+10° - +26°
Nincs front

Hány szót ismer az átlag magyar?

Újra és újra megjelennek a számítások arról, hogy hány szót képes megtanulni, és használni egy átlagos ember. Egy új tanulmány szerint komoly szerepet játszhat a szófelismerés sebességében a kicsivel nagyobb szótudás, s ez a nyelvtanulásban is alapvető változást okozhat.

A Frontiers in Psychology folyóiratban megjelent új tanulmány azt igyekezett kideríteni, hogy az emberek közötti kommunikációs változások hogyan hatnak a szavak ismeretére és felismerésére. A világ ilyen jellegű legnagyobb kutatása egy bulvártudományos médiakezdeményezésnek köszönhető.
"A kutatásunk hatalmas lökést kapott, amikor egy holland televíziós állomás arra kért minket, hogy szervezzünk országos kutatást a szókincsről. A tesztünk szerepelt a tévében, és az első hétvégén, több mint 300 ezer hollandul beszélő töltötte ki, azaz vírusként terjedt" - mondta Marc Brysbaert, a Genti Egyetem professzora, a kutatás vezetője.
Mindannyian szavak tízezreit ismerjük. Egy szóra való reakció sebessége a használat gyakoriságától függ

Mindannyian szavak tízezreit ismerjük. Egy szóra való reakció sebessége a használat gyakoriságától függ

Felismerve, hogy az embereket mennyire érdekli a szókincsük mérete, a csapat hasonló vizsgálatokat kezdett angol és spanyol nyelven. Az angol tesztet közel egymillió ember töltötte ki. Ez maximum négy percüket vette igénybe, és a Facebook és a Twitter erejét is felhasználták hozzá, hogy minél többeket érjenek el, s így soha nem látott mennyiségű adatot sikerült összegyűjteni.
A teszt bármelyik nyelvre kidolgozott verziója is fut a képernyőn, 70 szót tartalmaz, amelyekről el kell dönteni, hogy létező vagy nem létező szavak. A teszt néhány személyes adatot is kér az életkorról, nemről, az iskolai végzettségről és az anyanyelvről.
"A Center of Reading Research (olvasáskutató központ) tudósai azt vizsgálták, hogy mi határozza meg a szavak felismerésének nehézségét vagy könnyűségét" - magyarázta professzor Brysbaert. Ehhez egy 62 ezer szavas gyűjteményt használtak, amit a kutatócsapat állított össze. Kifejtette: "A lista magunk állítottuk össze, mert a kereskedelmi forgalomban kapható szótárak tartalmának felhasználása jogi korlátokba ütközött volna, de a saját lista mindenki számára elérhető, és a kutatók számára is hozzáférhető".
Az alkalmazott módszer lehetővé tette, hogy a kutatók meghatározzák az átlagos húsz éves angol anyanyelvű amerikai szóismeretét, s azt kapták, hogy ez 42 ezer szótári szó. Ahogy öregszünk, megtanulunk egy új szót kétnaponta, azaz a 60 éves korunkig további 6000 szó ragad meg a memóriánkban. Illetve a konkrét kutatásnál maradva az angol anyanyelvűekében.

Az emberi beszéd rendkívül összetett folyamat, amelynek vizsgálatával 80 százalékos pontossággal is kiszűrhető az Alzheimer-kór. A betegség korai diagnosztizálása létfontosságú a beteg életminősége szempontjából, egy magyar fejlesztésű módszer pedig komoly segítséget adhat az orvosoknak. Részletek!

A vizsgálatok legnagyobb haszna azonban az lehet, hogy az idegen anyanyelvűek angoltudása alapján meghatározhatják, hogy melyek a szöveg és beszédértés szempontjából legfontosabb szavak, s ez átalakíthatja a nyelvoktatást. Annyit már valószínűsítenek, hogy a szavak felismerése attól függően nehéz vagy könnyű, hogy a nyelv használata során milyen gyakran fordulnak elő. Erre abból következtettek, hogy a szavak feldolgozása során sokkal többen reagáltak azokra a szavakra, amelyeket mindenki ismert, mint azokra, amelyek csak az emberek 95 százalékának fejében voltak meg. Azaz még ez a kis statisztikai különbség is sokat számíthat a szófelismerés sebességében.
A magyar használatban lévő szókincs miatt nincs okunk aggódni. Elég széles. A Jókai Mór műveiből készült szótárban 22 ezer címszó található. Az 1999-ben megjelent Magyar szókincstár több mint kilencszáz oldalon több mint 25 ezer címszót tartalmaz, a szócikkekben található szavak száma pedig meghaladja a 80 ezret. A felnőttek szókincse becslések szerint legkevesebb 15 ezer és legfeljebb 150 ezer szóból áll. Az átlagot 70 ezer szóban jelölik meg. Természetesen nem használnak annyi szót, ahánnyal találkoztak, s ahányat megjegyeztek.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag