Le tudjuk lassítani a bőr öregedését

HáziPatika

A bőr tömörsége egészen addig nem foglalkoztatja a nőket, amíg a természetes öregedési folyamatoktól változni nem kezd a megjelenésük. Ekkor sem késő azonban lépéseket tenni a helyreállításáért.

Noha szemmel is látható jelei csak jóval később mutatkoznak, bőrünk már nagyjából 25 éves korunk táján visszafordíthatatlanul megkezdi öregedési folyamatát. Ezek a bőrben zajló átalakulások aztán a nőknél általában a menopauza idején vagy után felgyorsulnak, amitől világosan érzékelhetővé válik a változás - mindenekelőtt az arc bőrén.

Az átalakulás egyik következménye, hogy csökken a bőr tömörsége, ami alapvetően három jellemzőben érhető tetten. Egyrészt vékonyabbá válik a bőr, amely így már kevésbé tűnik rugalmasnak, és finoman már ekkor is megereszkedhet. Másrészt a már korábban formálódni kezdő ráncok elmélyülnek, mert a változó arcbőr nem tudja megtartani korábbi formáját. Végül pedig a bőr színét sem kerüli el a változás: a fiatalabb éveinkben megszokotthoz képest fakóbb, sápadtabb, színtelenebb lesz az arcunk.

Nem olyan finom, nem annyira rózsás

A bőr általános öregedése másképp érinti a bőr három rétegét (a felhámot, az irhát és a bőralját), melyek közül a bőr tömörsége, sűrűsége szempontjából az irha felső részének változása a döntő. Az irha és a felhám kapcsolódását biztosító réteg közepén véredények találhatóak: ezek táplálják a bőr felső rétegét a szükséges oxigénnel, nedvességgel és különféle tápanyagokkal. Fiatalkorban ezek egyrészt mélyek, másfelől pedig közel fekszenek egymáshoz - ettől lesz a fiatal emberek bőre olyan közmondásosan finom és tömör tapintású. Ahogy egyre idősebbek leszünk, a szemölcsök laposabbak lesznek, ráadásul a számuk is csökken. Részben ez okozza a kevésbé rugalmas bőrstruktúrát, részben pedig, hogy idővel a bőr kollagén- és elasztintermelődése is lelassul - vagyis éppen azoknak az anyagoké, amelyek rugalmassá teszik a szövetet. Ráadásul a tápanyagok és az oxigén sem jut már el olyan hatékonyan a bőr felső részébe, amitől eltűnik a fiatal bőrre jellemző rózsásság, hogy helyét egy sápadtabb színárnyalat váltsa fel.

Bőrünk már 25 éves korunk táján megkezdi öregedési folyamatát
Bőrünk már 25 éves korunk táján megkezdi öregedési folyamatát

Mindezeken a folyamatokon túl a bőrtömörség lazulásáért egyéb tényezők is felelősek lehetnek. Ezek közé tartoznak például a hormonális változások, hiszen ahogy a szervezet hormonális aktivitása lelassul, úgy bizonyos folyamatok a bőrben is veszítenek korábbi sebességükből: mindenekelőtt a kötőszövetek termelése. A test természetes öregedési folyamatai mellett pedig néhány külső hatás is befolyásolja bőrünk megjelenését. A legfontosabb a napfény, amely felerősíti a már vázolt folyamatokat, ráadásul gyakran egyenetlen bőrszínt és bőrszárazságot is előidéz. A külső tényezők között a második helyen pedig a dohányzás áll: a dohányban található kémiai összetevők ugyanis mind a kollagént, mind pedig az elasztint károsítják, számottevően felgyorsítva a bőr öregedési folyamatait.


Vízzel és krémmel

Noha a bőr öregedése egészében nem feltartóztatható folyamat, sokat tehetünk a lelassításáért, így a bőr tömörségének visszaállításáért is. Az egészséges táplálkozás, mindenekelőtt a megfelelő mennyiségű (napi legalább kétliternyi, elsősorban tiszta vizet jelentő) folyadékfogyasztás mellett a cél érdekében egyrészt speciális, a bőrtömörséget javító bőrápoló termékeket érdemes használni, amelyek a bőrsejteket tápláló vitaminok és nővényi kivonatok (ilyen például a bojtorjángyümölcs kivonata, az arctiin) mellett antioxidánsokat is tartalmaznak. Mivel a bőr általános öregedését részben az oxidatív stressz okozza, az antioxidánsok sokat segíthetnek a bőrtömörség csökkenéséhez vezető folyamatok lassításában.

Az arcon kívül a kéz árulkodik talán legjobban az illető személyiségéről, testi-lelki állapotáról, élethelyzetéről, koráról, magán viseli az életút nyomait. Hogyan gondoskodhatunk fiatalon tartásáról? Részletekért kattintson!

A bőrápoló termékek mellett pedig szóba jöhet egyrészt a kémiai hámlasztás, másrészt olyan invazív (altatásban végzett, részletesebb előzetes kivizsgálást igénylő, ugyanakkor alaposabb) kezelések is, mint amilyen a lézeres mélyhámlasztás. Ezek során eltávolítják a bőr legfelsőbb rétegét, amitől tömörebbnek, vastagabbnak fog tűnni, mert az eljárás felgyorsítja a kollagéntermelést. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy ezeket kizárólag képzett bőrgyógyász szakemberrel, megfelelően felszerelt egészségügyi intézményben végeztessük el!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Az arclemosót finom, körkörös mozdulatokkal kell könnyedén felvinni a bőrre, majd egy-két perc behatási idő után, meleglangyos, a zsíros szennyeződést oldó vízzel lemosni.