+13° - +31°
Nincs front

A XX. század csodája

-p-

"A penicillint senki sem találta fel, mert végtelen idők előtt a természet és egy bizonyos penész már előállította..."


Alexander Fleming (1881-1955)

1928 nyarán Alexander Fleming három hétre szabadságra ment a londoni St. Marry's kórház fertőzőbeteg-osztályáról. Nyaralása előtt sztafilokokkuszok tanulmányozásával és tenyésztésével foglalkozott. (Ezek olyan kórokozó törzsek, amelyek a sebeket megfertőzve, azok gennyesedését okozzák.) Mire azonban újra munkába állt, a hanyagul kint felejtett és lefedetlen petricsészében lévő baktériumtörzset egy ismeretlen gomba elpusztította. Fleming ekkor még nem sejtette, hogy figyelmetlenségének köszönheti majd a világ az antibiotikumok megszületését, az orvoslás egy új szakaszának kezdetét.
Azt azonban nagyon is érezte, hogy valami fontosat talált. Megpróbálta laboratóriumában előállítani az általa penicillinnek elnevezett anyagot. 1929-ben siker koronázta munkáját. Feltérképezte a penicillin tulajdonságait, s rájött, hogy ez az anyag sok bakteriális eredetű betegségnek lehet a gyógyítója. Megállapította azt is, hogy nem károsítja az egészséges szerveket, tehát gyógyszerként kellene használni. S itt lényegében véget is ért a kutatómunkájának története. 1929-ben Fleming ugyan közölte megfigyeléseit egy tudományos szaklapban, de a baktericidhatású gyógyszer kifejlesztését a gombából nem követte tovább. Ennek részben az lehetett az oka, hogy annak az intézménynek az igazgatója, ahol Fleming dolgozott, semmi jelentőséget nem tulajdonított a kísérletek eredmé-nyeinek, s ezért a munkát sem támogatta.
Fleming korszakalkotó felfedezését a német származású Ernst B. Chain és az ausztrál Howard W. Florey tette elérhetővé a betegek számára. 1941-ben elkezdődött a penicillin klinikai alkalmazása, a második világháború idején már használták az amerikai katonák gyógyításában. A háború után vált egyre általánosabban alkalmazottá, először Amerikában, majd szerte a világon. Sokak szerint a penicillin a XX. század legnagyobb vívmánya.
A penicillinről ma már sokat tudunk, azt is, hogy a baktériumok nem egyformán reagálnak rá. Az általános alkalmazás magával hozta a baktériumtörzsek ellenállóvá válását is. A kutatók és a természet versenyfutását az is nehezíti, hogy a penicillinnel szemben rezisztens (ellenálló) baktériumtörzsek előfordulása területfüggő. Ma már a kutatók egészen kis térségekre lebontva is meg tudják határozni bizonyos baktériumtörzsek előfordulását, gyakoriságát, és azt, milyen fokú a penicillinnel szembeni ellenálló-képességük.
Ez persze semmit sem von le Alexander Fleming felfedezésének jelentőségéből. Az 1881-ben született orvos, a penicillin gyakorlati alkalmazásának bevezetése után, 1945-ben - Chainnel és Floreyjel együtt - megkapta munkájáért az orvosi Nobel-díjat.
Fleming 1955-ben halt meg.
Ha az antibiotikumokról, illetve a penicillinről szólunk, nem feledhetjük el veszélyeiket sem. Az öngyógyszerezés igen komoly gondokat okozhat, ilyen típusú gyógyszereket csak orvosi rendelésre szedjünk!
Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a baktériumoknak árthat a penicillin, de egyre gyakoribb az is, hogy allergiás tüneteket vált ki a gyógyszer használata. Az érzékenység bármely korban kialakulhat, és nagyon kellemetlen tüneteket produkálhat.
A penicillin a múlt század egyik csodája - ami nem csak három napig tart -, de nem szabad elfelejtenünk, hogy mint minden orvosságnak, a penicillinnek is vannak hátrányai.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag