+7° - +22°
Kettős front

Kész diliház a Trónok Harcában

A Trónok Harcának világa tele van erőszakkal, és hatalmi játszmákkal. Westeros lakói a stressz legváltozatosabb formáinak vannak kitéve, különösen azok, akik a társadalom legfelső rétegében befolyással kívánnak lenni a hét királyság sorsának alakulására. Ennyi lelki feszültség nem csoda, hogy a betegségek, különösen a pszichés torzulások egész sorozatát hozza a felszínre.

Kétséges, hogy a Trónok Harca írója, George R. R. Martin eleve azzal a szándékkal fogott volna neki a Jég és tűz dala (A Song of Ice & Fire) regényciklusnak, hogy olvasóit megismertethesse a pszichés betegségekkel küzdő döntéshozók és végrehajtók számos típusával, de még is így történt. A történetfolyam főszereplői közül alig néhányról lehet elmondani, hogy a szó klasszikus értelmében normális lenne. Pszichopaták és szociopaták, nárcisztikusok, szadisták, skizofrének, szélsőséges fanatikusok és depressziósok sorakoznak a történetben, s akinek nincs más baja, az is szorong, vagy a poszttraumás stressz tüneteitől szenved. Kész diliház, mondhatnánk a zászlaján rácsos ablakokkal. De a való világ eseményei mégis arra intenek bennünket, hogy az őrült diktátorokat, a szadista katonatiszteket vagy a szociopata gyilkosokat vegyük komolyan. S mindenkinek jobb, ha Westerost szemlélve ismerkedik meg a fajtájukkal. Nincs rá lehetőség, hogy minden pszichés problémával küszködő szereplőt sorra vegyünk, de a fontosabbakra azért vetünk egy pillantást.

Cersei Lannister

Cerseit a szélsőséges megnyilvánulásokról ismert borderline személyiségzavarra utaló vonások jellemzik: túlságosan kötődik a gyermekeihez, kiváltképpen Joffreyhoz. Segít neki megszerezni és megtartani a hatalmat, mert fontos akar maradni a számára. De ezek a jellemzők a legvilágosabban a Jaime-hez fűződő kapcsolatában jelennek meg: "Utállak, ne hagyj el!" játékot játszanak oda-vissza. És persze, a szexuális kapcsolat is a borderline vonást erősíti. Vonzódik a kockázatos viselkedés, azaz bármi felé, ami felszabadítja az endorfinok. Kockázatos szex, szerencsejáték, drog: az agy megoldásként regisztrálja ezeket a dolgokat, nem pedig a kockázatokként. Cersei szép és hatalma van. bárkit megkaphat, akit akar, de a helytelen szexuális kapcsolatra van szüksége a bátyjával.

Joffrey Baratheon Joffrey-t kiskorától arra nevelték, hogy egyszer uralkodni fog, és senki sem érhet fel hozzá, azaz bárkivel bármit megtehet, s nem kell a tetteit megbánnia, hiszen az a gyengeség jele lenne. Valószínűleg veleszületett hajlama (ennek szüleinek vérfertőző kapcsolata is forrása lehetett) is hozzásegítette, hogy minden kétséget kizáróan, az egyik leggyűlöltebb karakter legyen a sorozatban könyörtelen kegyetlensége révén, amely mögé diagnózis is felállítható.

Joffrey Baratheon, egy minden határt túllépő szadista pszichopata

Joffrey Baratheon, egy minden határt túllépő szadista pszichopata

Királyként erőszakos, érzéketlen, és arrogáns személyisége gyorsan kibontakozik. Világos az antiszociális személyiségzavara, amelyet mások érdekeinek és érzelmeinek ignorálása és mások jogainak megsértése jellemez. Meggondolatlanul semmibe veszi mások biztonságát, és mindenekelőtt hiányzik belőle a lelkifurdalás, hogy fájdalmat okozott, vagy rosszul bánt másokkal.

Joffrey kegyetlensége abból táplálkozik, hogy szörnyű cselekményei a saját személyes nyereségét vagy szórakozását szolgálják, miközben a bűntudat teljes és tökéletes hiánya kiteljesíti az antiszociális személyiségzavarát. Ily módon ő egy minden határt túllépő szadista pszichopata.

Tyrion Lannister

Annak ellenére, hogy intelligenciája és bátorsága igen népszerűvé teszi, Tyrion sem kerülhette el családja narcisztikus személyiségzavarokkal terhelt örökségét. Szeszélyes és elég önző karakter, aki megszerzi, amit akar. Ő egészségesebb sok mindenben, mint a nővére és az apja. Nem véletlen, hogy jó a kapcsolata szintén kiegyensúlyozottabb bátyjával, Jamie-vel. Westeroson az iszákosság nem ritka, de Tyrion tényleg komoly alkoholproblémával küzd. Az alkohol megváltoztathatja a hangulatát, amit terápiás szexszel is igyekszik karbantartani.

Theon Greyjoy

Theon a Stark gyerekekkel együtt nőtt fel, de állandóan emlékeztetett arra, hogy ő maga nem tagja a családnak, és ezért nem volt egyenlő a körülötte lévőkkel. Ez a megkülönböztetés előmozdította a heves vágyat, hogy bizonyítson magának. A Boltonok fogságában megtörik, korábbi személyisége elemire hullik, megsemmisül, s állati szintre süllyed.

A kezdeti grandiózus önhittsége, saját különlegességébe vetett hite kimeríti a nárcisztikus személyiségzavar kritériumait. De az olyan traumatikus események, mint a kínzás és kasztrálás, hatására feladta régi önmagát. Helyzetének minimális javulása után a Stockholm-szindróma (amikor az elszenvedett kínok ellenére valamifajta kötődés alakul ki benne a fogva tartói iránt) jelei tapasztalhatók nála. Amiben szenved végül is egyfajta disszociatív zavar, identitászavar (hiszen két saját névvel létező elkülönült személyisége van, talán külön emlékezettel is).

A Trónok harca világában rengeteg az egészséggel kapcsolatos probléma a háborús körülmények, a gyenge higiéné a korlátozott ismeretek és a sajátos szokások miatt. Megvizsgáltuk, hogy milyen közegészségügyi állapotokkal kellene szembenéznie annak, aki a hét királyságba költözne. Cikksorozatunk további részei:

Milyen betegségekkel küzdenek a hét királyságban?

Mi az a szürkehám-kór?

Vérfertőzés és őrület a Trónok Harcában

Vérfertőzés és őrület a Trónok Harcában.

Sandor Clegane

Sandor Clegane, "A véreb" Westeros egyik legvadabb harcosa, aki azonban mindig csak a második lehet idősebb fivére, a hatalmas termetű kegyetlen gyilkológép, Gregor "A hegy" mögött. Amikor 6 éves korában Sandor elcsent bátyjától egy játékot, az bosszúból az arcát egy parázstartó edénybe nyomta.

A Véreb történetét megalapozza a gyermekbántalmazás és elhanyagolás, ami nem csak testvére kegyetlenkedéseit jelenti, hanem azt is, hogy apja nem volt hajlandó együttérzést mutatni vele. Ez gyermekben szélsőséges érzelmi zavart okozott, s valahányszor szembekerült a tűzzel, még felnőttként is jelentős érzelmi megingást okozott, ami végső soron megfelel a poszttraumás stressz betegség (PTSD) tünetének.

Sandor egészségtelen kapcsolatot alakított ki az alkohollal is, amelyet bármilyen bizonytalan helyzetben vagy pillanatnyi érzelmi nyugtalanság esetén nem volt rest használni. A PTSD-től szenvedők gyakran alkoholt vagy kábítószert használnak, hogy megbirkózzanak a a visszatérő rémképekkel és a trauma egyéb következményeivel.

Arya Stark

Arya a PTSD tüneteit mutatja, túlélési üzemmódba kapcsol, amikor mantrázza a listát, s visszajátssza az összes traumát, ami történt vele. Az agya nem racionálisan működik, ott ragadt az érzelmi ingoványban, amelyben a harag és afélelemuralkodik folyamatosan.


Az állandó túlhajtott készenlét, hipervigilancia, egy olyanfajta túlérzékenység jellemzi, amely a súlyosnak és a kevés idő miatt kivédhetetlennek ítélt a kockázatok miatt kapkodó megoldásokat szül. A Vérebbel való közös utazásuk során ez az állandó bizalmatlanság tette őket megfelelő társsá. A PTSD hatásai Braavosban, a sokarcú isten templomában idővel enyhülhetnek.

Havas Jon

A Stark család javarésze depressziótól szenved. Sansa egyértelműen depressziós, de depressziós vonásokat mutat Catelyn is. És Jon Snow, aki rengeteg veszteséget tapasztalt meg fiatal kora ellenére, amely a depressziót kiválthatja. Az elszigetelten és zord körülmények között élő embereknél a depresszió szezonális is lehet. Jon Snow talán úgy érzi, hogy milyen jó lenne mindent hátrahagyva visszavonulni a napfényes Dorne-ba. De a kötelesség miatt nem menekülhet az őt nyomasztó közelgő és jelenlévő problémák illetve a múltbeli veszteségeinek (elvesztett családja, elvesztett szerelme, levesztett bajtársai) emléke elől.

Forrás: Trónok Harca, Psychology Today, MTV
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag