+13° - +25°
Nincs front

Az öregedés jelei az arcon

HáziPatika

Szinte minden magára valamit is adó nő, sőt, egyre több férfi is vallja, hogy a bőrünket ápolni kell - ráadásul nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is. Szögezzük le előre azt is: ez nem hiúság. Egészségünkhöz hozzátartozik, hogy az arcbőrünk is ugyanezt tükrözze. De vajon milyen jelekre figyeljünk, ha meg akarjuk őrizni arcunk fiatalságát? És a jelek mögött pontosan milyen folyamatok állnak?

Szakemberek szerint már a húszas éveink közepén láthatóvá válik az arcunkon is, hogy öregedni kezdtünk. Megjelennek az első szarkalábak, amelyek idővel ráncokká mélyülnek, ráadásul bőrünk ekkor kezdi elveszíteni a fiatalkori rugalmasságát is. A kritikus területek közé tartozik a szem alatti réteg, a homlok, ahol vízszintes vonalak húzódhatnak, a két szemöldök közötti szakasz, ahol inkább függőlegesek a barázdák, valamint az orr és a száj körüli rész, ahol mélyebb árkok is kialakulhatnak. Természetesen vannak genetikai tényezők, amelyeken nem tudunk változtatni. De számos más, életmódból fakadó hatás felgyorsíthatja a folyamatot. Ezeket hatékonyan fékezhetjük, ha felhagyunk káros szokásainkkal, és gondosan ápoljuk arcbőrünket.

Így öregíti a bőrt a nap

Az idősödés jelei nagyjából 25 éves korunk körül mutatkoznak meg először bőrünkön: felszínén apróbb ráncok, barázdák jelennek meg, valamint egyre inkább veszít a rugalmasságából. Ezt a folyamatot nem csak belső, hanem olyan külső hatások is meggyorsítják, mint például az erős napsugárzás. Kattintson a részletekért!

A bőr rétegei

A legfelső, úgynevezett epidermális réteg feladata, hogy a folyadékvesztéstől és a kórokozóktól megvédjen bennünket. Ezen belül is megkülönböztetünk több szintet, amelyek közül a legismertebb a szaruréteg. Ez tulajdonképpen elhalt hámsejtekből áll, amelyek folyamatosan lehullanak. A pótlás azonban ugyancsak folyamatosan érkezik: a legbelső, úgynevezett bazális rétegben termelődnek azok a sejtek, amelyek egyre feljebb és feljebb kerülnek. A védelmet pedig egy vízből és zsírokból álló vékony filmszerű réteg látja el, amelyhez a faggyú- és verejtékmirigyek biztosítják az alapanyagot. Idővel azonban az epidermisz zsírtartalma csökken, a hámsejtek pedig egyre lassabban cserélődnek. Ha végigsimítjuk, azt érezzük, hogy a bőrfelszín szárazzá és érdessé vált.

Bőrünk állandó törődést igényel. Fotó: Getty Images
Bőrünk állandó törődést igényel. Fotó: Getty Images

A középen elhelyezkedő, úgynevezett dermális bőrréteg egyik legfontosabb alkotóeleme a kollagén, amelynek mennyisége 25 éves kor felett évente egy százalékkal csökken. A másik fő alkotóelemét pedig a rugalmas rostok alkotják. Ezek egy olyan gélszerű anyagba, a hialuronsavba vannak beépülve, amelynek rendkívül magas a vízmegkötő kapacitása. Sajnos a hialuronsav termelődése is folyamatosan lassul az idő előrehaladtával, ami ugyancsak a bőr kiszáradásához vezet, és folyamatosan veszíti el rugalmasságát is. Ennek hatására pedig megjelennek a szarkalábak és a ráncok. Ráadásul a hajszélerek, amelyek az oxigént és a tápanyagokat szállítják a sejtekhez, egyre gyengébbekké válnak, sokszor el is szakadnak, így a bőr könnyebben elveszíti fiatalos ragyogását.

A legalsó, úgynevezett szubdermális réteg főleg zsírsejtekből és az azokat összetartó kollagénrostokból áll. Ám idővel egyes zsírszöveti sejtek mérete kisebb, mennyisége pedig kevesebb lesz, ami elsősorban a bőr feszességére gyakorol rossz hatást, nem mellesleg emiatt a sebgyógyulás is sokkal problémásabbá válik.

A bőr öregedésének lassítása

Sajnos azokkal a tényezőkkel, amelyek az életkor miatt következnek be, meg kell barátkoznunk. Azaz bőrünk zsírtartalma folyamatosan csökken az idő múlásával, ahogy a kollagén és a hialuronsav is egyre kevesebb lesz. Léteznek azonban olyan külső hatások, amelyeket képesek vagyunk befolyásolni. A bőr öregedésének egyik legismertebb oka az úgynevezett oxidatív stressz, amely egyébként egész szervezetünket károsíthatja. Sokat olvashattunk már a szabadgyökökről, amelyeket az antioxidánsok tudnak semlegesíteni. Arról azonban ritkán esik szó, hogy a bőrünkben is könnyen megnőhet a szabadgyökök mennyisége. A háttérben olyan tényezők állnak, mint például az UV-sugárzás, vagy az, ha rendkívül sok szennyeződés ér minket a nagyvárosi levegőnek köszönhetően, vagy éppen az, hogy dohányzunk.

De a táplálkozással is tudjuk befolyásolni a szabadgyökök számát: vagy úgy, hogy egészségtelenül étkezünk, és ezzel folyamatosan elősegítjük a termelődésüket, vagy úgy, hogy sok olyan ételt fogyasztunk, ami antioxidásokban gazdag. Ezzel hatékonyan vesszük fel a harcot az oxidatív stresszel szemben. Érdemes tehát előnyben részesítenünk a gyümölcsöket és a zöldségeket, azaz antioxidánsokat hadrendbe állítani a bőr öregedésének lassítására.


A narancssárga és a piros színűek, mint a sárgarépa, a sárgabarack, a paradicsom, valamint a zöld levelesek különösen hatékonynak bizonyulnak ebben a küzdelemben. A magas zsírtartalmú húsok helyett válasszunk halakat, és kerüljük a túlzott szénhidrátbevitelt is. Ha szeretnénk minél tovább megőrizni arcbőrünk feszességét, természetesen tegyük le a cigarettát is. Figyeljünk oda a folyadékháztartásunkra is: egy kiszáradt testen a bőr is szárazabb, könnyebben ráncosodik. Biztosítsuk hát belülről is azt, hogy a sejtek fel legyenek töltve nedvességgel. Ezen kívül szánjunk időt arra, hogy megfelelően ápoljuk külsőleg is bőrünket. Ez azt jelenti, hogy tisztítsuk, hidratáljuk, valamint biztosítsuk számára a megfelelő fényvédelmet.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

A napozásra szüksége van bőrének, de kerülje a tűző napot és a leégést. Fokozatos, nem délidőben történő napozással és megfelelő fényvédelemmel a leégés tökéletesen megelőzhető.