Milyen előnyei és veszélyei vannak a tájfutásnak?

43 ország 360 versenyzője küzd majd egymással és a természettel a második Tájékozódási Futó Világbajnokságon, amelyet Magyarországon rendeznek meg augusztus 18-tól.

Ennek kapcsán a tájfutás egészségügyi előnyeiről és veszélyeiről kérdezősködtünk a sajtótájékoztatón. A versenyre - melynek Miskolc ad otthont - a tinédzser korú fiataloktól a 95. életévüket betöltött sportolókig több százan érkeznek.

Ez a sportág egyszerre állítja szellemi és testi kihívások elé a részt vevőket.
Lehetőséget nyújt számukra, hogy közelebb kerülhessenek a természethez, levezessék a stresszt - és mindezt nem városi környezetben. A friss levegő és a rendszeres mozgás általánosan jót tesz az egészségnek.
Tájfutáskor a szervezők által elhelyezett bójákat kell az erdőben megkeresni egy kiadott térkép alapján.

Ugyanakkor a tájfutás iránt érdeklődőknek több dologra fel kell készülniük. A nyári hőségben gondot okozhat a kiszáradás - ezért a szervezők futás előtt, közben és után is osztanak vizet.
Bár a tájfutók hosszú ujjú ruhában futnak, a szabadon maradt felületeket is védeniük kell a naptól.

Lyme-kór

Lyme-kór
A terepen futás figyelmet igényel, mert a kiálló gyökerekben, mélyedésekben megbotolhatnak a futók. Profik már tudják, de kezdőknek, érdeklődőknek fontos információ, hogy futáshoz megfelelő cipőt válasszanak.

Említésre méltóak a különböző rovarcsípések következményei, gondoljunk csak Monspart Sarolta esetére, aki a kullancsok terjesztette Lyme-kór miatt lett súlyos beteg. Lyme-kór ellen nincs oltás, de a szintén kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van. A tájfutók számára ez az oltás rendkívül ajánlott.

Szerencsétlen esetben méh- és darázscsípés is érheti őket.
- Erre volt példa is, egy futónak a szájába repült egy méh, és ott csípte meg. Bár az illető képes volt beérni a célba, ott orvosi ellátásra volt szüksége - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ha valaki nem érkezik meg az indulást követő 4 óra múlva, akkor a keresésére indulnak.

A szervezők lehetőséget biztosítottak arra, hogy mozgássérültek is indulhassanak a versenyen a Trail-O világbajnokság keretében. 2007-ben már 39 mozgássérült versenyző (az összes versenyző 12 százaléka) vett részt a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség által szervezett versenyeken - olvasható a rendezvény honlapján, melyen további információkat találnak a bajnokságról.

Az sporteseményen résztvevők betegellátását a Nemzeti Sportszövetség Mentőszolgálata (Oxyteam) végzi majd.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

A kemény, meszes víz szárítja a bőrt, és eltömi pórusait. Tisztított lágy vizet használjon bőrápolásra. Még jobb, ha tiszta esővizet tud gyűjteni az arctisztításhoz.