Koronavírus: ezek a járvány legfontosabb szavai

HáziPatika

A világjárvány megjelenésével számos olyan kifejezés is a közbeszéd szerves részévé vált, amelyet korábban talán nem is hallottunk. Lássuk, mit takarnak pontosan ezek a fogalmak.

Tüskefehérje, mRNS, antigén és antitest - a koronavírushoz kötődően megannyi szakkifejezés került a figyelembe középpontjába, ezzel együtt pedig sok esetben félreértések, tévhitek is társultak ezekhez. A hiedelmek eloszlatása érdekében részletes összeállítást közölt a témában a tudomany.hu, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos ismeretterjesztő oldala. Cikkünknben az Ádám Veronika, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnöke által készített magyarázatgyűjteményből szemléztünk.

A koronavírus-pandémia kapcsán számos, korábban ritkán hallott kifejezéssel találkozhatunk

A koronavírus-pandémia kapcsán számos, korábban ritkán hallott kifejezéssel találkozhatunk.

Fotó: Getty Images

Vírus

A vírus a baktériumoknál sokszorta kisebb, önállóan szaporodásra képtelen, élőlénynek nem nevezhető ágens. Nincs saját anyagcseréje sem, mindössze önmaga sokszorozására (replikációjára) képes a megfertőzött sejtek fehérje- és nukleinsav-szintetizáló apparátusának felhasználásával. A vírusok felépítése egyszerű, általában egy fehérje- vagy egy fehérje- és zsírtartalmú burok tartalmazza a másolásukhoz szükséges kódot (DNS vagy RNS), melyben sokszor olyan információ is van, amely a gazdasejt működését befolyásolja. A vírus másolásának befejeztével a keletkezett vírusok a környezetbe jutnak, míg a megfertőzött gazdasejt általában elpusztul.

Genom

Egy szervezet örökítőanyagának összefoglaló neve. Ez lehet DNS, illetve egyes vírusok esetében RNS. A szervezet számára fontos, meghatározó tulajdonságokat kódoló géneket tartalmazza. A DNS-ben tárolt információ először RNS-be íródik át, majd ezek információtartalmának felhasználásával jönnek létre a fehérjék. Az új koronavírus egy RNS-vírus, és nem tartalmaz DNS-t még sokszorozódásának folyamatában sem. Genomja nem is képes beépülni az emberi szervezet DNS-alapú genetikai állományába, ahogy az mRNS-alapú oltóanyagok (Pfizer, Moderna) sem okoznak semmilyen változást az emberi genomban, miután csak a vírus RNS-alapú genetikai állományának is csak egy kis részét tartalmazzák.

mRNS

Az mRNS-alapú vakcinák veszélyeztetik a hagyományos eljárással készülő oltóanyagokat? Részletek itt.

A szó eleji m betű az angol messenger, azaz hírvivő kifejezést jelzi. A hírvivő RNS funkciója a sejteken belüli információk szállítása a genomtól a fehérjék létrehozásának helyszínére, majd feladata végeztével lebomlik a szervezetben. A koronavírus nem tartalmaz DNS-molekulát, csak RNS-genomot, így a vírus genetikai állománya hasonló a hírvivő RNS-éhez. A vírus által megfertőzött sejtekbe kerülve közvetlenül megindítja a fehérjék előállítását és új vírusok létrehozását. Pontosan ez a mechanizmus az alapja az RNS-alapú vakcinák működésének is, hiszen az oltóanyagban használt RNS-molekula közvetlenül megindítja a sejtekben a tüskefehérje gyártását, amire kialakul a szervezet immunválasza és így a vírus elleni védelme.

Tüskefehérje

A tüskefehérje valamennyi koronavírus jellegzetes felszíni molekulája, amely a COVID-19-betegséget okozó SARS-CoV-2-vírus felszínén is nagy számban megtalálható. Neve és a víruscsalád neve is onnan ered, hogy a korona tüskéihez hasonló mintázatot kölcsönöz a vírus felszínének. A tüskefehérje kulcsfontosságú szerepet tölt be a fertőzésben, mert a sejtek felszíni receptoraihoz kapcsolódva lehetővé teszi a vírus bejutását a sejtekbe. A sejtek pusztulását azonban már nem a tüskefehérje, hanem a teljes vírus sejten belüli működése és sokszorozódása okozza. Azimmunrendszervírust megkötő és fertőzést megakadályozó, úgynevezett neutralizáló ellenanyagai, avagy antitestjei többsége is a tüskefehérjéhez kötődik. Ez jelenti a tüskefehérjét kódoló, mRNS-tartalmú vakcinák hatékonyságának alapját.


Antitestek, ellenanyagok

A szervezet védelmét biztosító fehérjék, amelyeket vírusok vagy baktériumok hatására aktiválódó immunsejtek termelnek, és a kórokozók semlegesítésére képesek. Az ellenanyagokat immunglobulinnak is nevezik, rövidítésük: Ig. A fertőzést követően, 7-10 nap elteltével már termelődnek - IgM-típusú - antitestek, majd több nap után egy másik típusú ellenanyag is megjelenik (IgG), amely már az immunológiai memória kialakulására utal. A koronavírus elleni antitestek vérmintából kimutathatók. Vakcinálás vagy a vírussal való fertőződés után bármilyen mennyiségben jelen lévő IgG-típusú ellenanyag arra utal, hogy kialakult a szervezetben az immunvédelem.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag