Kiderült, kiket viselnek meg jobban a videóhívások

HáziPatika

Az elmúlt évben gyakran emlegetett Zoom-fáradtság kapcsán érdekes megállapításra jutottak amerikai kutatók. Úgy tűnik, a nőket jobban lefárasztja az állandó kamerakészenlét, mint a férfiakat.

Tagadhatatlan, hogy rengeteget köszönhetünk az online kommunikációs platformoknak, amelyek a világjárvány idején is lehetővé tették, hogy az otthonunk biztonságából bonyolítsuk le a munkamegbeszéléseket, iskolai tanórákat, és még a baráti találkozók is átköltözhettek az online térbe. És bár sok mindenben megkönnyíti az életünket az, hogy a számítógép és az okostelefon képernyőjén keresztül is lebonyolíthatunk fontos megbeszéléseket, az állandó kamerakészenlétnek megvan a maga hátulütője is.

Mi az a Zoom-fáradtság?

Bár elméletben a munkamegbeszélések menete nem változott, csupán a valós térből a digitálisba kerültek át, sokan panaszkodnak arra, hogy a videótelefonálások hamarabb leszívják az energiáikat, nehezükre esik folyamatosan fenntartani a figyelmüket és a nap végén szellemileg kimerülten roskadnak le a kanapéra. A jelenség már külön elnevezést is kapott (ami újabb pontot jelent a karantén alatt született kifejezések listáján) - ez a Zoom-fáradtság. Kattintson a részletekért!

A Zoom-fáradtság néven is emlegetett jelenség azt a szellemi kimerültséget takarja, ami egy videótelefonálással töltött nap után erőt vesz rajtunk - merthogy a megosztott figyelem, a háttérben fennálló zavaró tényezők (pl. rossz internetkapcsolat, szakadozó hang) és a korlátozott testbeszéd miatt a szokásosnál jóval nehezebb fenntartani a koncentrációnkat. Az online meetingekre tekinthetünk egyfajta stresszorként is, ami a Stanford Egyetem új kutatása szerint a nőkre rosszabb hatással van, mint a férfiakra - számolt be róla a Medical Xpress portál.

Zoom fáradtság digitális munka iskola számítógép okostelefon
A nőket jobban kimeríti egy hosszúra nyúlt online találkozó. Fotó: Getty Images

Az önbevalláson alapuló kérdőíves felmérés szerint a nőknél gyakrabban jelentkeznek a Zoom-fáradtság tünetei, 5-ből átlagosan 1 nő számol be az érintettségéről, amíg a férfiak esetében 20-ból egy személynek okoznak gondot az online találkozók. A kutatók idén február és március között több mint 10 ezer önkéntes válaszait elemezték ki, az eredményeket pedig a Technology, Mind and Behaviour című folyóiratban is publikálták. "A képernyős munkákban dolgozóknak nem ismeretlen a Zoom-fáradtság, ám eddig csak találgatni lehetett arról, hogy kiket érint leginkább.
A tanulmánynak köszönhetően azonban most már kvantitatív adatok is alátámasztják azt, hogy a nőkre nagyobb hatást gyakorolnak a videóhívások" - összegezte Jeffrey Hancock, az egyetem kommunikációs professzora, a tanulmány társszerzője.

Nem mindegy, mit mutat a kamera

A szakértők arra a kérdésre is keresték a választ, hogy pontosan milyen tényezők járulhatnak hozzá a a nők magasabb kimerültségérzéséhez, és azt találták, hogy ez elsősorban az énközpontú figyelemre vezethető vissza. Ez lényegében annyit tesz, hogy a nők sokkal nagyobb energiát fordítanak arra, hogy a beszélgetés során végig figyelemmel kísérjék azt, hogyan mutatnak a képernyőn, milyen képet látnak róluk a többiek. A kérdőívben két kérdés is szerepelt, amely kifejezetten erre a részletre kérdezett rá: "Egy videókonferencia során mennyire aggasztja, hogy folyamatosan látja a tükörképét?" és "Mennyire zavaró, ha saját magát látja viszont a képernyőn?" Az adatok szerint a nők jóval nagyobb arányban válaszoltak egyetértéssel ezekre a kérdésekre. "Ez a hosszú ideig fennálló énfókusz könnyen negatív érzések kialakulásához vezethet, amit a szakma tükörszorongás néven is emleget" - fűzte hozzá Hancock. Emellett az is hozzájárulhatott a nőknél gyakrabban jelentkező Zoom-fáradtsághoz, hogy a férfiakhoz képest jellemzően hosszabbra nyúlnak a nők online megbeszélései, és ritkábban tartanak szünetet két videóhívás között.

A fiatalokat is erőteljesebben érinti

Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy a Zoom-fáradtság nemcsak a nemek között mutat eltérő arányokat, a személyiségtípustól is függ, hogy mennyire rosszul érint minket. Az extrovertált emberek jellemzően kevésbé érezték kimerítőnek az online meetingeket, és a nyugodt, érzelmileg stabil személyek sem érezték annyira fárasztónak a videóhívásokat, szemben az introvertált, valamint a szorongó típusú emberekkel. A válaszadók életkora is befolyásolta a reakcióikat, a meglepő módon a fiatalabbak többször számoltak be a Zoom-fáradtság tüneteiről, mint az idősebbek.


Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják a munkáltatóknak, hogy gondolják át a távmunka megszervezését, és helyezzék a fókuszba a munkavállalók érdekeit. Jó megoldás lehet például, ha kevesebb videós értekezletet szerveznek, illetve kidolgoznak egy stratégiát arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran és milyen hosszan tarthatnak online meetingeket. Célszerű a héten kijelölni például bizonyos napokat, amikorra egyáltalán nem szerveznek videós megbeszélést.
A munkavállalók egyénileg is csökkenthetik a Zoom-fáradtság tüneteit, a többi között azzal, hogy a beállításokat személyre szabják (például kikapcsolják azt a funkciót, ami a saját képüket is mutatja), és amikor nem muszáj, nem tartják bekapcsolva a kamerát.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag