Miért tűnünk télen idősebbnek?

Télen négy évvel és nyolc hónappal tűnik idősebbnek egy nő. A jelenség oka, hogy a szem alatti karikák jóval sötétebbek ebben az időszakban.

Az Adonia Organics kutatói szerint mindez főleg annak köszönhető, hogy télen sápadtabb az arcbőr, így feltűnőbbek a táskák. Mindezt fokozza, hogy a kevesebb napfény miatt szervezetünkben csökken a D-vitamin és a szerotonin nevű boldogsághormon szintje, ami kimerültséghez vezet.
Télen télen sápadtabb az arcbőr, így feltűnőbbek a táskák
Télen télen sápadtabb az arcbőr, így feltűnőbbek a táskák
A karikák teljes eltüntetésére nincs lehetőség, ám néhány módszerrel halványíthatjuk őket:
Szundítsunk napközben! Már 15 perc pihenés is jót tesz, mert a szervezet úgy értelmezi, hogy jóval többet aludtunk.
  • Használjunk hűsítő borogatást, akár egy kis megnedvesített vatta is megteszi. Ez összehúzza a véredényeket, ezáltal enyhül a puffadás.
  • Jót tesznek a K-vitamint tartalmazó kenőcsök is.
  • Néhány bőrgyógyász hidrokinonos oldatot javasol, amit gyakran olajmentes hidratálóval vegyítenek, így halványítva a területet. A szem alá helyezett pár karika krumplival ugyanezt a hatást érhetjük el.
  • Kerüljük a túl sós ételeket! Visszatartják a folyadékot, így a szem felpuffadásához vezetnek.
Dr. Mark Binette öregedéstudományi szakértő így vélekedett: "Egyre több tanulmány bizonyítja be, hogy a D- és K-vitamin alacsony szintje közrejátszik a karikák kialakulásában. Ráadásul ha már egyszer megjelentek valakin, az nehezen szabadul meg tőlük. Felmérésünkben úgy tapasztaltuk, hogy a nők jobban aggódnak a táskák, mint a ráncok miatt. Egy negyvenéves nő 4,7 évvel tűnhet idősebbnek ezektől a karikáktól."

A szem alatti sötét táskák a leggyakoribb bőrpanaszok közé tartoznak. Vékony kapillárisok okozzák őket, amelyek beszivárogtatják a vért a bőr alá. Ez itt oxidálódni kezd, ettől alakulnak ki a zúzódásokhoz hasonló foltok. Főleg a téli hónapokban jellemző sápadt arcszínen válik mindez feltűnővé. Nyáron általában kevésbé vagyunk kimerültek, és a bőr is sötétebb egy kicsit, így könnyebben elrejthetőek a karikák. Ráadásul a meleg hónapokban a kimerültség is kevésbé jelentkezik, mivel napfény segít a boldogsághormonok termelődésében.

A New York-i AMA Laboratóriumban végzett kutatás szerint a 27-60 év közti nők 82 százaléka küzd télen a szem alatti karikákkal, ez az arány nyáron csak 38 százalék. Nyáron, ahogy a táskák eltűnnek, a fiatalos külső is visszatér.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

Az arclemosót ujjbeggyel vagy kicsi szivaccsal körkörös mozdulatokkal masszírozza be, néhány percig hagyja hatni, utána bő langyos vízzel kell leöblíteni.