Szokások, amelyektől kiszárad a bőrünk

HáziPatika

A száraz bőr sokak számára okoz problémát. Megfelelő életmóddal, gondos ápolással azonban sokat tehetünk kellemetlen tüneteinek enyhítéséért.

Számos tényező hozzájárulhat a bőrszárazság kialakulásához. Ilyenek például a genetikai faktorok, az életkor, a hormonális változások, de bizonyos gyógyszerek szedése is fokozhatja a kellemetlen tüneteket. Ugyanakkor a szélsőséges időjárási körülmények, az évszakváltások, a káros napsugárzás is komoly hatással van a bőr állapotára, és még inkább kiszáríthatja.

Ilyenkor a bőr lipidekből álló felszíni rétege megtörik, nem képes elegendő vizet benntartani, nedvessége elszivároghat, ami bőrszárazságot okoz. Ez az állapot pedig mindaddig fennáll, amíg a nélkülözhetetlen hidratáló faktorokat nem pótoljuk, helyre nem állítjuk a felszíni lipidréteget. Amennyiben a száraz bőrt nem ápoljuk megfelelő hidratáló krémekkel, a szárazság súlyosbodhat, ami a bőr mélyebb rétegeit is érintheti. A hidratálókrémek biztosítják a felszíni réteg helyes működését, és a mélyebben rejlő nedvességhálózatra is kedvező hatással vannak.

Mindig bőrtípusunknak megfelelő arcápoló terméket válasszunk
Mindig bőrtípusunknak megfelelő arcápoló terméket válasszunk!

Mire ügyeljünk, hogy elkerüljük a bőrszárazságot?

A napsugárzás önmagában is szárítja a bőrt, felgyorsíthatja a bőr öregedési folyamatait. Ugyanakkor a túlzásba vitt napozás még inkább növeli a bőrszárazság mértékét, ezért fontos szempont, hogy olyan napozókészítményt válasszunk, amelyet kifejezetten száraz bőrre fejlesztettek ki, aktív hidratáló összetevőket és megfelelő fényvédő faktort is tartalmaz. Ám ügyeljünk arra is, hogy a naptej és a bőrápolási termékek se tartalmazzanak irritáló hatású illat- és színezőanyagokat, amelyek továbbronthatják a bőr állapotát.

Minél szárazabb a bőr, annál hajlamosabb a ráncosodásra, és minél idősebb, a fokozott kiszáradásra. Hogyan lehet kiszabadulni ebből az ördögi körből, és mit lehet tenni azért, hogy a bőrünk sima, selymes és jól hidratált legyen? Cikkünkből megtudhatja!


Gondoskodjunk a szervezet megfelelő hidratáltságáról!

A szervezet víztartalma a bőr nedvességtartalmát is nagymértékben befolyásolja, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű, napi 2-2,5 liter folyadékfogyasztás. Ám a bőr megfelelő működéséhez tápanyagokra, telítetlen zsírsavakra és vitaminokra is szükség van. Ezek hiányában könnyebben alakulhat ki bőrszárazság.


Szokjunk le a dohányzásról!

A dohányzás súlyosan károsítja az érrendszert és közvetve szinte minden szerv működését. A cigarettában található vegyületek jelentős része (pl. benzol, ammónia, hidrogén-cianid, aceton, bután, DDT, formaldehid, hidrazit) ártalmas, rákkeltő hatású.

Számolja ki!

Vajon mennyi pénzt költ dohányárura? És utánaszámolt már, hogy ebből a pénzből mi minden másra is futotta volna? Kalkulátorunk segítségével megtudhatja.

A kátrány égési melléktermékként rakódik le a tüdőben, de jelentős egészségkárosodást okoz a dohányfüst mérgező szénmonoxid-tartalma is.

A nikotin, mindamellett, hogy függőséget okoz, lassítja a vérkeringést és a bőr anyagcseréjét is, ami a bőr idő előtti öregedéséhez, bőrszárazsághoz vezethet. A legjobb, ha szakítunk káros szenvedélyünkkel!

A rendszeres tisztálkodás, bőrápolás során is sokat tehetünk a bőrszárazság mérsékléséért

A forró kádfürdő komolyan kiszárítja a bőrt, így a hosszas fürdőzés helyett a gyors zuhanyzást válasszuk! Az idő múlásával a bőr hajlamossá válhat a szárazságra, verejték- és lipidtermelési képessége a kor előrehaladtával csökken, a bőrben lévő faggyú- és verejtékmirigyek funkciója gyengül.

A szem a lélek tükre, az arc pedig a szív tolmácsa. A smink nem kötelező, ugyanakkor a napi arcápolási rutin kötelesség. Bár nem egyszerű megtalálni hozzá a megfelelő kozmetikumokat, mégis érdemes kísérletezni, és ragaszkodni a tökéletes napi rutinhoz. Ezekből a lépésekből áll a jó arcápolás.

Így a száraz vagy nagyon száraz arcbőr fokozott odafigyelést, átfogó ápolást igényel. Ehhez pedig érdemes olyan készítményeket választani, amelyek illat- és színezékmentesek, nem tartalmaznak parabént és más irritáló anyagokat.

Míg a hidratálót tartalmazó, vízalapú bőrtisztítók alkalmasak a száraz és nagyon száraz arcbőr ápolására, addig az olajos tisztítók az extrém bőrszárazságon segíthetnek. A száraz bőrnél elengedhetetlen a természetes hidratálófaktorok pótlása, amelyek a bőr felsőbb rétegeibe vonzzák a nedvességet, és ott megkötve csökkentik a bőrszárazság kellemetlen tüneteit, az érdességet, a viszketést, a feszülő érzést.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

A természetes tengervízben való fürdőzés csodálatosan puhítja, hidratálja a bőrt. Időnként vegyen tengeri, holttengeri fürdősóval vagy akár konyhasóval elkészített fürdőt.