+18° - +38°
Nincs front

Kifigyelik a rák magánéletét magyar tudósok

Áttörést értek el az élő sejtek megfigyelésében a Debreceni Egyetem kutatói. A tudósok olyan egyedülálló videomikroszkópos rendszert építettek, amelynek használata új távlatokat nyit a rákkutatásban és a farmakológiában is.

Sehol a világon nem tudták még olyan sokáig és olyan sokszor lefotózni az élő sejteket, mint a Debreceni Egyetemen. Egyedi építésű, négy videómikroszkópból álló rendszerrel 28 napon keresztül figyelték és percenként fotózták a sejtek szövetté válásának folyamatát. Más mikroszkópos módszerekkel mindössze néhány óráig vagy legfeljebb néhány napig lehet vizsgálni mesterségesen tenyésztett sejteket.

Szemán-Nagy Gábor
Szemán-Nagy Gábor a mikroszkópos felvételekkel. Nagy áttörést hozhat a rákkutatásban

"A berendezés különlegessége, hogy a sejteket - megfelelő körülmények létrehozásával - életben tudjuk tartani a mikroszkópok alatt, így hosszú távon nyomon követhető a 'magánéletük', vagyis lehetővé vált a populációban élő egyedi sejtek viselkedésének vizsgálata. Ez úgy értük el, hogy a készülék közeli infravörös tartományban másodpercenként készít mikroszkópos felvételeket akár heteken keresztül az inkubátorban növekvő sejttenyészetekről" - magyarázta Szemán-Nagy Gábor, a Biológiai és Ökológiai Intézet eTox interdiszciplináris munkacsoportjának vezetője.

Az élő sejtek a különböző hullámhosszú fények hatására megváltoztatják a működésüket. De az új fejlesztés olyan közeli infravörös fényt használ, amely nem befolyásolja a sejtek működését, így észrevétlenül vizsgálhatják ezeket. Az egyedülálló berendezés több szempontból is áttörést jelent az élő sejtek, például a tumor- vagy bőrsejtek megfigyelésében. A rendszer használatával nemcsak egy pillanatnyi állapotot lehet tanulmányozni, hanem folyamatokat, ez pedig új távlatokat nyit az élő rendszerek dinamikájának vizsgálatában. Szemán-Nagy Gábor szerint mindez olyan, mintha biztonsági kamerával ellenőriznék a sejtek működését.


"Az eseményeket vissza lehet tekerni, és el tudjuk csípni a kulcsfontosságú pillanatokat, például azt, hogy pontosan mi történik egy adott sejttel a sok ezer közül, amely felelős egy halálos tumor kialakulásáért. A teljes jelenséget az elejétől a végéig meg tudjuk nézni, ez pedig hatalmas jelentőséggel bír a rákkutatásban" - fogalmazott a kutató.

Az egyetemi innovációnak köszönhetően előrelépések történhetnek a daganatellenes szerek hatásmechanizmusának elemzésében. A berendezés új tumorellenes stratégiák fejlesztésében is alkalmazható. A kórokozók vizsgálatában, a gombaellenes szerek és egyéb gyógyszerek fejlesztésében is hatalmas jelentősége van a videomikroszkópnak, ugyanakkor a katéterek, műszívbillentyűk és implantátumok korszerűsítésében is segítséget jelenthet, valamint megoldást nyújthat steril felületek, anyagok létrehozásában. A módszerrel ugyanis pontosan kimutatható, hogy az adott bevonat megakadályozza-e, hogy hozzátapadjanak azok a kórokozók, amelyek a testbe jutva egy szervátültetésen átesett betegnél halálos komplikációkat okozhatnak.

mikroszkópos felvétel
Ilyen visszakereshető felvételsorozatokat készít a rendszer a sejtek változásairól

A videómikroszkópos rendszer lehetőségeit kihasználva a Debreceni Egyetem kutatóinak elsőként sikerült több sejtgeneráción keresztül lencsevégre kapni azt is, hogy a sejtek háromfelé is képesek osztódni. A ritka jelenség okairól és gyakoriságáról eddig csak sejtéseik voltak a tudósoknak. Az egyetem Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai viszont feltárták annak a dinamikáját, hogy a háromfelé osztódás mennyi idő alatt következik be, és pontosan mely sejtekre jellemző. Bebizonyították, hogy a rákos sejteknél egyébként gyakran előforduló, úgynevezett trivision jelenség jellemzőbb, mint korábban feltételezték, sőt az egészséges sejtek esetében is megjelenik.

Hat és fél évbe telt magyar kutatóknak, hogy kifejlesszenek egy molekulát, amely többféle daganatos betegség kezelésére is alkalmas lehet. Részletek!

Az egyetem kutatóinak sikerült cáfolniuk a hiedelmet, amely szerint egyetlen sejt nem számít, és bebizonyították, hogy a háromfelé osztódásnak van sejtszintű evolúciós háttere, mivel egyetlen sejt is élni akar. A kutatócsoport eredményeiről többek között a DNA and Cell Biology és a Toxicology in Vitro című rangos nemzetközi tudományos folyóiratok is beszámoltak.

Forrás: Debreceni Egyetem 

 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan gomolyfelhős lesz az ég, délen várható több napsütés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag