Együtt rezdülünk a természettel? - Természetes gyógymódok

Minél inkább eltávolodunk közvetlen környezetünkkel a természettől, annál inkább a gyógyítást várjuk a természetgyógyászattól. Vajon mit remélhetünk tőle?

Mitől természetes?

Ha a Nappal kelnénk és térnénk nyugovóra, fürdenénk hidegben és melegben is, azt ennénk, amit a magunk kezével szedünk össze, vagy termelünk meg, a rét füvének teáját innánk, a kert, az erdő gyümölcsét ennénk, testmozgásban sem volna hiány, nem szorulnánk rá úgy a természetes gyógymódokra, a természet ereje hatékonyabban tartana karban. Elvégezhetné, amire hivatott; a megelőzésre.

A természetes gyógymódok alkalmazása során valóban természet adta anyagokat, szereket, erőket, fizikai jelenségeket és eljárásokat használnak gyógyításra külsőleg és belsőleg: gyógynövényeket a fitoterápiában, homeopátiában, helyben termett megfelelően kiválasztott élelmiszereket a táplálkozásterápiában, böjtkúrákban, a gyógyforrások vizét a balneoterápiában, a hidroterápiában. Használható látható és ultraibolyafény, a hő vagy a hideg-meleg váltakozása (Kneipp-kúra), különböző gázok, pakolások, ásványi anyagok, elektromosság. A módszerek között említendők a mozgás és mozgatás, a masszázs és különféle manuális terápiák, az akupunktúra, légzőgyakorlatok és lazítótechnikák.

Mit várhatunk tőlük?

A természetgyógyászat hatalmas érték, ám korántsem mindenható. Általában az orvostudományt leköröző, nyolcvan százalékos gyógyulási arányról beszélnek, de ez inkább a javulás, mint a gyógyulás aránya. A természetes gyógymódokról nincsenek ötéves követési adataink, pedig az orvostudomány akkor tekint valakit gyógyultnak, ha betegsége a kezelést követő öt éven belül nem jelentkezik újra. A betegkör sem ugyanaz a gyógyulás iránt érzett felelősség, az abba vetett hit tekintetében. A természetgyógyászok hangsúlyozzák; a felelősség, az akarás a betegé, a jó gyógyító csak tanácsadó, a természetben lévő erő és a szervezet az, ami gyógyít.

Vannak természetes módszerekkel jobban és rosszabbul kezelhető betegségek. Jó eredményeket szoktak elérni allergiás és bőrbetegségek, nőgyógyászati panaszok esetén. Gyógyítható a fejfájás, az álmatlanság, lumbágó, sok lelki eredetű bántalom, gyulladásos megbetegedés - a hörghurut, gyomorhurut, tüdő-, hasnyálmirigy- és petefészek-gyulladás -, az asztma. Jobban ellenállnak a természetes gyógymódoknak a szemészeti gondok, a porckopás, különféle hormonális betegségek, cukorbetegség, vese- és epekő, tartós ízületi elváltozások, bár időszakos javulás, tünetmentesség itt is gyakran bekövetkezik. Nem gyógyíthatók a genetikai ártalmak, öröklött betegségek. A sürgősségi ellátás területén és a sebészetben egyértelműen az orvostudományé a vezető szerep.

Természetgyógyászat vagy orvostudomány

Amikor a lázas kisgyerekre hideg vizes borogatást teszünk, rövidtávon ható természetes gyógymódot alkalmazunk. A legtöbb természetes eljárásnak van rövid és hosszú távú hatása is. Hosszú távon a hatás összetett, nehezen magyarázható. Vajon hogyan tesz ellenállóvá a fertőzések ellen a hideg-meleg vizes fürdő, ami fokozatosan edzi meg a testet?

Bár e módszerek hosszú évszázadok tapasztalatain alapulnak, a mai bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumainak általában nem felelnek meg. Sokszor ezért megfoghatatlan és misztikus a természetgyógyászat. Egy-egy módszert könnyebb elfogadni és bizonyítani, másokat nehezebb, ezért sarlatán hókuszpókusznak tekintik, vagy ellenkezőleg, túlzott reményeket fűznek hozzá, főként, ha az akadémikus orvoslás tehetetlennek bizonyul. A természetgyógyászat újrafelfedezése után ma megint mindinkább összenő a két terület.

Egyre többet fejtünk meg a természetgyógyászat titkaiból, és alkalmazzuk tudatosan, tudományos bizonyítékok támasztják alá eredményességüket. Másrészt az orvostudományban is megjelenik a spiritualitás, az ember lelki-szellemi volta, mint gyógyító tényező. A természetgyógyászat általában kíméletesebben bánik a szervezettel, de e gyógymódoknak is lehet mellékhatása, lehetnek veszélyesek. Gondoljunk csak az igen erős természetes hatóanyagokra, a nadragulya bénító atropinjára, a kígyómérgekre. A legnagyobb veszély pedig, ha távol tart a megfelelő, orvosi gyógymódtól.

A bizalom a gyógyulás iránt akkor lehet igazán megalapozott, ha az orvos vagy természetgyógyász a természet adta lehetőségekkel is, de tudományos alapossággal kipróbált módszerekkel igyekszik segíteni, tiszteli és ismeri a természetes gyógyítás erejét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt csökken a felhőzet, napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag