A napallergia kialakulása

Vörös, gyulladt foltok, csalánkiütések, hólyagok - miközben a legtöbben türelmetlenül várják a nyarat és a jó időt, sokan a bőrüket féltik és rettegnek a napsugaraktól. Rájuk mondjuk, hogy napallergiások. De pontosan milyen jelenségről van szó? És mit tehetünk ellene?

Napallergiás - egyre többször halljuk ezt a kifejezést, amelyet a köznyelvben több betegségre is használnak. A szakemberek azonban különbséget tesznek napallergia és napallergia között, legalább három fajtáját különböztetik meg.

A napallergia fajtái 1.: A polimorf fénykiütés

A statisztikák szerint ez a leggyakoribb napallergia, gyakorlatilag a népesség ötöde szenved tőle, ami Magyarországon körülbelül 2 millió embert jelent. Igazából az allergia megnevezés nem is pontos, hiszen nem valódi allergiás reakcióról, csak valami hasonlóról van szó. A betegek általában azt tapasztalják, hogy néhány órával, vagy néhány nappal azután, hogy a bőrük napsugárzásnak volt kitéve, viszketni kezd, kipirul, ég, és akár más elváltozások, kiütések, hólyagok, dudorok is kialakulhatnak rajta. Súlyosabb esetben pedig akár ki is sebesedhet, és vérezhet. A tünetek nemcsak fájdalmasak, de esztétikai problémát is okoznak, hiszen jól látható testrészeken, tipikusan a mellkason, a karokon, a nyakon jelennek meg, szerencsére az arcon csak nagyon ritkán. A panaszok nemcsak nyáron jelentkeznek, hanem már az első tavaszi napsütés idején, sőt, egyeseknél már az is kiválthatja őket, ha csak ablakon keresztül éri a fény a bőrt. Az orvosok azt is megfigyelték, hogy a világos bőrű nőket érinti a leggyakrabban a probléma.

Napbaj: miért alakul ki fénykiütés?

Égő, viszkető csomók, hólyagok, bőrpír: jellegzetes tünetei egy kellemetlen betegségnek, melyet a napsugarak csalnak elő. Mivel általában a mellkas és a karok az érintett területek így még zavaróbbak lehetnek a napallergia tünetei. Kattintson a részletekért!

A polimorf fénykiütés kialakulásának okai

Egyértelmű választ eddig még sajnos nem adott az orvostudomány. Mindenesetre a kutatások azt támasztják alá, hogy elsősorban a napfényben található UV-sugárzás, különösen az UVA az, amelyek az arra érzékeny bőrűek számára a legnagyobb veszélyt jelenti. Hatására ugyanis nagy számban keletkeznek az úgynevezett oxidatív stresszért felelős szabadgyökök a testünkben. A szabadgyökök egyébként olyan oxigén vagy nitrogén alapú molekulák, amelyek különféle kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben. Rendkívül instabilak, mert páratlan elektront tartalmaznak, ezért reakcióba lépnek más molekulákkal, hogy újra létrehozzák a páros állapotot. Közben azonban tönkreteszik a célmolekulákat. Azoknak, akik rendszeresen küzdenek polimorf fénykiütésekkel, számolniuk kell azzal, hogy a bőrük védekezőképessége gyengébb az átlagosnál, és nem tud ellenállni a szabadgyökök támadásának. Ehelyett inkább egyfajta túlzott immunválaszt ad rá, ami tulajdonképpen a látható tüneteket eredményezi.

A napallergia fajtái 2.: Szoláris urticara

Az orvosok szerint ez a valódi napallergia, ilyenkor a csalánkiütést maga a napfény okozza. Szerencsére az érzékenység nagyon ritka, gyakorlatilag csak a népesség 1 százalékánál mutatható ki, ami Magyarországon alig 10 ezer embert jelenthet. Arról, hogy mi okozza, eltérőek gondolkoznak a szakemberek. A legtöbben azt feltételezik, hogy egyfajta génmutáció állhat a háttérben, és a hajlam öröklődhet. Különös ismertetője, hogy a bőrelváltozások nemcsak azokon a felületeken jelennek meg, amelyeket a napsugárzás ért, hanem máshol, így például a ruha alatt is. Sajnos ha egyszer kialakult, egy életen át számolni kell vele.

Előfordulhat, hogy bizonyos krémek váltják ki az allergiás reakciót. Fotó: Getty Images
Előfordulhat, hogy bizonyos krémek váltják ki az allergiás reakciót. Fotó: Getty Images

A napallergia fajtái 3.: Fotoallergiás reakciók

Ebben az esetben nem maga a napfény vált ki allergiás reakciót, hanem egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vagy krémek teszik arra érzékennyé a bőrünket. Ételek közül például tipikusan a zellert, az ánizst, a paszternákot szokták azok közé sorolni, amelyekre jellemző, hogy a bennük található növényi nedvek napsütéssel kombinálva kiütéseket eredményezhetnek. Óvatosan kell kipróbálni napozás előtt új kozmetikumokat vagy illatszereket is, hiszen ezek összetevői is allergizálhatnak, ha erős sugárzás éri őket a bőrünkön. Több medicína leírásában pedig pontosan figyelmeztetik a betegeket, hogy szedésük alatt kerüljék az erős fényt. Ilyenek lehetnek egyes antibiotikumok, cukorbetegségben használatos szerek, nyugtatók és antidepresszánsok.

Kezelés és megelőzés

Mivel a tünetek annyira sokfélék lehetnek, legjobb, ha megmutatjuk őket bőrgyógyásznak. A szakemberek bőrnyugtató, szükség esetén szteroid tartalmú krémeket szoktak ajánlani. Ha valakinek súlyos napallergiája van, az orvos javaslatára próbálkozhat kora tavasszal fényterápiával is, amelynek részeként fokozatosan UV-sugárzásnak teszik ki a bőrt, hogy megtanulja azt elviselni. Érdemes speciális fényvédő krémeket választani, ha napra megyünk, hiszen ezek már a megelőzésben is sokat segíthetnek.


Ezen kívül figyeljünk oda arra, hogy a lehető legkevesebb időt töltsük napon. A déli órákat pedig, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, szigorúan kerüljük el, az a legbiztosabb, ha 11.00 és 15.00 között fedett, zárt helyiségben tartózkodunk. Válasszunk lenge, jól szellőző ruhákat, amelyek a testünk nagy részét eltakarják. Emellett fogyasszunk magas karotintartalmú ételeket, azaz sok sárgarépát, sárgabarackot, sárgadinnyét, narancsot, mandarint, hiszen ezzel erősítjük a bőrünk védekező képességét. Óvatosan, először csak kis bőrfelületen próbáljunk ki minden új kozmetikumot és parfümöt. A polimorf fényérzékenység esetében pedig lehetünk optimisták, hiszen arra is van példa, hogy a tünetek spontán, maguktól elmúlnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A piros erezettség apró vénák kitágulásából adódik. Az erre hajlamosak óvakodjanak a nagy hőingadozástól, kerüljék a szaunát, szoláriumot, erősen klimatizált helyiségeket.