+10° - +25°
Nincs front

Így cseleznék ki a halált a gazdagok

HáziPatika

Az Egyesült Államokban és Oroszországban összesen több száz elhunyt személy várja nitrogéntartályokba fagyva, hogy a tudományosan fejlettebb jövőben feltámasszák és meggyógyítsák őket, az élők közül pedig több ezren tervezik, hogy haláluk után ugyanerre az ösvényre lépjenek. A különleges szolgáltatás ára természetesen igen borsos.

"Voltak, akik gyűrűbe tetették, de akadt olyan is, aki köldökpiercinghez illesztve viselte" - néhány százezer forintért is készít már gyémántot egy amerikai vállalat az elhunytak hamvaiból. Részletek itt.

A krionika mint kifejezés egy olyan orvosi technikát takar, amely képes lehet életeket megmenteni, illetve jelentősen meghosszabbítani egy adott személy élettartamát. Az eljárás lényege, hogy a halál bekövetkezte után az érintettek testét a folyékony nitrogén hőmérsékletére hűtik, megállítva ezáltal a szervezet természetes lebomlását, egyszerűbben mondva tehát konzerválják a holttest állapotát. Mindez ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy az orvostudomány fejlődésével a jövőben feléleszthessék a lefagyasztott embereket, illetve kezelhessék a halálukat előidéző állapotot, legyen az akár az öregedés vagy egy daganatos megbetegedés.

Hogyan zajlik a tartósítás?

Érdemes megemlíteni, hogy ez esetben nem pusztán egy rendkívül hideg hőmérsékleten történő fagyasztásról van szó. A jelenleg alkalmazott technika szerint először csak fagyponthoz közeli hőmérsékletre hűtik le a testeket a lehető legrövidebb időn belül a szív megállását követően. Ezután speciális eszközökkel helyreállítják a vér- és levegőáramlást, illetve ezzel egyidejűleg különféle vegyi anyagok és gyógyszerek keverékét juttatják az érhálózatba. A koktél összetétele cégenként változó, de általában véve elmondható, hogy a célja a szövetek elhalásának megelőzése és a vérnyomás fenntartása.

Az elhunytak testét a folyékony nitrogén hőmérsékletére hűtik le
Az elhunytak testét a folyékony nitrogén hőmérsékletére hűtik le

Amint sikerült stabilizálni a holttest állapotát, a testnedvek helyére egy úgynevezett vitrifikáló szert áramoltatnak a szervezetbe. Ennek oka, hogy a vízmolekulák térfogata a fagyás közbeni kristályosodás során megnövekszik, így fagypont alatt az egyes sejtek belülről repednének szét, a szövetek és szervek pedig menthetetlenül károsodnának. A vitrifikáló szer azonban - 60-70 százalékos szövetkoncentráció mellett - képes meggátolni, hogy a vízmolekulák hidrogénkötéseket hozzanak létre a fagyás során, így a szilárd állapot sérülések nélkül vagy legfeljebb minimális sérüléssel érhető el.

Ezután nagyjából mínusz 125 Celsius-fokra hűtik le a holttestet, majd a következő néhány nap során még tovább, egészen mínusz 196 fokig. Végül folyékony nitrogén alkalmazásával ezen a hőmérsékleten tárolják mindaddig, amíg meg nem születik az adott egyén számára egy új élet reményét kínáló orvostudományi áttörés, illetve el nem éri a technológia azt a fejlettségi szintet, amikor képessé válik a lefagyasztott ügyfelek újraélesztésére.

Az elképzelés hátulütői

A szkeptikusok joggal emlegethetik fel, hogy a mai napig még egyetlen emlősfaj egyedét sem sikerült feltámasztani ebből a mélyfagyasztott állapotból. Felmerül tehát a kérdés, hogy vajon nem csupán egy drága, hazardírozó, illetve mindenféle tudományos bizonyítékot nélkülöző folyamatról van-e szó a halált is kicselező eljárásként hirdetett szolgáltatás mögött. A világon működő kevés szolgáltató egyike, a Cryonics Institute saját maga is elismeri honlapján, hogy nem létezik garancia arra nézve, hogy a procedúra valóban az élet meghosszabbítását eredményezné.

"Senki sem képes teljes bizonyossággal előrejelezni a tudományos fejlődés útját. Hisszük azonban, hogy jó esély mutatkozik a krionika sikerességére. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy társadalmi oldalról ne jelentkezhetnének olyan tényezők, amelyek meggátolhatják az előrelépést. Nukleáris hadviselés, ökonómiai katasztrófák, politikai viszályok és terrorizmus - mind-mind olyan lehetséges faktor, amely a jövőben véget vethet a lefagyasztott páciensek életének éppúgy, mint minden ember életének a Földön" - olvasható az amerikai cég weboldalán. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy mégis akad valami, amit garantálni tudnak: aki nem jelentkezik a krionikai eljárásra, biztosan elveszíti az esélyt, hogy a jövőben feltámasszák.


A Cryonics Institute-nál az 1976-os alapítás óta több mint 150 jelentkezőt tartósítottak és tárolnak jelenleg is sikeresen. A különleges szolgáltatás ára az éves tagdíjon felül 28 ezer dollárnál, azaz átszámítva közel 8 millió forintnál kezdődik. Hasonló költségekkel kell számolniuk azoknak is, akik az oroszországi KrioRust választják. A 2003 óta működő eurázsiai szolgáltató jelenleg 63 elhunyt személy testét tárolja. Lényegesen drágábban dolgozik az ugyancsak az Egyesült Államokban működő Alcor, amely egy teljes test fagyasztását és tárolását 200 ezer dollárért (56 millió forint), egy emberi agyét pedig 80 ezer dollárért (22,5 millió forint) vállalja. Ennek ellenére a vállalat már közel 160 ügyféllel büszkélkedhet az 1972-es indulás óta.

Forrás: iflscience.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag