+10° - +26°
Nincs front

Bőrpír: ki hajlamos rá?

Kiss Gréta

Az emberek többségének csak bizonyos helyzetekben és ideiglenesen pirul ki a bőre, például amikor zavartak, idegesek vagy esetleg alkoholt fogyasztottak. Vannak azonban, akik hajlamosabbak a bőrpír kialakulására, náluk a kellemetlen tünet vagy kifejezetten gyakran jelentkezik, vagy nem múlik el teljesen. Mi állhat ilyen esetben a háttérben?

A kipirulás annak az eredménye, hogy a bőr hajszálerei kitágulnak és a megszokottnál több vérrel telnek meg. Ez legtöbbször csak rövid ideig áll fent, és egyszerű okok magyarázzák: pirossá válhat a bőrünk, ha zavarban vagyunk, melegünk van, alkoholt fogyasztottunk, túl vagyunk egy kemény edzésen, csípős, fűszeres ételeket ettünk, de egyes gyógyszerek (például amagas vérnyomáskezelésére szolgáló készítmények) vagy a változókorban jellemző hőhullámok is előidézhetik a jelenséget. Bizonyos emberek azonban nem csupán az előbb említett helyzetekben tapasztalnak bőrpírt, hanem jóval rendszeresebben, sőt, előfordul, hogy a szimptóma állandósul náluk. Ilyen esetben nagy valószínűséggel valamilyen betegség, kóros állapot áll a háttérben. A következőkben végigvesszük, mi hajlamosíthat bőrpírra.

Bőrtípus-meghatározás egyszerűen

Érdemes tudni, hogy milyen bőrtípusba tartozunk, mert így tudjuk kiválasztani magunknak a legmegfelelőbb ápoló készítményeket. Ezekkel pedig nemcsak karban tarthatjuk bőrünket, de akár javíthatunk is állapotán. Részletek.

Hiperérzékeny bőr

Sérült bőrbarrier, hiperreaktív szenzoros (érző) rostok a bőr legfelső rétegében, az epidermiszben és bőrpír - ez a hiperérzékeny bőr három fő jellemzője. A hiperérzékeny bőr érzékenyen reagál az olyan ingerekre (allergének, vegyszerek stb.), amelyek a normál bőr számára tolerálhatóak, és ezek a stresszfaktorok napokig, hetekig, de akár hónapokig is tartó bőrpírt idézhetnek elő. Az érintettek a bőrpíron kívül a bőr feszülésére, égő érzésre is panaszkodhatnak.

A hiperérzékeny bőrnél fontos, hogy kitapasztaljuk, mely ingerekre reagálunk érzékenyen, és lehetőség szerint kerüljük a potenciális "veszélyforrásokat". Ugyancsak lényeges, hogy az otthoni bőrápolás során kifejezetten a károsodott bőr védelmének helyreállítását célzó termékeket használjunk, amelyek amellett, hogy ellenállóbbá teszik a bőrt a belső és külső stresszfaktorokkal szemben, gyulladáscsökkentő hatásúak. Az intolerancia és az allergiás reakciók veszélyének mérséklése érdekében azokat a készítményeket részesítsük előnyben, amelyekben nem található irritáló anyag, mint például illatanyag vagy alkohol.

Rosacea

Egy rendkívül elterjedt gyulladásos bőrbetegség, a rosacea is hajlamosíthat bőrpírra. Ilyenkor az orron, az orcákon, az állon és a szemek körül a bőr kivörösödik, égő érzés kíséretében gyulladt lesz, később értágulatok, gyulladt, gennyet tartalmazó csomók keletkeznek a faggyúmirigyek környékén, az arcon, nyakon.

Kiváltó oka egyelőre nem ismert, de kialakulása összefüggésbe hozható a többi között gyomor-bélrendszeri betegségekkel, hormonális problémákkal, örökletes tényezőkkel vagy bőratka jelenlétével. Terápiája éppen ezért komplex, esetenként több szakember bevonását igénylő feladat. A  probléma gyökerének megtalálása és kezelése mellett az érintetteknek egyrészt kiemelten figyelnie kell arra, hogy elkerüljék azokat a hatásokat, amelyek provokálják a bőrt (értágulatot, kipirulást okozó élelmiszerek, túl sok napfény, hideg, szeles idő stb.); másrészt érdemes kimondottan a rosacea kezelésére kifejlesztett készítményeket alkalmaznuk, amelyek óvják a bőrt, erősítik a hajszálereket, csökkentik a bőr kipirosodását, egyben védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben is. Szükség esetén a mindennapos otthoni bőrápolást egyéb terápiás módszerek, például gyógyszerek alkalmazása vagy sebészi beavatkozás is kiegészítheti.

Vannak, akik hajlamosabbak a bőrpírra, mint mások.
Vannak, akik hajlamosabbak a bőrpírra, mint mások. Fotó: Getty Images

Ekcéma

Azekcéma(dermatitisz) a bőr felszínes gyulladása, amelynek egyik vezető tünete a bőrpír, emellett hólyag- és/vagy pörkképződéssel, duzzanatok megjelenésével, nedvedzéssel, hámlással, viszketéssel jár. Alapvetően két fajtája létezik, így beszélhetünk endogén és exogén ekcémákról. Az endogén ekcémáknál - ilyen például azatópiás dermatitiszvagy a seborrheás dermatitisz - a szervezeten belül vagy a bőrön elszaporodó mikrobák antigénjeit valószínűsítik kiváltó okként. Ezzel szemben az exogén ekcémák esetében - mint amilyen a többi között a kontaktekcéma - a külső tényezők, környezeti hatások ingerlik a bőrt.

Az ekcéma szakszerű kezeléséhez fontos meghatározni, mely típusa áll fent, illetve azt, hogy nincs-e más krónikus betegség a háttérben. Állapotunk javulása érdekében tartózkodjunk a tüneteket provokáló allergénektől, az otthoni bőrápolásnál pedig az ekcémás bőrre kifejlesztett termékeket használjunk, amelyek táplálják, hidratálják a bőrt, segítenek elkerülni a kiszáradását. Amennyiben a tünetek fellángolnak, és a beteg állapota súlyossá válik, gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

Pikkelysömör

Ugyancsak jellemző a kipirosodás azokra, akik pikkelysömörrel küzdenek. A pikkelysömör (pszorázis) egy krónikus, nem fertőző, gyulladásos bőrbetegség, amelynél rendszerint súlyosbodó és visszahúzódó fázisok váltják egymást. Leginkább a bőrfelszínen megjelenő vöröses, fehéren hámló, több centiméter nagyságú foltokról ismerhető fel. Több típusa is van; kóroka egyelőre ismeretlen, de az biztos, hogy kialakulásához több tényező (genetikai hajlam, bőrsérülések, bőrfertőzések, bizonyos betegségek stb.) együttes fennállása szükséges.

Apikkelysömörnem gyógyítható, a terápia a tünetek enyhítésére irányul. Az enyhébb időszakokban célszerű hidratáló és bőrlágyító krémeket alkalmazni, amelyek puhítják a szaruréteget (az epidermisz legkülső rétege), kiegészítésképpen pedig szaruoldó hatóanyagokat is bevetni. Ezek a szarus réteg lebontásával csökkentik a pikkelysömörös foltok méretét. A szimptómák fellángolása esetén a helyi kortikoszteroidok segíthetnek. A pikkelysömör gyógykezelésében egyébként áttörést jelentett a biológiai terápia, amely a betegség középsúlyos és súlyos formáiban alkalmazható azokban az esetekben, amikor a hagyományos eljárások hatástalannak bizonyulnak.


Egyéb betegségek

A fentiekhez képest kevésbé tipikus, de hajlamosíthat bőrpírra a többi között a lupus (autoimmun betegség, azimmunrendszera saját szervei, szövetei ellen fordul, ez pedig esetenként bőrpírt, duzzanatot okozhat), a magasvérnyomás-betegség, a Cushing-szindróma (amelynek alapja a kortizol nevű hormon túltermelődése) és egy ritka rákbetegség, a Sézáry-szindróma, amely a cutan T-sejtes limfómák (CTCL) egyik típusa.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Egész szervezetünknek és bőrünknek is szüksége van a természetes fény hatására a bőrben képződő D-vitaminra, ezért naponta legyen friss levegőn, sütkérezzen kicsit a napon.