Tajcsi - a hegyeket mozgató belső erő

Az ősi keleti tanítások szerint, ha belső erőnk meggyengül, magunk is gyengék leszünk, ha viszont aktivizáljuk, szinte bármit meg tudunk tenni a testünkkel. Erre épül a tajcsi is.

De vajon lehet fokozni a belső erőt? Igen! Ha figyelünk rá, rendszeresen edzésben tartjuk, nagyon sokat teszünk azért, hogy egészségesek maradjunk. A tajcsi mozgásrendszere harmonikus, meditatív mozdulatsoraival ezt a belső erőt kezeli mesteri módon.

A mozgás gyógyító ereje

Semmi újat nem mondunk azzal, hogy a rendszeres mozgásnak egészségmegőrző hatása van, ám a tajcsi ezt sajátos módon biztosítja. A lassú, pontosan kidolgozott mozdulatok a szervek körüli izmokat dolgoztatják, fokozzák a vérkeringést, hatékony működésüket segítik azzal, hogy optimalizálják az energiaszintjüket. A csi jelenti a belső erőt, a tajcsi pedig a belső erő használatának képességét. Míg a külső erőnek, így az izomerőnek megvannak a korlátai, a belső erő, a csi lényegében korlátlan. Belső energiáink mozgósításával segítjük a gyógyulási folyamatokat, és megelőzhetjük a betegségek kialakulását. A tajcsi több ezer éves gyakorlatai összhangban vannak a testben zajló folyamatokkal, a megelőző hatás pedig azzal érhető el, hogy a rendszeresen végzett gyakorlatokkal szabadon lehet áramoltatni a csit.

Nem csak a testnek

Tipp

Mire jó még a tajcsi? Szemlézze korábbi anyagainkat a témában!

A tajcsi, mint valamennyi keleti mozgásforma, nem választja külön a testet és a szellemet, az előbbi karbantartását elképzelhetetlennek tartja az utóbbira fordított figyelem nélkül. Ezért a tajcsi meditatív mozgás is, ahol a gyakorlatok túlmutatnak a fizikai működésen, és az elengedettség, nyitottság állapotának elérését kínálják. Ahogy a tajcsit magas szinten művelők fogalmaznak: a mozgásban a belső biológiai és tudati működés nyilvánul meg. A lassan végzett, átgondolt mozdulatsor valójában mozgásban végzett meditáció, melynek fontos eleme a megfelelő légzés. Amikor tajcsi-gyakorlatokat végzünk, fontos, hogy tudatunkkal is ott legyünk, ne kalandozzunk mindenfelé. Csak így "hat" a mozdulat, s ezáltal segít is ellazulni, kiszakadni a napi gondokból, hisz legalább a gyakorlás idejére nem foglalkozunk a hétköznapi problémákkal. Másként nincs is értelme.

Ahány stílus, annyi cél

A tajcsi alapvetően harcművészet, melynek eredetét sok forrás a saolin kolostorok harcosaihoz köti. Az idők folyamán több stílusa alakult ki, melyek attól függően határolódnak el egymástól, hogy milyen módon és milyen hangsúllyal kezelik a harci, önvédelmi elemeket, valamint a gyógyító és egészségmegőrző hatást. Az emberek más-más indíttatásból kezdenek el tajcsit gyakorolni: fizikumuk fenntartásáért, egészségük megőrzéséért, küzdősporttudásuk tökéletesítéséért, a mozgás adta nyugalomért, meditatív állapotért. Természetesen a harcos elemeket hangsúlyozottan kezelő ágakban is érvényesül az egészségmegőrzés, a meditáció szerepe. Sőt helyesebb, ha azt mondjuk, hogy a tajcsi mindezek összessége, és az egészségmegőrző szerepet kiemelő stílusból kerültek ki a harci elemek.

Stílusok, iskolák

A tradicionális tajcsi csüan (Taijiquan) elterjedt stílusai a csen, a vu és a jang, de több újabb keletű irányzat alakult ki, mint például a jógaelemeket is ötvöző integral tajcsi vagy a kifejezetten az egészség megőrzésére és helyreállítására fókuszáló úgynevezett taoista tajcsi."Harcmentesített" taoista tajcsi

A tajcsi taoista változata kifejezetten az egészség helyreállítására, megtartására helyezi a hangsúlyt, a harci, önvédelemi elemek teljes kiiktatása mellett. Könnyed jellege miatt felső korhatár nélkül végezhető, időskorban is elkezdhető. Mozgáselemei megegyeznek a tajcsi bármely stílusában alkalmazott elemekkel, de a terpesztések, hajlítások szögei, a guggolásmélységek könnyebbek, nem kívánnak komolyabb fizikai erőnlétet, ügyességet, ezért alkalmasak rehabilitációra s arra, hogy nem sportoló átlagemberek, idősek is űzzék. Itt éppúgy megjelennek az ütő, hárító mozdulatok, mint a többi stílusban, ám ezeket végig - nemcsak az elsajátítás fázisában - lassan végzik, és kifejezetten az egyes szervek, idegpályák megmozgatását szolgálják. Azoknak, akiket a tajcsiban nem a harcművészeti irány vonz, a taoista tajcsi művelését ajánlják.

Ebben a stílusban 108 egymásba fűződő, úgynevezett teljes lépés sajátítható el rendszeres gyakorlással. Bár a tajcsi egész életen át fejleszthető, sőt mondhatni, igazán meg sem tanulható, a taoista tajcsi alaplépéseit egy három hónapos kezdő tanfolyamon többé-kevésbé meg lehet tanulni. A lényeg azonban a rendszeres gyakorlás: így tökéletesednek a mozdulatok, ezáltal hatnak egyre jobban testünkre és tudatunkra, s így állandósíthatjuk jótékony hatásait.

Így hat

A megfelelően végrehajtott gyakorlatokkal megmozgatjuk belső szerveinket, a kimunkált mozdulatok olyan idegpályákat is munkára késztetnek, melyeket ritkábban használunk. Mindkét oldalunkat aktivizálja, így kifejezetten előnyös azoknak, akik aszimmetrikusan terhelik a testüket, vagy a sokszor végzett egyoldalú mozdulataik miatt ellustulnak a másik oldali idegpályák. Megfigyelhető, hogy például a fodrászok, akik mindkét kezüket használják, könnyebben tanulják meg a tajcsit, mint azok, akik irodai munkát végezve sokat írnak ügyesebb kezükkel. Ebből adódik - a meditációs jelleg mellett -, hogy a tajcsi jótékonyan hat az elmére is.

Egyes mozdulatok - akár a szakszerű masszázs - egész testünkre hatva stimulálják a gerinc mellett futó idegpályákat. Nagyon fontos a keringésre gyakorolt jótékony hatása. Izmaink és ízületeink úgy válnak sosem látott módon lazává, hajlékonnyá, hogy nem végzünk hagyományos értelemben vett nyújtó gyakorlatokat.

Tanfolyamok

A tajcsit nem lehet könyvből vagy dévédéről megtanulni, a helyes mozdulatok megtanulásához képzett oktatókra van szükség, akik az órák alatt folyamatosan ellenőrzik a gyakorlatokat. A Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság egy non-profit világszervezet része, a társaságnak jelenleg több városban van klubja. Web: www.taoistataichi.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag