+13° - +31°
Nincs front

Fény derült a libabőr titkára

HáziPatika

A libabőrről tudjuk, hogy alapvetően a hideg elleni védekezésben van szerepe, és míg az állatvilágban a mai napig fontos ez, már az ősembernél is szinte haszontalanná vált, hiszen tűz mellett és ruházkodással képes volt magát melegen tartani. Felmerül a kérdés tehát, hogy miért maradt meg mégis az evolúció során a libabőr? Úgy tűnik, egy friss kutatás végre megadta rá a választ.

Először is nézzük meg, mi okozza pontosan a libabőrnek nevezett jelenséget! A bőrben lévő szőrtüszőkhöz egy-egy apró simaizom kapcsolódik. Ezt az izmot bizonyos ingerek aktiválják (leggyakrabban a hideg, de érzelmi hatás is kiválthatja), és ilyenkor a szőrtüszőt a bőrfelszín felé emeli, vagyis felágaskodnak a szőrszálak. A libabőrt egyébként tudományosan pilomotor reflexnek nevezik, és szakembereket régóta foglalkoztatja, hogy milyen egyéb funkciója lehet a hőháztartás szabályozásán túl. 

Miért leszünk libabőrösek egy filmtől?

Kellemes, vagy kellemetlen élmények hatására testünkön érdekes reakciót tapasztalunk: libabőrösek leszünk, vagy kiráz a hideg. A magyarázatot erre korábbi cikkünkben olvashatja.

Hidegben ezért aktívabbak a szőrtüszők

A Harvard Egyetem kutatói most megállapították, hogy azok a bőrsejtek, amelyek a libabőrért felelősek, fontos szerepet játszanak a szőrnövekedés szabályozásában is. A Cell című tudományos folyóiratban publikált beszámolójuk szerint a libabőr több annál, hogy hidegben feláll a szőrünk, hosszabb távú szerepe, hogy aktivizálja azokat az őssejteket, amelyekből a szőrtüszők alakulnak ki, ezáltal pedig fokozza a szőrnövekedést. Ez a felfedezés pedig hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük azt a bonyolult rendszert, amely által bőrünk képes reagálni a környezeti változásokra. "A bőr egy lenyűgöző rendszer, többféle őssejt található benne, amelyek különböző, külső és belső ingerekre reagálnak" - mondta Ya-Chieh Hsu professzor, a projekt vezetője. 

Az új felfedezés szerint a libabőr serkenti a szőrnövekedést. Fotó: Getty Images
Az új felfedezés szerint a libabőr serkenti a szőrnövekedést. Fotó: Getty Images

Kutatásuk során egerek bőrét extrém magas felbontású elektronmikroszkópokkal vizsgálták, így fedezték fel, hogy a bőrben futó idegszálak nem csak a simaizomhoz kapcsolódnak, hanem közvetlen összeköttetésben állnak a szőrtüszők őssejtjeivel is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az idegrostok egyfajta szalagként tekerednek rá ezekre a sejtekre. Ha pedig hosszabb ideig hidegnek tették ki a kísérleti állatokat, megfigyelték, hogy sok neurotranszmitter termelődött. Az ingerületátvivő anyagok üzenete pedig egyértelmű volt: minél gyorsabban aktivizálni kell az őssejteket, hogy beinduljon az új szőrszálak növekedése.

Mi volt előbb?

Az orvoscsapat azt is vizsgálta, hogy mi történik akkor, ha a simaizomszöveteket eltávolítják a szőrtüszők mellől. Az idegrostok ekkor felszívódtak, megszűnt a kapcsolat a szimpatikus idegrendszer és az őssejtek között, ebből következően a simaizom egyfajta hidat képez, biztosítva az idegi összeköttetést. 


Érdekes az is, ahogy ez a mini-rendszer kialakul. "Felfedeztük, hogy maga a szőrtüsző bocsát ki egy olyan fehérjét, amely beindítja a hozzá kapcsolódó simaizom képződését, az pedig létrehozza az idegrostokat. Később azonban megfordul a szerepkör, hiszen az idegrendszer és az izom irányítja a szőrtüsző működését. Ezzel bezárul a kör" - magyarázta Yulia Shwartz, a tanulmány egyik szerzője.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

Mielőtt új arckrém mellett dönt, érdemes az arc egyik felén kis felületen rendszeres felkenéssel kipróbálni. Az ellentétes oldali bőrfelület kontrollként szolgálhat.