Mely gyógyszerek okoznak fényérzékenységet?

HáziPatika

Nem is gondolnánk, milyen sok gyógyszer okozhat fényérzékenységet, ami különösen nyáron lehet problémás. De mit tehetünk a bőrünk védelméért?

Mit szabad és mit nem a napégéses bőr kezelése érdekében tenni? Részletek itt.

Bizonyos gyógyszer-hatóanyagok UV-fény hatására fényérzékennyé tehetik a bőrt, allergiás tüneteket, kellemetlen bőrelváltozásokat idézhetnek elő. Nem csupán a rendszeresen, de az alkalomszerűen használt készítmények is okozhatnak nem várt reakciókat. A gyógyszer okozta fényérzékenység jellemzői eltérőek, de nagyban függenek a fényérzékenyítő hatóanyag típusától. A napfény hatására kialakuló bőrtünetek lehetnek fototoxikusak és fotoallergének is.

Mi a különbség a fototoxikus és a fotoallergén reakciók között?

Míg fotoallergén reakció során azimmunrendszerlép kölcsönhatásba a fényreaktív anyaggal duzzanatot, gyulladást provokálva, addig a fototoxikus reakciónál a fényérzékenyítő anyag kerül közvetlen kapcsolatba a bőrsejt-membránokkal és a celluláris DNS-sel. Ám ez utóbbinál az immunrendszer nem érintett. A fotoallergén reakciók kialakulásához már kis mennyiségű fényreaktív anyag jelenléte is elegendő, a fototoxikus reakcióknál viszont nagy mennyiségű fényérzékenyítő anyag szükséges.

Számos gyógyszer szedése okozhat fényérzékenységet
Számos gyógyszer szedése okozhat fényérzékenységet

Hogyan különböztethető meg a két reakció?

Bár a fototoxikus és a fotoallergén reakciókat eltérő típusú fényreaktív anyagok okozzák, sokszor még így is nehéz különbséget tenni közöttük. Jól felismerhető különbség azonban, hogy míg a fototoxikus reakció tünetei inkább súlyos leégésre hasonlítanak, és jórészt a napfénynek kitett területekre korlátozódnak, addig a fotoallergén reakció jelei inkább az atópiás dermatitiszre emlékeztetnek, és a fénytől védett bőrfelületeken éppúgy jelen vannak, mint a nappal közvetlenül érintkezőkön.

Milyen gyógyszerek okozhatnak fényérzékenységet?

A rendszeresen szedett és az alkalmilag használt gyógyszerek is előidézhetnek fényérzékenységi reakciókat. Ám nem csupán a szájon át szedett, hanem a helyileg alkalmazott készítmények, így például gyulladáscsökkentő krémek is okozhatnak problémát. A gyakran használt fényreaktív gyógyszerek között szerepelnek antibiotikumok, nem szteroid gyulladáscsökkentők, egyes cukorbetegségre használt gyógyszerek, neurológiai rohamellenes szerek, vízhajtók, sztatinok, retinoidok és gombaölők is.


Hogyan óvjuk a bőrünket, ha fényérzékenyítő gyógyszert szedünk?

Ne tartózkodjunk megfelelő fényvédelem nélkül napon. Lenge ruházattal, kalappal is óvjuk a bőrünket a tűző naptól. Délelőtt 11-15 óra között kerüljük a közvetlen napsugárzást, és válasszunk a káros UVA- és UVB-sugarak ellen hatékony védelmet nyújtó, magas faktorszámú (50+) naptejet. Megfelelő fényvédelemmel ugyanis megelőzhető, kivédhető a fényreaktív gyógyszerek nem kívánt mellékhatása.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

Az arcmaszkok víztartalma nagyon gyorsan fel tud szívódni, ezért hamar látható eredményt hoznak: a bőr kisimul és feszes lesz. A maszkok jól kiegészítik a mindennapos hidratálást.