+7° - +22°
Kettős front

"Az MTA nem lehet ellenzékben"

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új elnöke szerint aktiválni kell a hazai tudóstársadalmat.

A tudomány alapelveinek támadása, az áltanok, tudományosnak, meggyőzőnek tűnő, de hamis elméletek terjedése Magyarországon is egyre erősödik. Az Akadémia - mint a tudományért felelős, legnagyobb közbizalmat élvező köztestület - az eddigieknél is erőteljesebb és aktívabb szerepet kíván vállalni ennek a világ és Magyarország jövőjét egyaránt hátrányosan befolyásoló jelenségnek a visszaszorításában. További részletek korábbi cikkünkben.

"A kormányzati szervekkel módszeresen kell fejleszteni a kapcsolatokat, építve a Belügyi Tudományos Tanáccsal és az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal hosszú évek óta meglévő jó tapasztalatokra, kiterjesztve azt valamennyi tárcára" - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Freund Tamás, az MTA frissen megválasztott elnöke. A Széchenyi-díjas agykutató szerint az új alapokon létrejövő együttműködés hatalmas lehetőség és felelősség, méltó az alapító Széchenyi István és a legkiválóbb magyar tudósegyéniségek örökségéhez.


Az MTA elnöke hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta az Akadémia - és nem annak tagjai - politikamentesen működik. Úgy vélte, kisebb korrekciókkal, az irányítási struktúra átalakításával továbbra is az MTA lehetne a legjobb gazdája a kutatóhálózatnak. E nélkül azonban más stratégiát kell választani a tudós köztestület küldetésének ellátására, ez pedig a 18 ezres köztestületi tagság aktiválása.

Freund Tamás, MTA elnök
Az MTA elnöke, Freund Tamás hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta az Akadémia - és nem annak tagjai - politikamentesen működik. Fotó: mta.hu

Politikailag nincs kétféle tudomány

Elnöksége egyik legfontosabb feladatának nevezte eloszlatni azt a tévhitet, miszerint kétféle tudomány van, az egyik a "kormányzathoz közeli szellemi térben", a másik meg azzal szemben. "Egyszerűsítve valóban lehet kétféle tudományról beszélni: valódiról és álról" - fogalmazott. Kifejtette: a tudósoknak nem az a feladatuk, hogy valamilyen megoldást támogassanak vagy éppen ellenezzenek, azt kell bemutatniuk, hogy a választható lehetőségek közül melyek azok, amelyeket tudományos tények támasztanak alá. "Arról szeretném meggyőzni a kormányzatot, hogy egyedül a Magyar Tudományos Akadémia az a szervezet, amely az említett alapvonalat az adott pillanatban rendelkezésre álló legszélesebb körű tudományos ismeretek alapján meg tudja húzni, hiszen szinte valamennyi PhD-val rendelkező kutatót egyesíti, függetlenül a politikai, ideológiai hovatartozástól" - mondta.


Hozzátette: azt viszont a tudós közösségnek kell világosan látnia és elfogadnia, hogy a politikai döntéshozó letérhet az objektív tudományos tények által ajánlott útról, de a felelősség ezek után a politikáé. Az MTA elnöke szerint egy nemzeti intézmény nem lehet ellenzékben. Hangsúlyozta, hogy csak a teljes tudományos közösséget reprezentáló intézmények képesek biztosítani a független, transzparens és pártatlan, a tudományos kiválóságot, a multidiszciplinaritást, az etikai vonatkozásokat és a társadalmi összefüggéseket összegző tanácsadást a politikai döntéshozóknak.

"Akadémiánkon is ki kell alakítani a tudományos tanácsadás intézményes formáját, amely hidat képez a tudományos közösség és a szakpolitikai döntéshozók között. Ennek létrehozatalához haladéktalanul hozzá kell kezdenünk a jogi keretek, a személyi, szervezeti és működési feltételek biztosításával" - nyilatkozta Freund Tamás.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag