Lehetőségek a pikkelysömör kezelésére

HáziPatika

A pikkelysömör egy stigmatizáló bőrbetegség, amely nemcsak a testi, de a lelki egészségre is kihatással van. Bár az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, számos készítmény biztosít átmeneti tünetmentességet, és életvitelünkkel is enyhíthetünk a panaszokon.

Meglepő, mi mindennel ártunk bőrünknek a mindennapokban - a dohányzás csak egy hiba a sok közül. Részletek itt.

Apikkelysömör(psoriasis) egy krónikus lefolyású, nem fertőző, immunológiai gyulladás által kiváltott bőrbetegség. Világszerte igen gyakori, területenként az összlakosság 1,5-3 százalékát érinti. Kialakulásában több tényező együttesen játszik szerepet, a genetikai háttér és különböző provokáló faktorok egyszerre segítik elő a bőrbetegség kifejlődését. Ilyenek a bőrünket érő mechanikai hatások, főként a sérülések (égés, rovarcsípés, tetoválás, műtétek), a különféle gombás és bakteriális bőrfertőzések, vagy ha egyéb ok miatt a bőr begyullad (allergiás ekcéma, vírusfertőzések). Bizonyos gyógyszerek szedése is szerepet játszhat a psoriasis kialakulásában, valamint komoly betegségek is állhatnak mögötte.

pikkelysömör kezelése, pszoriázis, psoriasis
A pikkelysömör kezelése során átmeneti tünetmentességet lehet elérni

Legjellemzőbb tünete a bőrön sötétvörös, hámló, bőrfelszínből kissé kiemelkedő elváltozás, más néven göbcse. Ez többnyire egy-két centiméteres kiterjedésű, sok esetben viszont tenyérnyi nagyságúvá állhat össze. Bár általában nem viszket és fájdalommal sem jár, a pikkelysömörben szenvedő betegeknek gyakran társadalmi kirekesztettséggel és előítéletekkel is szembe kell nézniük a jól látható tünetek miatt. Az ebből fakadó stressz ráadásul még tovább ronthatja állapotukat, sokan pedig inkább önkéntes "száműzetésbe" vonulnak, kerülik a közösségeket és az uszodákat, strandokat, ahol a bőrbetegséget kevésbé tudják a ruhák alá rejteni. A kezelés ezért a beteg lelki egészsége szempontjából is fontos!

Hogyan kezelhető?

Sajnos a pikkelysömör teljes gyógyítására jelenleg nincs mód, a kezelés főként a tünetekre irányul. Ezzel általában átmeneti tünetmentességet lehet elérni, a kezeléseket azonban újra meg kell ismételni. Enyhébb esetekben helyi kezelést javasol a bőrgyógyász, a plakkokon látható pikkelyeket hámlasztókkal kell (karbamidos, illetve szaliciles kenőccsel és sós fürdőkkel) eltávolítani. A plakkokra alkalmazhatóak szteroidtartalmú kenőcsök, krémek, oldatok, amelyek a gyulladást csökkentik. Kenőcs formában alkalmaznak A-vitamin analógokat is. Ha a pikkelysömör nagyobb kiterjedésű, a helyi kezelés mellett belső, gyógyszeres terápiára is szükség lehet.

A betegek egy részénél ízületi problémák is jelentkeznek, sőt az is előfordulhat, hogy az ízületifájdalommár a bőrtünetek előtt jelentkezik. Ízületi panaszok esetén jöhet szóba a citosztatikus (például methotrexat vagy cyclosporin hatóanyagú) kezelés - ezek beállítása csak kórházi körülmények között történhet. Biztató eredményekkel alkalmaznak biológiai terápiákat is. Ennek során olyan anyagokat juttatnak a szervezetbe, amelyek a fehérvérsejtek bajt okozó hírvivő molekuláit különböző módokon megkötik, inaktiválják. A célzott kezelés hatására a bőr hámsejtjei újra normálisan tudnak működni, amíg ezt az anyagot folyamatosan a szervezetbe juttatják. Ezt a kezelést olyan betegek kaphatják, akik súlyos pikkelysömörben szenvednek, a hagyományos terápiák pedig sikertelennek bizonyulnak.


A gyógyszeres kezelés mellett a tüneteket néhány egyszerű tanácsot megfogadva is enyhíthetjük. A betegeknek érdemes naponta megfürödniük, a kádban azonban nem jó negyed óránál hosszabb ideig tartózkodni, és a víz se legyen forróbb kézmelegnél! A napi fürdő segít eltávolítani a pikkelyeket és megnyugtatja bőrünket. Télen a lakás száraz levegője miatt többször is be kell kenni az érintett bőrfelületet, ilyenkor fogyasszunk több folyadékot, és a levegőt is párásítsuk. A legfontosabb pedig, hogy törekedjünk egészséges életmódra: kerüljük a betegség kialakulását és súlyosbodását elősegítő, káros szenvedélyeket (alkohol, dohányzás), táplálkozzunk egészségesen, és keressünk módot a stressz levezetésére!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

Bőrtisztítás után helyre kell állítani a bőr természetes kémhatását. Használjunk a bőrtípusnak megfelelő, a vezetékes víz pórustömítő lerakódásainak eltávolítására alkalmas arcvizet.