+11° - +28°
Nincs front

A nők jobban értenek a munkájukhoz?

A nőket ugyanolyan kompetensnek, de estenként még kompetensebbnek is tartják az emberek, mint a férfiakat - állapította meg egy svájci-amerikai kutatócsoport.

A Berni Egyetem és az amerikai Északnyugati Egyetem tudósai kimutatták, hogy az 1940-es évek óta lényegesen megnövekedett a nők észlelt kompetenciája az Egyesült Államokban. Az 1940-es évektől kezdve egyre több nő szerzett magasabb képzettséget és szilárd helyet a munkaerőpiacon, ezzel egyidejűleg pedig megváltoztak a férfiak és nők tulajdonságairól alkotott elképzelések is.

Mit gondolnak a nőkről?

"Egy lány ne legyen dühös". A gyermekkori nemi sztereotípiákról ide kattinva olvashat bővebben!

A tanulmány elkészítéséhez Christa Nater és Sabine Sczesny kutatók munkatársaikkal az Egyesült Államokban 1946 és 2018 között készült 16 országos felmérés adatait elemezték. Az ezekben található kérdésekre több mint 30 ezer felnőtt adott válaszokat. Az alanyokat arra kérték, hogy hasonlítsák össze a nőkre és a férfiakra jellemző tulajdonságokat. Az első kategóriába az együttérző, szeretetteljes, érzékeny, a másodikba a becsvágyó, agresszív, elszánt, a harmadik - a kompetenciára vonatkozó - kategóriába pedig az intelligens, jól szervezett és kreatív tulajdonságok kerültek. A kompetencia sztereotípiáit megjelenítő kategória vizsgálatakor a kutatók jelentős változásokat figyeltek meg az évtizedek során.

dolgozó nő, nők és férfiak, kompetencia, képességek, tulajdonságok, intelligencia, sztereotípiák
Az emberek többsége szerint a két nem képviselői egyformán intelligensek. Fotó: 123rf

1946-ban a megkérdezettek még csupán 35 százaléka tartotta a férfiakat és nőket egyformán intelligensnek, illetve a nagy többség a férfiakat tartotta kompetensebbnek. 2018-ban azonban erősen megváltozott a kép: a megkérdezettek 86 százaléka tartotta a két nemet egyformán intelligensnek. Ráadásul a maradék 14 százalékból 9 úgy gondolta, hogy a nők kompetensebbek. Nem egyedül a nők gondolták úgy, hogy ők a kompetensebbek: a vélemények függetlenek voltak a megkérdezettek nemétől, képzettségétől, családi állapotától vagy etnikai hovatartozásától.

A másik két kategóriában ugyanakkor nem mutatkozott nagy változás az évtizedek során, mi több, a nemi sztereotípiák egy része inkább tovább erősödött: a nőket még együttérzőbbnek, szeretetteljesebbnek és érzékenyebbnek tartották, a férfiakat pedig még becsvágyóbbnak, agresszívebbnek és elszántabbnak, mint korábban.


A nemi sztereotípiák társadalmi szerepeken alapulnak, amelyeken belül megfigyelik az emberek a nőket és férfiakat. Ezekből a megfigyelésekből következtetnek a tulajdonságokra. A sztereotípiák tehát csak akkor változnak, ha megváltozik a szociális pozíció - véli Sczesny.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag