+10° - +25°
Nincs front

Önbarnítás okosan

A napra nem merünk kimenni, a szoláriumtól félünk: mégis sokan szeretnének csokibarnák lenni. Egyre többen nyúlnak tehát az önbarnító készítményekért a drogériák polcain. Ezeknél a kencéknél is van azonban néhány szempont, amire figyelnünk kell.

Önbarnító spray-szalonban

Sok kozmetikai szalon kínál már spray formájában alkalmazott önbarnítást. Fontos, hogy ha érzékeny, allergiára hajlamos bőrünk van, mindenképpen tájékozódjunk az anyag összetételéről, amivel dolgoznak, illetve kérjünk egy kis bőrfelületre, például az alkar belső oldalára, ahol vékony a bőrünk, egy próbafújást. Ha 24-36 órán belül nem tapasztalunk viszketést, kiütéseket és egyéb allergiára utaló tüneteket, valószínűleg nem leszünk érzékenyek a készítményre.

Az önbarnító felfújása során fontos, hogy csukjuk be szemünket, sőt amennyire csak tudjuk, tartsuk vissza lélegzetünket. Fontos ezt betartani az asztmásoknak, légúti allergia valamely formájában szenvedőknek: minél kevesebb kemikáliát lélegzünk be, annál jobb - írja a Mayo Clinic.

Nem nyújt fényvédelmet

Sokan gondolják, hogy ha nyaralás előtt használnak önbarnítót vagy elmennek önbarnító kezelésre, akkor a vakáció alatt már nyugodtan napozhatnak, mert bőrük már barna, tehát védett. Ez azonban csak részben igaz. Így csak körülbelül SPF 4-esnek megfelelő védelemhez jutunk, azaz nyerünk valamennyi plusz időt leégés előtt, de nem sokat. De a komolyabb probléma, hogy a bőr színváltozása, azaz barnulása tulajdonképpen az ultraviola sugárzás miatti károsodás, márpedig az ismételt uv-terhelés -akár a naptól, akár szoláriumtól származik- a bőröregedés és a bőrrák esélyét növeli.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A reggeli arcbőr gyűröttebb, mert éjszaka a nyirokkeringés lassulásával lassul a fölös salakanyagok elszállítása is. Az éjszakai krémek táplálják a bőrt, serkentik a nyirokkeringést.