+13° - +25°
Nincs front

Fejbőrtípusok: mit kell tudni róluk?

Huták Judit

A fejbőrünk - bár a legtöbbször haj borítja - ugyanolyan bőr, mint amilyen az arcunkon vagy a testünkön van. Ennek megfelelően mindenkinek másmilyen a fejbőrtípusa. A más típusok pedig más-más ápolást igényelnek.

Az egészséges, szép haj titka az egészséges fejbőr. Ha a fejbőrünk állapota kielégítő, akkor a hajszálaink is egészségesebben növekednek. A megfelelő ápolószerek kiválasztásával pedig az életminőséget, önbizalmat is befolyásoló problémákat kezelhetünk - ezek ugyanis sokkal gyakoribbak, mint azt hisszük. A bőr a fejünkön nagyon érzékeny. Általában minden védelem nélkül van kitéve a káros külső környezeti hatásoknak, a környezetszennyezésnek, pornak, a hajszárító forró levegőjének. Azonban más tényezők, mint pl. a stressz, a kialvatlanság, és a nem kiegyensúlyozott étrend is kedvezőtlen hatással lehet a fejbőr állapotára.

Száraz fejbőr

A száraz fejbőr viszket, húzódik, a felszíne matt, különösen mosás után, de általában nem korpásodik. A rajta növő haj is gyakran száraz, töredezett végű, fakó és könnyen kócolódó. A feladat ilyenkor természetesen a fejbőr táplálása, ápolása, hidratálása. Ezt hidratáló és ápoló anyagokkal teli samponokkal, illetve hajmaszkokkal, pakolásokkal és olajokkal érhetjük el.

Zsíros fejbőr

Milyen gyakran kell hajat mosni?

A hajmosás helyes ütemezéséről hosszú idő óta folyik a vita, és aligha dől el egyhamar. Nem könnyű eldöntetni ugyanis, milyen időközönként kell a samponhoz nyúlni, hogy a zsírosodás és a korpa ne okozzon kellemtelenséget, és a haj mindig csillogó és fényes legyen. Részletek itt.

A zsíros fejbőr jellemzője mindenki számára egyértelmű: a fejbőrön túlságosan sok faggyú termelődik, és ez a haj zsírosodásával, lelapulásával jár együtt - ez különösen azért lehet "látványos" mert a zsíros típusú haj általában vékonyabb szálú (és, ha megfelelően van ápolva, igen selymes, lágy). A faggyútermelés természetes folyamat, sőt kifejezetten fontos, hiszen a faggyú védőréteget képez a bőrünkön, segít megtartani a bőr hidratáltságát is. Azonban a túl sok faggyú komoly problémát okozhat - ha egészségügyit nem is, esztétikait mindenképpen. Tennivalónk egyszerű: hagyjuk lélegezni a bőrt, biztosítsunk neki "tisztaságot", de ne tisztítsuk túl, mert ez csak fokozott faggyútermelésre készteti. A nehéz, gazdag samponok, balzsamok helyett használjunk könnyű és frissítő termékeket, hidratáló-ápoló szereket pedig csak a haj végén alkalmazzunk.

A különböző fejbőrtípusok más és más ápolást igényelnek.
A különböző fejbőrtípusok más és más ápolást igényelnek. Fotó: Getty Images

Túlérzékeny fejbőr

A fejbőr túlzott érzékenységét számos külső és belső tényező okozhatja, például bizonyos betegségek, gyógyszeres kezelések, és akár allergia is. A fejbőr hiperérzékennyé válása túlzott reakció, intolerancia, vagy nagyfokú irritáció, legáltalánosabb tünetei pedig a feszülő, égető, viszkető érzés és a bőrpír. Ilyen esetben a fejbőrt igyekezzünk megnyugtatni és hidratálni is egyszerre, hogy vissza tudjuk állítani az egészséges egyensúlyát. A kémiai anyagokkal teli szereket azonban kerüljük! Részesítsük előnyben a hipoallergén, színezék- és illatanyagmentes termékeket.

Korpásodás

A korpásodást gyakran bőrirritáció és a fejbőr gyulladása okozza, ami számos okra vezethető vissza, például olyan mikroorganizmusok, mint a Malassezia globosa gomba jelenlétére - azonban ez a gomba az egészséges fejbőrön is megtalálható. A faggyútermelés erőssége a gombák fejlődésének kulcsa, ami a fejbőr megnövekedett sejtmegújulása révén hozza létre a korpát. A korpásodás tipikus tünetei a viszketés és a szemmel látható hámlás. Általánosan a korpásodás két fajtáját különböztethetjük meg: a zsíros és a száraz korpásodást.

A zsíros korpa jellemzői a sárgás gömbölyded alakú korpadarabok, melyek rátapadnak a fejbőrre és a hajszálakra. Mivel könnyen eltömíti a pórusokat, könnyen még fokozottabb zsírosodást - és emiatt fokozott korpásodást - idéz elő. Szélsőséges esetben a hajszálak elveszítését, kopaszodást is okozhat. A száraz korpa ezzel szemben fehér, pergő, hámló darabkákkal és erősen viszkető fejbőrrel együtt jelentkezik. Mindenképpen a korpásodás típusának megfelelő szerrel kell kezelni a korpás fejbőrt, mert ha nem körültekintően választunk sampont, akkor a fejbőrünk állapota könnyen még rosszabbra fordulhat!
A korpásodásnál nemcsak a fejbőrt érdemes vizsgálni, mert vannak bizonyos bőrbetegségek, mint a seborrheás dermatitisz, az ekcéma vagy éppen a pszoriázis, melyek a fejbőrön is megjelenhetnek. Ilyenkor nemcsak helyi, de szisztémás készítmények használatára is szükség lehet a gyógyuláshoz.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A piros erezettség apró vénák kitágulásából adódik. Az erre hajlamosak óvakodjanak a nagy hőingadozástól, kerüljék a szaunát, szoláriumot, erősen klimatizált helyiségeket.