Így hat ránk a káromkodás

Hangosan akár vagy csak csendben, magában, de minden ember szokott káromkodni. Az azonban talán csak keveseknek jut eszébe, hogy ennek az alantasnak tartott szokásnak is megvannak a maga funkciói mind az egészségünk, mind a társas kapcsolataink szempontjából.

Egy ilyen elterjedt és gyakori viselkedésforma nem kerülhette el a pszichológusok figyelmét, és mára ez a tudományterület lerázta magáról az illetlenség stigmáját. Sőt kiderült, hogy a profán szóhasználat vizsgálatával nemcsak agyunk működéséről, hanem a beszéd evolúciójáról is sokat tudhatunk meg - írja a Magyar Nemzet.

Érzelemből fakadó hangok

Éppen a csúnya szavak képzésének vizsgálata segített például abban, hogy a kutatók felfedezték, a szavak nem egy helyen jönnek létre az agyunkban. A filmekből például jól ismert Tourette-szindróma az esetek tíz százalékában akaratlan káromkodással, mások becsmérlésével jár. Erről a tudomány mai állása szerint kijelenthető, hogy a bazális ganglionok hibás működés okozza. Ezek az agyrészek az akaratlan vagy helytelen viselkedés elfojtásáért felelnek.

Tudta? A Tourette-szindrómát egészen a XIX. századig démoni eredetűnek tartották. Részletek itt.

Mindez azt igazolja tehát, hogy a beszédünk nem kizárólag az agykéregben alakul ki. A vulgáris kifejezések ősibb, evolúciónk korai szakaszában kialakult központokból erednek. A hétköznapi beszédünk képzéséért a bal agyfélteke kérge a felelős, míg a vulgáris kifejezéseink az érzelmeket vezérlő limbikus rendszerből érkeznek.

Stressz ellen is hatásos

Ennek tükrében már jól érthető, hogy a káromkodás egyik legfontosabb funkciója éppen az erős érzelmek kommunikálása. Az például evolúciós szempontból is előnyös, hogy míg más fajok gyakran fizikai agresszióval rendezik el vitás ügyeiket, addig mi emberek szóbeli fenyegetőzéssel is megúszhatunk egy-egy nézeteltérést, elkerülve ezáltal a súlyos sérülések rizikóját.

A káromkodás egy igen elterjedt és gyakori viselkedésforma
A káromkodás igen elterjedt és gyakori viselkedésforma

Ugyancsak jelentős szerepe van a káromkodásnak a stressz csökkentésében, azaz ilyen módon is képes lehet megóvni egészségünket néhány keresetlen szó. Kísérletek ráadásul azt is igazolták, hogy a szitkozódás képes megnövelni a fájdalomküszöböt. Persze a végletek mindkét irányban léteznek: szintén segítségünkre lehetnek a ronda szavak, ha felfokozott örömünknek szeretnénk hangot adni, amikor az egyszerű kifejezések már nem bizonyulnak elegendőnek.

Mondani jó, hallani nem mindig

Egyes számítások szerint egy átlagos ember szókincsének fél százaléka, azaz minden 200. szavunk számít illetlennek. Aligha van ilyen mennyiségre szükségünk, így feltételezhető, hogy a vulgáris kifejezéseknek más funkciója is van a felsoroltakon kívül. Akadnak például élethelyzetek, amikor káromkodással közelebb kerülhetünk a céljainkhoz, bár nem feltétlenül akaratlagos a viselkedésünk. Szeretkezés közben egy-egy mocskos megjegyzéssel például bátoríthatjuk partnerünket, vagy akár főnökként káromkodva tudatosíthatjuk a beosztottakban, hogy felettük állunk a hierarchiában, hiszen olyasmit engedhetünk meg magunknak, ami számukra nem lehetséges.


Eközben a befogadó fél számára kifejezetten kellemetlen és káros is lehet a hallott káromkodás, még ha ez természetesen nagyban függ a vulgáris beszéd kontextusától is. A legtöbben ugyanis az ilyesmit fenyegetésként érzékeljük. Ilyenkor agyunk amygdala nevű része aktiválódik, amely a fenyegetésre adandó reakciókért felel. E téren különösen a gyerekek érintettek, míg a felnőttek körében egy-egy jókor elsütött nyelvi csúfság még jótékony hatással is lehet a csapatszellemre és a társaság felszabadultságára.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-10, -4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a változó felhőzet mellett keleten több, nyugaton kevesebb felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag