"Nem vagyok már kamasz, mégis ragyás az arcom!"

Huták Judit

A pattanások kisebb vagy nagyobb mértékben, de a legtöbb kamasz életét megkeserítik, ám jó esetben néhány év alatt megszabadulunk a dudoroktól. De mi van azokkal, akik jócskán kinőttek a tinikorból, mégis pattanásos a bőrük?

A tinédzsereknél mindenki számára jól ismert és sokat is hangoztatott oka van a pattanások kialakulásának: a szervezetünkben végbemenő változások, a pubertás, a hormonális átalakulások miatt a bőr zsírosabb lesz, megnő a faggyútermelés és a szőrtüszők könnyebben gyulladnak be, a pórusokban gyakrabban gyűlik össze a faggyú. Emiatt van, hogy a tinik bőre gyakran pattanásos, mitesszerekkel teli, ám ezek a bőrhibák néhány éven belül elmúlnak.

Mi van azonban azokkal, akik már jócskán túl vannak a tinikoron, elmúltak 30 vagy 40 évesek is, mégis gyakran jelennek meg az arcukon pattanások? Ehhez először is tisztában kell lennünk a pattanások fiziológiájával.

A felnőttkori akné kezelése közel sem olyan egyszerű, mint a tiniké
A felnőttkori akné kezelése közel sem olyan egyszerű, mint a tiniké. Fotó: iStock

Így alakulnak ki a pattanások

Bőrünk bizonyos testtájakon tele van faggyúmiriggyel, az arcon, a hallójáratban a mellkason, a háton és a karok külső felszínén van belőlük a legtöbb. A faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, és azokba eresztik váladékukat. A faggyú (mely normálisan gliceridek, keratin, viaszok és elhalt sejtmaradványok keveréke) és a verejtékmirigyek váladéka keveredik a bőrön, majd vékony védőréteget alkotva megvédi azt a kiszáradástól és a fertőzésektől. A faggyútermelés mértéke egyénenként és életkor szerint változik. Közvetlenül a születés után magas, gyermekkorban alacsony szinten van a faggyútermelés, majd a serdülőkor táján a növekvő androgén hormonszint hatására megnő. Ezek irányítják ugyanis közvetlenül a faggyúmirigyek aktivitását.

Ha a sok faggyú egyszerűen kijuthatna a bőr felszínére, nem okozna gondot. Viszont előbb-utóbb a kivezető nyílás eltömődik, az ily módon megduzzadt mirigybe a bőr természetes baktériumflórájának lakói közül egyesek bekerülhetnek, és a kivezető nyílásban megtelepedve, gyulladásossá tehetik. A baktériumok mellett a szőrtüszőkben gyakran sarjadzó gombafajok is kimutathatók.

A fehér mitesszerek (comedo) zártak, mert szaruréteg fedi őket, ezért talán hajlamosabbak begyulladni. Gyakran nem is láthatók szabad szemmel, csak akkor tűnnek át a vékony fedő bőrrétegen, ha a bőrt kicsit megfeszítjük, és erős lámpával megvilágítjuk. A fekete mitesszer nyílt, mégsem a belekerülő piszoktól sötét elsősorban - ahogy ezt sokan gondolják -, hanem a melanin nevű bőrfestéktől és a belekerült sejttörmeléktől, mely napfény hatására oxidálódik. A gyulladásos mitesszerek, azaz pattanások (papula) között megkülönböztetünk gennyes pattanásokat (pustulákat), csomókat (nodusokat - amikor a gyulladás nagyobb területre terjed ki, a bőr kemény), és még ennél is kiterjedtebb gyulladásos mitesszereket, ún. hólyagokat (cystákat).

Tipp

Olvasson még több cikket az aknéról!

A tipikus, kamaszkorban is előforduló pattanás a közönséges akné, latinul acne vulgaris. Három súlyossági fokozata ismert. Az elsőben a mitesszerek száma enyhén megszaporodik, csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket látunk, és az esetek nagy százaléka magától gyógyul. A második súlyossági fokozatban a mitesszerek mellett sok erősebben gyulladt, fájdalmas csomó észlelhető, és néhány hólyag is megjelenik. Ebben a stádiumban már számolni kell a hegesedés veszélyével.

A harmadik, legsúlyosabb fokozatban már számos, puha tapintású, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomókból gyakran genny tör felszínre. A csomók beolvadásakor tályogok keletkeznek. A szomszédos tályogok összeolvadása következtében konglobált (összefolyó) akné, felszínre törve fisztulák alakulnak ki. Súlyosabb esetben a folyamat nem csak egy, hanem több régióra lokalizálódik. Sajnos itt már szinte elkerülhetetlen a torzító hegesedés.


Hogyan kezelhetők a felnőttkori pattanások?

A felnőttkori aknét is a hormonok okozzák, ám ha megjelennek, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni, hiszen a pattanások azt jelzik, hogy a szervezetünkben felborult az érzékeny egyensúly. Szintén aknét okozhatnak bizonyos gyógyszerek vagy kozmetikumok, a stressz, sőt bizony esetben az allergia egyik tünete is lehet a pattanás.

Sajnos, a felnőttkori akné kezelése közel sem olyan egyszerű, mint a tiniké: kíméletesebb, nem szárító termékekre van szükség, és gyakran arra is figyelni kell, hogy a krémek ránctalanító vagy ráncmegelőző hatóanyagokat is tartalmazzanak. Mindenképpen szakember, bőrgyógyász vagy kozmetológus segítségével kell kiválasztani a megfelelő kezelési tervet, és gyakran belgyógyász vagy endokrinológus tanácsaira is szükség lehet. Mivel a pattanásokat a szervezet (hormonális vagy bakteriális) egyensúlyának felborulása okozza, ezért szájon át szedhető gyógyszerre, antibakteriális krémekre és probiotikumokra is szükség lehet.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

A kemény, meszes víz szárítja a bőrt, és eltömi pórusait. Tisztított lágy vizet használjon bőrápolásra. Még jobb, ha tiszta esővizet tud gyűjteni az arctisztításhoz.