önből AIDS-kutató?
A műegyetem vegyészmérnöki karán biológus mérnökként végeztem, majd a diplomázás után ösztöndíjat nyertem Németországba. Akkor már mélyrehatóan foglalkoztam rákkutatással és molekuláris biológiával. A szüleim egy alkalommal megvették számomra a Scientific American nevű tekintélyes tudományos folyóiratot. Ez a lap teljes terjedelmében az AIDS-szel foglalkozott. Este megnéztem a lapot és találtam benne egy hibát. Az ott leírt folyamat szerintem másként működött. Előálltam a saját hipotézisemmel. A főnököm megengedte, hogy hétvégéken dolgozhassak, és sikerült génterápiás megoldással bizonyítanom a feltételezésem. Ezt követően kerültem a világ legnagyobb laborjába Robert Gallo professzor mellé, aki később rám bízta az AIDS-terápiás csoportot, majd az antivirális csoport vezetője lettem.
Kikkel működnek együtt a kutatásban, és kik támogatják e nagyszabású projektet?
Most zajlik az új és korszerű labor kialakítása az Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontban, de együttműködünk másik biotechnológiai céggel, a SOTE-val, a szegedi Bőrklinikával, az Amerikai és Európai országok kutatóival is. Szerencsére támogat minket a Gazdasági Minisztérium: létrehozott egy kockázati tőkebefektetést. Annak is örültünk, hogy ez a projektünk nyert egy pályázatot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól. Fontos megemlítenem, hogy az Európai Unió is támogat minket és az amerikai államtól is rengeteg támogatást kaptunk már. Számomra nagy kihívás ez a vállalkozás, mert azt gondolom, hogy ez az újfajta eljárás beteg emberek millióinak nyújthat reményt.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +18 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag