+10° - +25°
Nincs front

Hangok a fejben: egészségesek is lehetnek

HáziPatika

Előfordul, hogy a fejünkben magunkkal társalgunk, sőt akár hangosan ki is mondunk bizonyos dolgokat akkor is, ha egyedül vagyunk? Nem kell megijedni, az efféle hangok a fejben nem ártalmasak.

Az elmúlt hónapokban a megszokottnál is több időt töltöttünk a közösségtől elzárva, a négy fal között. Egyedül maradva a gondolatainkkal sok esetben vehettük észre azt, hogy magunkkal kezdünk társalogni, vagy a gondolataink egyfajta monológ formájában futnak végig az agyunkon. Ne ijedjünk meg, ezek nem az őrület kezdeti jelei, sőt, fontos agyi folyamatok húzódnak mögötte - írja a The Healthy.

Furcsa dolog áll a beszédfejlődés mögött

Az általunk képzett hangokat nagyban meghatározza az állkapocs elhelyezkedése, arra pedig hatással van az, hogy miként rágjuk meg az ételt. Ebből az következik, hogy az őseink táplálkozási szokásai is befolyásolták a nyelvek alakulását. Kattintson a részletekért!

Az agyunk másolatot készít a beszédünkből

A vizuális élmények gondolatbeli szavakká formálása teljesen hétköznapi dolog, hiszen efféle "hangokat" hallunk a fejünkben aközben is, amikor könyvet olvasunk, a naptárunkban próbáljuk elrendezni a feladatainkat, vagy egyszerűen csak a tükör előtt állva nem tudjuk eldönteni, hogy mit vegyünk fel. Habár érezhető különbség van aközött, ha hangosan beszélünk, vagy csak a fejünkben folytatunk társalgást saját magunkkal, valójában mindkettő mögött ugyanazok az agyi folyamatok húzódnak.

Hagyományos beszéd során az agy egy sor parancsot indít el a hangszálak, ajkak és a nyelv irányába, melyek összehangolt munkájával tudunk szavakat formálni és kommunikálni. Az agy ennek a parancssornak a másolatát is rögzíti, hogy ezzel készítse fel az érzékszerveinket a hangokra, amelyeket várhatóan ki fogunk adni. Emiatt az érzékszerveink a saját beszédünkre kisebb mértékben reagálnak, így beszéd közben nem zavarodunk bele a saját hangunkba és oda tudunk figyelni a másik reakciójára.

A belső hangokra is úgy reagál az agyunk, mint a kimondott szavakra. Fotó: Getty Images
A belső hangokra is úgy reagál az agyunk, mint a kimondott szavakra. Fotó: Getty Images

Thomas Whitford, a New South Wales Egyetem kutatója szerint mindez úgy működik, mint a csettintés. Ha mi magunk adjuk ki ujjainkkal a hangot, azt nem érezzük olyan hangosnak, hiszen az agyunk már fel van készülve rá. Ha azonban valaki más csettint a szobában, arra azonnal felkapjuk a fejünket és nagyobb reakciót vált ki belőlünk.

Whitford és csapata egy tanulmányban arra kereste a választ, hogy az agy készít-e efféle másolatot a fejünkben hallott "belső beszédből" is. A kutatásban 42 önkéntesnek kellett különböző hangokat hallgatniuk egy fülhallgatón keresztül, miközben az agyi aktivitásukat is nyomon követték. A kutatók azt kérték, hogy a fejükben próbálják leutánozni a hallottakat, vagy képzeljenek el egy attól teljesen eltérő hangot.


Az eredmények szerint bizonyos agyi válaszok valóban tompultak akkor, amikor az önkéntesek belső hangja megegyezett a fejhallgatón keresztül hallottakkal, míg az agyi válasz felerősödött, ha eltérő hangra kellett gondolniuk. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az agy a külső és a belső beszédre is hasonló másolatot készít, tehát mindkét esetben ugyanazok az agyi folyamatok zajlanak le. A belső monológnak tehát a gondolataink összegzésében is fontos szerepe lehet, és segít az előttünk lévő problémára koncentrálni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag