A népességfogyás itt lesz a legsúlyosabb

HáziPatika

Míg a fejlett világ vezető országainak lakossága drasztikusan csökken, egy új kutatás szerint az évszázad végére Nigéria lehet a második legnépesebb nemzet, Kínát pedig India is megelőzi majd.

Nem csak Magyarországon, de a világ számos országában komoly gondot jelent, hogy elöregszik a társadalom és túl kevés gyermek születik. A Lancet című orvosi folyóiratban közzétett, friss kutatás eredményei szerint a világ 23 országában (többek között Japánban, Thaiföldön és Spanyolországban) a felére zuhan vissza a népességszám az évszázad végéig. Az előrejelzés szerint bár a legtöbb országban csökkenni fog a lakosság száma, bizonyos nemzetek robbanásszerű ütemben emelkedik majd a népességszám a következő évtizedekben. A BBC cikke kiemelt néhány olyan országot, amelynek népessége a legnagyobb ütemben fogyhat, illetve bővülhet. 

Japán - nehezen nyitnak a bevándorlók előtt

Az évszázad végéig Japán népessége több mint felére csökken, a 2017. évi 128 milliós csúcsról a kevesebb mint 53 millióra. A társadalom elöregedése már most is óriási gondot okoz az országnak, világszerte itt a legnagyobb a száz évnél idősebb emberek aránya. A munkaképes korú lakosság arányának visszazuhanása ellenére az ország sokáig vonakodva nyitotta meg kapuit a külföldi munkavállalók előtt, elsősorban a robotizációval kívánta kiváltani a munkaerőt. Az utóbbi években enyhítettek ugyan a szabályokon, ezzel együtt azonban egyre több hír érkezik a bevándorló munkavállalók kizsákmányolásáról. A hivatalos előrejelzések szerint 2040-ig az idős emberek a népesség több mint 35 százalékát teszik majd ki.

Egymillió magyar tűnhet el 2030-ig

Magyarországon 1981 óta csökken a népességszám, és bár az utóbbi évek politikai intézkedései nagy hangsúlyt fektettek a születésszám növelésére, ez önmagában kis eséllyel tudja csak megfordítani a tendenciát. Tanulhatunk valamit a Ratkó-korszak politikájából, a népességüket megtartó kelet-európai országoktól, vagy a sokasodó nyugat-európaiaktól? Szakértővel beszéltünk erről az alábbi cikkünkben!

Olaszország - nagy gond az emigráció

A tanulmány szerint az olasz népesség várhatóan több mint felére csökken, a 2017. évi 61 millióról 28 millióra a század végére. Japánhoz hasonlóan itt is egyre égetőbb problémát jelent az elöregedés: a Világbank adatai szerint az országban élő emberek több mint 23 százaléka volt 65 évesnél idősebb 2019-ben. A kormányzat itt is különböző támogatásokkal próbálja ösztökélni a gyermekvállalási kedvet, 2015-ben elindított egy programot, amely 800 eurós, vagyis majdnem 300 ezer forintos összeget juttat minden megszületett gyermek után a családnak. A viszonylag alacsony termékenységi ráta mellett nagy gondot jelent a kivándorlás is, a hivatalos adatok szerint 2018-ban körülbelül 157 ezer ember távozott az országból.

Kína - túlnépesedésből népességcsökkenés

A hetvenes években Kína még a túlnépesedés problémájával küzdött, ami miatt az ország 1979-ben bevezette az egygyermekes családpolitikát. Napjainkban viszont már itt is a túl alacsony születésszám okoz gondot, bár jelenleg is a világ legnépesebb országa, a kevés gyermek miatt a következő évtizedekben jelentősen csökken a lakosság száma. Az előrejelzés szerint Kína népessége négy év múlva éri el az 1,4 milliárdos csúcsot, majd 2100-ra csaknem a felére 732 millióra csökke a lakosok száma. A hivatalos adatok szerint tavaly hetvenéves mélypontra jutott a születésszám az országban, ami miatt egyesek szerint az ország egy "ketyegő demográfiai bomba". Ha pedig a világ egyik legnagyobb gazdaságának számító Kínában gond akad a termeléssel, annak hatásait az egész világ meg fogja érezni.

A leggazdagabb országokban egyre kevesebb gyermek születik. Fotó: Getty Images
A leggazdagabb országokban egyre kevesebb gyermek születik. Fotó: Getty Images

Irán - államilag szabályozott fogamzásgátlás

A 21. század végére Irán lakossága is jelentősen lecsökkenhet - olvasható ki az előrejelzésből. Az országban az 1979-es iszlamista forradalmat követően emelkedett meg a születések száma, a kétezres években azonban egyre kevesebb gyermek jött a világra. A múlt hónapban az egészségügyi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az éves népességnövekedés 1 százalék alá esett. Úgy vélik, ha nem cselekednek időben, harminc éven belül a világ legöregebb társadalmává válhatnak. Az ország vasszigorral próbálja ezt a folyamatot lassítani, betiltották például a vazektómiát minden állami egészségügyi intézményben, illetve a fogamzásgátlást is csak azoknak a nőknek ajánlják fel, akiknek azt az egészségi állapotuk indokolja.

India - a legnépesebb ország lehet

Az előrejelzések szerint a 21. század egyik nagy nyertese India lehet, legalábbis népességszám tekintetében: az új tanulmány szerint 2100-ra Kínát is megelőzve a világ legnépesebb országává válhat. Mindezt úgy, hogy még India lakossága is csökkenni fog, a 2017-ben mért 1,3 milliárdról a század végén kevesebb mint 1,1 milliárdra. A termékenységi ráta jelenleg 2,24, ami még mindig alacsonyabb az 1960-ban mért 5,91-hez képest, de még mindig nagyon magasnak számít. Miközben más országok megpróbálják ösztönözni a gyermekvállalást, Narendra Modi miniszterelnök arra szólította fel az indiai családokat, hogy kevesebb gyereket vállaljanak.


Nigéria - a legnagyobb munkaképes korú népesség

Míg az elmúlt évtizedekben Ázsia országaiban nőtt leginkább a népesség, ez a trend a 21. század végéig Afrikába helyeződik át. Az új tanulmány szerint a kontinens Szaharától délre eső részének népessége átlépi majd a hárommilliárdot. Nigéria lesz a világ második legnépesebb országa, 791 millió emberrel. Mivel ebben az országban lesz majd a legtöbb munkaképes korú ember, a GDP is nagymértékben növekszik majd. A kutatók azonban arra is figyelmeztettek, hogy a jelenlegi gazdasági és infrastrukturális szerkezet nem áll készen egy ilyen mértékű népességrobbanásra.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban szerdán délelőtt némi időre kisüthet a nap, de emellett többször befelhősödik az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag