A kozmetikumok legfőbb összetevői

HáziPatika

Minden kozmetikai terméken megtalálható összetevőinek leírása, az INCI, Ingredients címszó alatt. Az idegen kifejezéseket nem árt tanulmányozni, ha a saját bőrtípusunknak megfelelő terméket keresünk.

Az International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, azaz INCI neveket a címkén, nem véletlen sorrendben, hanem meghatározott szabályozok szerint tüntetik fel a cégek. Legelöl mindig azok az összetevők állnak, melyek a termék legfontosabb összetevői, legnagyobb mennyiségben fordulnak elő a kozmetikumban. A koncentrációjuk sorrendjében következnek az összetevők a felsorolásban egészen addig, míg egy százalékban vagy annál kisebb mennyiségben jelenlévő alkotóelemhez ér a lista.

Első körben nem árt a főbb bőrproblémákra fókuszálni, és célzottan azokat az összetevőket keresni, melyek azokra használatosak - nem lehet minden problémát egyszerre kezelni. A hatóanyag-választásnál figyelni kell, több bőrproblémát is kezelhet adott összetevő, így hasznosan és praktikusan leredukálható a krémek, ápolók beszerzése. Nem feltétlen kell egyszerre mindent megvásárolni, érdemes inkább tájékozódni a termékről.

INCI

Száraz bőr: urea és tejsav

A száraz bőr nagyon kellemetlen, fokozott ápolást igényel, a hideg beköszöntével pedig érdemes jobban odafigyelni a száraz bőr ápolására. A lakásban a fűtés miatt érdemes párásítót használni, bőrünk hosszútávon meghálálja. A vízivás is sokat segít a bőr hidratálásában a téli hónapokban. A bőrápolási termékeknél fontos, hogy olyat válasszunk, melyek nem tartalmaznak alkoholt, illat- és színezőanyagot, így könnyebben elkerüljük az irritációt.

Ősszel és télen jóval szárazabb a bőrünk, előtérbe kerülnek a bőrproblémák, a viszketés, a kiszáradás és a krónikus bőrbetegségek is fellángolnak. A kórosan száraz bőr azonban nemcsak a hideg hónapokban jelent problémát! Az extrém bőrszárazságról

Az összetevőket vizsgálva az urea és a tejsav a száraz bőr ápolásánál fontos elem, mindkettő képes pótolni a természetes hidratáló faktorokat, melyek segítséget nyújtanak a nedvességet a bőr felsőbb rétegeiben megtartani. Az urea kiváló hidratáló és vízmegkötő anyag, ajánlott koncentrációja öt százalék egy termékben. A glüko-glicerol (glyceryl glucoside) a glicerol és glükóz hatékony kombinációja, mely az emberi sejtekben serkenti az aquaporin-3 (AQP3) képződését, így növelve az aquaporin csatornák számát. Az aquaporinok felügyelik a sejteken belüli és a sejtek közötti vízszállítást. A ceramid-3 a bőr természetes védőrétegének (skin barrier) nagy részét alkotó lipid féle. A keramidok meghatározó szerepet játszanak a sejtszabályozásban, illetve a bőr vízmegtartó képességéhez is nélkülözhetetlenek. A bőrre kent keramidok segítenek a bőr természetes védőrétegének a helyreállításában, így különösen a száraz és irritált bőr számára hasznos anyagok.

Érzékeny bőr: dexpanthenol és glicerin

Az éghajlatbeli változások, valamint a hőmérséklet ingadozása az érzékeny bőrűeknek sem kedvez. Hideg időben a bőrmirigyek kiválasztása, váladékozása csökken, és így nem tudja biztosítani a megfelelő anyagokat a savas burkolófelület számára, ez a bőr kiszáradáshoz vezet. A fűtés szintén fokozza ezt az állapotot és a szappanok és mosószerek nagy mennyiségű használata szintén káros hatással van a bőrfelszínre.

Amennyiben felborul a bőr természetes pH-szintje, sűrűn találkozhatunk szárazsággal, pirossággal, kiütések, duzzanat, akár pikkelyesedés is jelentkezhet bőrünkön. A feszülő, kellemetlen érzetet jobb megelőzni a megfelelő bőrápolással. Számos termék használata során előfordulhat, hogy nem csak a szennyeződések távoznak a használattal, hanem a bőrt védelmező hidrolipid filmréteg is. Az érzékeny és száraz bőrre érdemes olyan tisztálkodási terméket választani, amelyik megerősíti a védőfunkciót és véd a nedvességvesztéssel szemben. A terméknek be kell jutni a bőr mélyebb rétegeibe is, serkentve a bőr saját regeneráló folyamatait és természetes védekezését. Ehhez olyan aktív hatóanyagokra van szükség, mint a dexpanthenol és a glicerin, melyek a bőrrel együttműködve képesek helyreállítani annak nedvességtartalmát.


Öregedés: hialuronsav

Az öregedő bőr ápolására rendkívüli összetevő a hialuronsav, mely a szervezetben természetesen képződő anyag, a kötőszövet fontos része. Többek között szerepe, hogy megőrizze a bőr nedvességtartalmát, egy grammnyi hialuronsav képes egy liter vizet megkötni. Az öregedéssel a bőr természetes hialuronsav-termelő képessége lecsökken, ezáltal megjelennek a ráncok.

A nagy molekuláris súlyú hialuronsav a bőr felső rétegében fejti ki hatását, ahol a finom vonalak és apróbb ráncok találhatók, a kis molekuláris súlyú hialuronsav a bőr mélyebb rétegeibe hatol, ahol a mélyebb ráncok keletkeznek.

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Az éjszaka a regenerálódás fontos időszaka, amikor a gyorsan osztódó bőrsejtek különösen meghálálják a tápanyagellátást és hidratálást. Kár lenne kihagyni az éjszakai krémezést.