Milyen anyagok vannak a krémekben?

A kozmetikai szerek következtében fellépő kontaktallergia gyakoribb mint gondolnánk: egy felmérés szerint az Egyesült Államok polgárainak negyede tapasztalta meg élete során. Ha azonban belegondolunk, hogy napjainkra több ezer olyan anyagot azonosítottak, amelyre a bőr allergiás tünetekkel reagálhat, már nem is tűnik olyan meglepőnek ez a statisztika.

Illat- és színezőanyagok

Nagyon sok terméket mesterséges anyagokkal tesznek vonzóvá, a krémek illatosítását és színezését szolgáló mesterséges vegyületek azonban köztudottan irritálhatják a bőrt. Nem árt tudni továbbá, a természetes eredetű illóolajok is tartalmazhatnak allergén komponenseket, ugyanakkor az "illatmentes" megjelölés egy termék csomagolásán valójában csak a mesterséges illatanyagokra vonatkozik, ezért, ha tapasztaltunk már allergiás reakciót valamilyen kozmetikum használata nyomán, akkor mindig ellenőrizzük az összetevők (ingredients) listáját is: az európai uniós szabályozás 26, ebbe a körbe tartozó, potenciálisan allergén alkotóelemet tart számon.

Vegyi fényvédők

A nap UVA és UVB sugárzásával szembeni védelem fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, sajnos azonban a fényvédő krémek is tartalmazhatnak kiütéseket, allergiás reakciót kiváltó vegyi anyagokat. Különösen az érzékeny bőrűek számára lehetnek veszélyesek a kémiai fényszűrők, mint az angol elnevezésének rövidítése alapján PABA-ként is szereplő para-amino-benzoesav, illetve az oxibenzon (oxybenzone). Az ásványi fényszűrőket, például cink-oxid és titán-dioxid port jobban tolerálja a bőr. Mindemellett a napozókészítmények közül is a minél kevesebb színezéket és illatanyagot tartalmazó termékeket keressük.
Az érzékeny bőrűeknél a natúr kozmetikumok összetevői is okozhatnak allergiás tüneteket

Az érzékeny bőrűeknél a natúr kozmetikumok összetevői is okozhatnak allergiás tüneteket

Egyéb érzékenységek

Vannak, akik a kozmetikai készítményekben tartósítószerként használt parabénekre reagálnak rosszul. A szintetikus tartósítószereket a krémek megromlásának megelőzésére használják, az arra érzékenyeknél viszont bőrproblémákat okozhatnak.

Milyen típusba tartozik a bőre?

Képes tesztünk segítségével pár kattintással megtudhatja, normál-e vagy száraz, illetve hogy milyen problémákkal kell számolnia a mindennap bőrápolás kapcsán!

Néha gondot jelenthet az alkohol, a mentol, továbbá a krémek víz és zsírtartalmának elegyedését elősegítő emulgeátorok, sőt, ritkán a bőrpuhító adalékok (emolliensek), mint a lanolin, a kakaóvaj, kókuszolaj és társaik is.

A természetes alapanyagok kérdése

A natúr kozmetikumok nem tartalmaznak mesterséges összetevőket, érzékenység azonban nem csak vegyi úton előállított anyagokkal szemben létezik. Vannak, akik éppen bizonyos gyógynövényekre és más, a természetes alapanyagú kozmetikumokban található növényfélék egyikére-másikára allergiásak. Az érzékeny bőrűeknek tehát illat- és más mesterséges adalék mentes készítményeket tanácsos alkalmazniuk, de még ilyenkor is nagy körültekintést igényelhet a megfelelően kíméletes krémek és egyéb kozmetikumok megtalálása.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

A szem körüli érzékeny, vékony bőrt nem szabad gyötörni, masszírozással nyújtani. A krémet enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal, az ujjbeggyel pontszerűen paskolva vigyük fel.