+18° - +38°
Nincs front

Hány faktoros naptejet érdemes választani?

Több felmérés szerint az emberek nagy része nincs tisztában saját bőrtípusával és azzal, mit jelent pontosan a napvédőkön feltüntetett faktorszám. Márpedig ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a megfelelő fényvédőt válasszuk és megóvjuk a bőrünket. Alább összefoglaljuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt kosarunkba rakunk egy naptejet.

Napvédelemre nem csak akkor van szükségünk, ha strandra megyünk, vagy kifekszünk a kertbe napozni. Akkor is elengedhetetlen, ha szabadtéren sportolunk, városnéző kirándulásra indulunk, síelni megyünk, vagy a hegyekben túrázunk. Sőt, bőrgyógyászok azt tanácsolják, hogy a ruhánkból kilátszó bőrfelületeket tavasztól őszig még az egyszerű hétköznapokon is kenjük be naptejjel. De mégis milyennel? 

Hatféle bőrtípus létezik

A napsugárzás elleni védelem szempontjából 6 féle bőrtípusra osztják az embereket. Az 1-es csoportba azok tartoznak, akiknek szőke vagy vörös a hajuk, szemük kék, a bőrük nagyon világos, szeplős. Ők védelem nélkül 5 perc alatt leégnek a napon. A 2-es bőrtípus (szőke haj, kék, szürke vagy zöld szem, világos bőr) 5-10 percet bír a napon fényvédő nélkül. A 3-as típusba tartozók pedig (világosbarna haj, enyhén bézses bőrszín) már 10-20 percet. A 4-es bőrtípusba a kreolbőrűeket soroljuk, az 5-ös és 6-os csoportba pedig a fekete bőrszínűeket, utóbbiak szinte sosem égnek le a napon. Magyarország lakossága nagyrészt a kettes és hármas csoportból kerül ki. 

És hogy miért fontos tisztában lenni a bőrtípusunkkal? Többek között azért, mert a napvédőkön szereplő faktorszám azt jelöli, hogy az adott termék mennyivel szorozza meg azt az időt, amit leégés nélkül a napon tölthetünk. Tehát egy 2-es bőrtípusba tartozó illető 30-as naptejet használva elméletileg 150-300 percig tartózkodhat a napon. 

Általában kevesebb mennyiségű naptejet kenünk fel, mint kéne. Fotó: Getty Images
Ha nem kellő mennyiségű naptejet kenünk fel, nem biztosít megfelelő védelmet. Fotó: Getty Images

Vagyis a faktorszám alapján nincs erősebb vagy gyengébb védelem, csak hosszabb és rövidebb. A megadott időtartam pedig csak akkor érvényes, ha megfelelő mennyiségben visszük fel a naptejeket: azokat ugyanis úgy tesztelik, hogy 2 mg terméket kennek egy négyzetcentiméternyi bőrfelületre. Egy átlagos felnőtt esetében ez azt jelenti, hogy nagyjából 30 ml fényvédőt kell eloszlatnunk a testünkön. Fontos továbbá, hogy ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, kétóránként megismételjük a krémezést, különösen fürdés, törölközés és intenzív izzadással járó tevékenység esetén, mert ezek mind csökkentik a védőréteget.

Milyen UV-sugárzás ellen véd?

Még mielőtt automatikusan leemelnénk a legmagasabb számmal jelölt terméket a polcról, tanulmányozzuk alaposabban a feliratokat, hogy megtudjuk, milyen fajta védelmet nyújt pontosan. Ha a szám előtt csak az SPF feliratot tüntették fel, akkor a faktorszám az UVB-sugárzás elleni védelemre vonatkozik. Ha viszont a csomagoláson szerepel a PPD vagy UVA rövidítés, akkor széles spektrumú védelmet nyújtó naptejjel van dolgunk, ami az UVB-sugárzáson túl az UVA-sugarak ellen is óvja a bőrt. 

Mi a különbség az UVA és UVB-sugárzás között?

Az UVB-sugarak ugyan csak a bőr külső rétegéig jutnak, de nyomaikat akár életük végéig megőrzik a bőrsejtek, mivel ezek okozzák a leégést. Az UVA-sugarak ezzel szemben elérik a bőr mélyebb rétegeit, ahol serkentik a szabadgyökök képződését, ez pedig a sejtek károsodásához és a bőr idő előtti öregedéséhez vezet. Ezenkívül mindkét fajta UV-sugárzás hozzájárulhat a hiperpigmentáció kialakulásához, amely leggyakrabban májfoltok és melazmák formájában jelentkezik.

Az alacsonytól a magas védelemig

A faktorszámuk alapján négy csoportba osztjuk a fényvédő termékeket: alacsony (10-es faktorig), közepes (12-25 faktor), magas (30-50 faktor) és nagyon magas (50+ faktor). Régebben találkozhattunk 80-as vagy 100-as faktorszámmal, de az Európai Unió érvényben lévő szabályozása szerint az 50+ a legmagasabb kategória, ennél nagyobb értéket nem lehet feltüntetni a csomagoláson. 


Mivel manapság elég erős az UV-sugárzás, ajánlott legalább 30-as faktorszámú terméket felkenni strandoláskor, vagy ha kirándulni megyünk. Akkor se spóroljuk le a naptejet, ha felhős az idő, mivel az UV-sugarak 90 százaléka átjut a nem túl vastag felhőzeten. Arcunkra pedig a vakáción kívül is érdemes 30-as fényvédőt kenni reggelente, hogy óvjuk a napsugarak káros hatásától. 

Ha fehérebb a bőrünk vagy idén még egyáltalán nem napoztunk, akkor nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat 50-es vagy 50+ fényvédővel. De akkor is magasabb faktorszámra van szükség, ha homokos területen vagy vízben készülünk sportolni, esetleg 2000 méter tengerszint feletti magasságra látogatunk, mivel ilyen esetekben fokozott az UV-sugárzás mértéke. Gyerekeknek is ajánlott a legmagasabb kategória, különösen, ha szeretnek pancsolni, mivel a napsugarak nagy része akár 2 méter mélyre is eljut a vízben. Végezetül: ha valamiért nem vagyunk biztosak benne, milyen faktorszám elegendő számunkra, válasszuk a magasabb értéket, hogy garantáltan elkerüljük a leégést. 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

Az alkohol és a dohányzás a szép bőr esküdt ellenségei. A passzív dohányzással minket érő füst is fáradttá, elnyűtté teszi a bőrt. A sok alkohol a szem alatti bőrt táskássá teszi.