Amit tudni kell a problémás bőrről

Huták Judit

Akné, pattanás, mitesszer, tág pórusok, zsírosan fénylő arc - ezek jellemzik a leginkább a problémás bőrt. A leggyakrabban pubertáskorban jelentkezik és bár elsődleges oka a test hormonális változásaiban keresendő, körültekintő ápolást igényel.

Az akné (pontosabban mindaz, amit általában aknénak nevezünk) a leggyakoribb bőrbetegség: a 11 és 30 év közöttiek közel 80 százalékát érinti, és bár leggyakrabban a pubertáskorhoz köthető, a kisbabáktól az idősebb felnőttekig mindenkinél előfordulhat. A tinédzsereknél leginkább a test hormonális változásai állnak a pattanások megjelenésének hátterében, míg a felnőtteknél a genetikai hajlam, a stressz, bizonyos gyógyszerek, illetve a rosszul megválasztott bőrápoló termékek is aknét okozhatnak.
pattanás, problémás bőr, bőrápolás, akne, mitesszer
A kisbabáktól az idősebb felnőttekig mindenkinél előfordulhatnak bőrproblémák. Fotó: Getty Images

Akné-tipológia

Bár a legtöbbször ugyanazzal a szóval illetjük a bőrelváltozásokat, a pattanások több betegséget is jelenthetnek, és maguk a bőrtünetek is különböznek. A telítettségük, méretük, gyulladtságuk alapján a szakemberek megkülönböztetnek mitesszereket, pattanásokat, papulákat, pustulákat és cisztákat. Ezeknek az oka és a kezelése is eltérő lehet; az enyhe akné esetén elegendő a rendszeres kozmetikai karbantartás és a megfelelő ápolószerek használata, a közepes vagy súlyos aknénál már bőrgyógyász együttműködésére és orális antibiotikumokra is szükség lehet.
Az acne comedonica a leggyakrabban előforduló típus; mitesszernek is nevezzük. Lehet nyílt (ez fekete, és leggyakrabban az orron, az állon vagy a homlokon jelenik meg) vagy zárt (ez fehér, és a test bármely területén előfordulhat). Az acne comedonica oka a túlzott faggyútermelés: a felgyülemlett faggyú, illetve az abba beleragadó elhalt bőrsejtek eltömítik a szőrtüszőket, pórusokat. A mitesszerek esetében egy aprócska (majd a benne lévő anyag hatására egyre nagyobbá váló) nyílás engedi, hogy ez az anyag a bőr felszínén is megjelenjen, ott megkeményedjen. A zárt comedók esetében a faggyú a bőr felszíne alatt gyűlik meg. Az acne comedonica nem jár együtt gyulladással.
Az acne papulo-pustulosa a pattanások súlyosabb formája, melynél a mitesszerekben felgyülemlett faggyú egyrészt nyomás alá helyezi a szőrtüsző falát, így az károsodhat, másrészt, a bőrön egyébként is jelen lévő baktériumok túlszaporodnak a pangó faggyúban, majd bontani kezdik a faggyút, a felszabaduló zsírsavak pedig irritálhatják a szőrtüszőt, mely egy idő után szétszakad, és a "fertőző" faggyú a környező szövetekbe jut. Az eredmény gyulladt, fájdalmaspattanásvagy csomó.
Az acne conglobata, azaz a cisztás akné a pattanások legsúlyosabb - szerencsére legritkább - fajtája. A gyulladás a bőr mélyebb rétegeibe is eljut, és a gyulladt területek a felszín alatt "összefolynak", nagyobb, tályogos területeket hozva létre: a mitesszerek mellett csomós, gennyes, nehezen eltávolítható pattanások vannak a bőrön, melyek hegeket hagynak maguk után. A betegség főleg fiatal férfiakat érint, akiknek a karján, hátán, mellkasán, illetve arcán jelennek meg a tünetek. Az acne conglobata kezeléséhez akár sebészre is szükség lehet.

A test is lehet pattanásos

Bár az akné elsősorban az arcon jelentkező probléma, a testen szinte mindenhol előfordulhat, ahol csak szőrtüszők vannak - kivételt csak a tenyér és a talp jelent. Az arc mellett a leggyakrabban a hát, a váll illetve a mellkas, a dekoltázs lehet pattanásos. A testen megjelenő pattanások oka az esetek nagy részében ugyanaz, mint az arcon megjelenőké, ám, mivel a test bőre vastagabb, a szőrtüszők is nagyobbak, ezért sokszor súlyosabbak lehetnek a tünetek.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

D-vitaminjának biztosításához nem kell a tűző napra mennie. A lényeg, hogy érje fény. Egy fa árnyékában - igaz lassabban -, de szépen, egyenletesen és veszély nélkül még le is barnulhat.