+11° - +28°
Nincs front

Iphone, Apple Watch: hogy segít rajtunk?

Az Apple hatalmas lendülettel nyitott a héten bejelentett iPhone 6 és Apple Watch készülékeivel az egészségügy felé.

Az iPhone 6-ban egy olyan egészségügyi app is helyet kapott, amely képes mérni elégetett kalóriáink számát, súlyunkat vagy pulzusunkat. A fejlesztőknek szánt HealthKit eszköz pedig képes kezelni a felhasználó által megoszthatónak gondolt adatokat: megoszthatjuk például vérnyomásmerő appunk adatait az orvosunkkal, vagy a táplálkozási appunk "megmondhatja" fitnesszappjainknak, hogy naponta mennyi kalóriát viszünk be.

10 hasznos app

Egyes okostelefonos appok javítják pszichológiai vagy kognitív képességeinket, csökkenthetik a stressz szimptómáit. Összegyűjtüttünk tíz appot, amitől jobban működik az agyunk, kattintson!

A záróképernyőre egy olyan "biztonsági kártyát" is készíthetünk, amellyel krízis esetén mások is azonnal megtudhatják rólunk telefonunkat kezünkbe véve, hogy mi a vértípusunk, milyen allergiáink vannak vagy cukorbetegek vagyunk-e. Mindezek mellett még egy barométer is található benne, amivel nem csak távolságot és sebességet, hanem magasságemelkedést is mérhetünk.

Csak hogy egy példával szolgáljunk a HealthKit gyakorlatiasabb használatáról: amikor egy páciens vérnyomást mér az órájával, a HealthKit automatikusan értesíti az appot, az app pedig szintén automatikusan megnézi, hogy a mért eredmény az egészségügyi értékhatáron belül van-e. Ha nincsen, proaktív módon képes kapcsolatba lépni a kórházzal, értesíteni a kezelőorvost, aki még időben el tudja érni a pácienst és tanácsot tud neki adni. A HealthKit tehát gyakorlatilag automatizált nővér, amely betegségeinkre és életjeleinkre figyel és azonnal riaszt, ha valami gond van velünk.

Problémát jelenthet viszont az, hogy a HealthKit az Apple hardverére kell, hogy támaszkodjon. Az egészségügyi adatok az iPhone-ra kerülnek, nem lehet őket feltölteni az iCloudba. Ezzel ugyan az Apple jobban tudja felügyelni az információk megosztását (hiszen a készülék minden egyes alkalommal rákérdez, amikor egy új app egészségügyi adatokhoz akarna hozzáférni), viszont az appok íróinak jobban meg van kötve a keze: főként, ha a szolgáltatást webre vagy Androidos készülékekre is ki akarják bővíteni. (Mindez a Google hasonló jellegű szolgáltatásánál, a még készülő GoogleFitnél egyelőre még nem tűnik problémának.)

Az Apple Watchban egy gyorsulásmérő és egy pulzusmérő is helyet kapott, valamint az iPhone GPS-ével összekapcsolódva azt is meg tudja mondani, hogy mere és mennyit mentünk. A cselekvésfigyelő app figyeli az elégetett kalória mennyiségét, hogy milyen erősségű mozgást végeztünk vagy hogy mennyit ülünk naponta. Érdemes megjegyezni: a rivális cégek okosórái még bőven fejlesztés alatt vannak, így rengeteg múlik azon, hogy az Apple mennyire képes működőképes partnerkapcsolatokat kialakítani egészségügyi cégekkel (hasonlóan ahhoz a folyamathoz, ahogy a zeneipar reagált az iTunesra). Az egészségügyi adatokkal kapcsolatos privacy-problémák szintén akadályozhatják az Apple terveit, bár a cég válaszképpen az aggályokra megtiltotta azt, hogy egészségügyi információkat az appok az iCloudban tároljanak.

iPhone 6 és Apple Watch készülékek az egészségügyért (Kép: Hadrian / Shutterstock.com )

iPhone 6 és Apple Watch készülékek az egészségügyért (Kép: Hadrian / Shutterstock.com )


Kérdéses, hogy az óra mennyire fogja az egészségügyi adatokra legjobban éhező célcsoportokat kielégíteni. Az önméréssel foglalkozó, életüket számszerűsítő adatgyűjtők és a krónikus betegségekben szenvedők gyakorlati hasznot szeretnének látni a készülékkel kapcsolatban, az ígéreteken kívül pedig jelenleg még nem sok mindent kaptunk a bemutatókból. Furcsa például, hogy az óra nincs még felkészítve az alvással kapcsolatos adatok mérésére - mindezt a már a piacon lévő Jawbone UP is képes végrehajtani és sokaknak az is problémát jelenthet, hogy az óra igazi adottságainak kihasználásához egy iPhone is szükséges.

Természetesen az Apple készülékeivel kapcsolatban érdemes megjegyezni: az igazi áttöréseket sosem az első, hanem a második vagy a harmadik generáció esetében kezdhetjük el várni, egy csuklóra szerelt szenzor esetében bárki tud extra, könnyen megvalósítható ötleteket adni még, hogy mit is kellene mérni vele. Az egészségügyi paletta kitágításához azonban már engedélyeztetési procedúrát kellene indítani az FDA-nál, az Apple pedig valószínűleg ezt akarja első körben kikerülni: az óra jelenlegi állapotában ugyanis nem jelent veszélyt a hordozható orvosi termékek piacán.

Érdemes mindehhez hozzátenni: a hordozható egészségügyi termékek piaca még mindig kicsi. Hiába van igény a magas vérnyomással küzdők vagy a cukorbetegek részéről ilyen készülékekre, egyelőre a piac inkább a fitnesszcélokra vagy az általános értékek mérésére koncentrált. Az egészségügyi termékek és appok ezek mellett hiába gyűjtenek rengeteg adatot, ha nincs olyan központi rendszer, amely összegyűjtené és kiértékelni ezeket. Ha egy cukorbeteg pár hétig vércukorértékeit gyűjti és elviszi orvosához kiértékelésre, az hasznos, de ha nincs egy rendszer, ami többszáz millió iPhone-felhasználó adatait kezelné, akkor az elfecsérelt idő a doktorok és feleslegesen költött pénz a felhasználók részéről.

A rendszer kialakulásához pedig időre van szükség. Ez már csak biztonságtechnikai okokból is fontos: a Symantec által végzett készülékteszt azt mutatja, hogy jelenleg a piacon kapható hordozható egészségügyi készülékek egyötöde egyértelműen olvasható szövegként továbbítja például a felhasználók belépési adatait. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a Websense szerint az elmúlt 10 hónapban 600 százalékkal növekedett a betörési kísérletek száma az amerikai kórházak rendszereibe, láthatjuk: az ötlet jó, a megvalósításnak még alakulnia kell.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag