0° - +12°
Kettős front

A "jó koleszterin" is lehet rossz

HáziPatika

A HDL-koleszterin is hozzájárulhat súlyos szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, amennyiben túlzottan nagy mennyiségben van jelen a szervezetben - derült ki egy új amerikai kutatásból.

Hogyan hat az erekre a koleszterin, mikor válhat veszélyessé? Részletek itt.

Egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai révén régóta a hasznos vegyületek közé sorolják a nagy sűrűségű lipoproteint (angolul: high-density lipoprotein, HDL), hiszen fontos szerepet tölt be például az artériák megtisztításában, ezáltal csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egy atlantai kutatócsoport tanulmányának eredményei azonban arra engednek következtetni, hogy a HDL-koleszterin nagyon magas szintje - az általánosan elterjedt nézettel éppen ellenkezőleg - összefüggésbe hozható a szívroham és a szív- és érrendszeri eredetű elhalálozás emelkedett veszélyével.

"A HDL-molekula funkciója nagyon komplex, számos testi folyamatban szerepet játszik. Ezek egyike, hogy valóban segít eltávolítani a 'rossz', avagy LDL-koleszterint a vérerek faláról, illetve általában véve a szervezetből" - mutatott rá dr. Marc Allard-Ratick, az atlantai Emory Orvostudományi Egyetem belgyógyásza, a tanulmány vezető szerzője. Kifejtette, bár számos tanulmány igazolta már a "jó" koleszterin hatékonyságát a kardiovaszkuláris betegedések megelőzésében, e kutatások többsége nem vizsgálta külön a magas HDL-koleszterin-szinttel rendelkező pácienseket. Az atlantai kutatók éppen ezt a hiányosságot igyekeztek munkájukkal bepótolni.

Az új kutatás szerint nagy mennyiségben a HDL-koleszterin is káros lehet
Az új kutatás szerint nagy mennyiségben a HDL-koleszterin is káros lehet

A sok HDL-koleszterin fokozza a kockázatot

A vizsgálatokba közel hatezer olyan pácienst vontak be, akiknél vagy már korábban diagnosztizáltak valamilyen szív-érrendszeri betegséget, vagy magas kockázati csoportba tartoztak ebből a szempontból. Minden résztvevőtől egyaránt gyűjtöttek adatokat a kórelőzményeikre és az aktuális egészségügyi hátterükre vonatkozóan, valamint megmérték a HDL-szintjüket is. Ez utóbbi mutató tükrében végül öt csoportba osztották őket:

*Magyarországon a HDL-koleszterin-szint meghatározásakor a mmol/liter mértékegységet használjuk. Az átváltás a következő arány szerint történik: 1 mg/dl=0,0259 mmol/l. A Mayo Clinic jelenlegi meghatározása szerint 40 mg/dl (~1 mmol/l) alatti értékek esetén túlzottan alacsony szintről beszélünk, a legjobb pedig, ha a mutató meghaladja a 60 mg/dl-t (~1,5 mmol/l).

  • 30 milligramm/deciliter* alatt
  • 31-40 mg/dl
  • 41-50 mg/dl
  • 51-60 mg/dl
  • 60 mg/dl felett

Az adatfelvétel után a kutatók négy éven keresztül követték nyomon a páciensek életét. Ebben az időszakban összesen 769-en vesztették életüket szív-érrendszeri okokból kifolyólag vagy kaptak szívrohamot. A számok alapján kiderült, hogy a legnagyobb arányban azok kerültek bajba, akiknél vagy a legalacsonyabb (30 mg/dl alatt) vagy a legmagasabb (60 mg/dl felett) HDL-koleszterin-szintet mérték. Különösen utóbbiak körében bizonyult magasnak a kockázat: 50 százalékkal magasabbnak, összehasonlítva a 41-60 mg/dl közötti két csoport tagjaival.

Összességében tehát azt a következtetést lehet levonni, hogy a nagyon magas HDL-koleszterin-szint éppúgy összefüggésben áll a szívroham és a kardiovaszkuláris eredetű elhalálozás jelentősen magasabb kockázatával, mint a vegyület túlzottan alacsony szintje.

A "jó" koleszterin sem mindig jó

"A HDL nagyon magas szintje sokkal ritkábban fordul elő a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő pácienseknél, mint az ellenkező véglet. Valójában csupán a betegek alig 1 százalékánál mérünk 80 mg/dl feletti értékeket, miközben a 40 mg/dl alatti HDL-szinttel rendelkezők aránya nagyjából 50 százalékra tehető" - mutatott rá dr. Heinz Drexel, az ausztriai Feldkirch Állami Kórház kardiológusa, aki maga nem vett részt az atlantai kutatásban. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tanulmány így is jelentősnek tekinthető, mivel elsőként vizsgálta meg a magas HDL-koleszterin-szint hatásait a szívbetegek körében. "Évtizedek óta tudjuk, hogy az alacsony HDL-szint komoly kockázatot jelent. Hírértékű azonban, hogy magas szintje sem feltétlenül előnyös, tehát nem mondhatjuk ezentúl, hogy a 'jó' koleszterin mindig jó" - fogalmazott az osztrák szakember.


Allard-Ratick kutató hangsúlyozta, hogy a HDL-koleszterin nagyon magas szintje elsősorban inkább genetikai okokra vezethető vissza, mint életmódbeli tényezőkre. Mind ő, mind dr. Drexel úgy fogalmazott, hogy nagy mennyiségben felszaporodva a HDL-molekulák nem képesek hatékonyan betöltetni a funkciójukat, aminek következményeként a koleszterin felgyülemlik a vérben. Abban viszont mindkét szakember egyetértett, hogy további vizsgálatokra lesz szükség a kockázatok és a hátterükben meghúzódó folyamatok pontosabb feltárása érdekében.


A tanulmány eredményeit a szerzők az Európai Kardiológiai Társaság éves kongresszusán mutatták be augusztus 25-én Bécsben.

Forrás: livescience.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag