Barlangterápia

A Ferenc-hegyi barlang nem a gyönyörködni vágyó, kíváncsi turisták terepe. Lenn a mélyben egy érintetlen, ősi világ várja a kalandozókat. Ez a néma, rendíthetetlen állandóság tekintélyt parancsol, fegyelmez, nevel, oktat - és gyógyít.

Apró fények

Húszegynéhány gyermek várakozik arra, hogy Szűcs László és Szitányi Zsuzsa barlangászok elmozdítsák a fedlapot, s ezzel megnyissák a gyógyulás járatait. Buksijukon fejlámpás sisak, testükön vízhatlan overall, lábukon kényelmes edzőcipő vagy gumicsizma. Van, aki most először járja be a legkönnyebb fokozatúnak számító útvonalat, sokan viszont már hónapok óta, minden szombaton itt vannak. S mióta ide járnak, egyre kevésbé gyötrik őket a betegség kellemetlen tünetei.

Előre

Szitányi Zsuzsa és Szűcs László szakavatott, rövid utasításokkal terelik a gyerekeket előre. A feladat emberpróbáló: szűk réseken kell átbújniuk, magasabb helyekre kell föltornázniuk magukat, csúszva-mászva kell haladniuk, meredek lejtőn kell nadrágféken leereszkedniük. Itt nem az ember, hanem a természet uralkodik. Minden mozdulatot gondosan meg kell tervezni, hogy az a lehető leggazdaságosabban, legpontosabban, legcélszerűbben szolgálja az előre jutást.

Sajátos ajándék

A kezdő útvonal négyszáz métere is több órát vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt a gyerekek minden izomcsoportja maximális aktivitással mozog. Nem idegen ez tőlük, hiszen éppúgy mozgásra születtek, mint egészséges társaik. Ám míg odafönn, a civilizációban jobbára csak szomorú szemlélői mások önfeledt sportolásának, addig idelenn ők is képessé válnak a komoly próbatételre. Felszabadító köhintés se hangzik - ez a karsztbarlang ajándéka. Sajátos klíma uralkodik itt évezredek óta: a relatív páratartalom közel 100 százalék, nincs por és egyéb allergén, s a csepegő vízből magas kalciumtartalmú részecskék jutnak a levegőbe, hogy belélegezve oldják a felsőlégutakban letapadt váladékot.

Fokról fokra

Lélegzet és mozdulat tökéletes összhangjában gyógyul test és pszichikum. A megsebzett önbecsülés, az odafent megroppant önbizalom lassacskán erőre kap. A gyermekek "csak" azt teszik, amit ösztöneik és a kiválóan kiképzett, nagy tapasztalatú szakemberek diktálnak nekik. Közben pedig sejtjeik milliói regenerálódnak észrevétlen. Figyelmüket leköti a terep, a mozdulatok koordinálása, tudatukat betölti a kaland kellemes izgalma, mialatt légzőszerveik, mozgási szervrendszerük fokról fokra, mozdulatról mozdulatra erősödik. Olyanok, mint a kis kincskeresők, akik - vállalva minden akadályt - megtalálják a legdrágábbat: az egészségüket.

Oxigén

A program öt évvel ezelőtt indult, s azóta számtalan 5-18 éves gyermek nyerte vissza teste és lelke fölötti uralmát.
A barlangterápiát - meséli Szitányi Zsuzsa - már régóta alkalmazzák a különféle légúti megbetegedések kezelésében. A kiépített barlangokban a betegek általában pihenőkúrát vesznek, légzőgyakorlatokat sajátítanak el. Ennek is óriási a terápiás haszna, ám mi úgy gondoltuk, a barlang adta lehetőségeket jobban ki lehetne használni. Programunk azon a tényen alapszik, hogy fizikai terhelés hatására a légzőszervek is fokozott munkára kényszerülnek, hiszen a szervezetnek nagyobb oxigénáramlásra van szüksége. A barlang klímája lehetővé teszi az asztmás szervezet terhelését is.

Egyre nehezebb

A barlangban több útvonalat jelöltek ki a szakemberek. A kezdők az úgynevezett óvodás túravonalat járják végig.
Általában húsz alkalom kell ahhoz, hogy a gyereket nehezebb terepre vigyük - mondja Szűcs László. - Minden felsőbb fokozat, komolyabb fizikai erőnlétet, nagyobb önfegyelmet, önkontrollt követel az előzőnél. A gyerekek közül sokan törekszenek arra, hogy a magasabb fokozatú túrázók közé tartozhassanak, ezért állhatatosan járnak hétről hétre. Végül is a saját akaratuk, az egészséges becsvágyuk tereli ide őket, ami a legnagyobb hajtóerő.

Táltosok

A Ferenc-hegyi-barlangban hetente egyszer kalandozhatnak a légúti megbetegedéssel küszködő gyerekek.
A kezdő túra is olyan komoly, hogy többször nem bírnák. Érdekes megfigyelni, hogy közöttük is milyen különbségek vannak eleinte. Minden csoportban akad néhány őstehetség, akinek szinte utasítást sem kell adnom. Fölméri a terepet, és tudatosan megtervezi, miként küzdje le az akadályt. Bámulatos, amint a fejben megszületett elhatározása, terve megvalósul a mozdulataiban. Sok kicsi viszont eleinte olyan esetlen, mint egy kis krumpliszsák. Nem csoda, hiszen eddig el volt zárva az aktív mozgástól, így nem tanulhatta meg, miként uralja a testét. Már több hete jár, és nem látok fejlődést, aztán egyszer csak megtáltosodik és fantasztikus amit produkál egyik pillanatról a másikra.

Biztonságban

Már az első túra után érezhető a barlangban végzett mozgás jótékony hatása. Minden további alkalom növeli az esélyt a teljes gyógyulásra. Az Ifjúsági Barlangtúra és Barlangi Sportterápia Egyesület munkatársai mindig a gyerekek diktálta tempóban haladnak a csoporttal. A túrát több pihenő szakítja meg, és ilyenkor a srácok megbeszélhetik egymással és a felnőttekkel a tapasztalatokat, megoszthatják az élményeiket. Nem mellékes az sem, hogy a barlang a természettudományos ismeretek közvetítésének jelentős forrása. Olyan információkhoz juthatnak itt a gyerkőcök, amelyek nem hangzanak el az iskolában. Ez a tudás szintén növeli az önbecsülésüket. A barlangászás olyan sport, amely nem igényel hosszú előtanulmányokat, részletesen begyakorolt mozgásokat. A gyerekek biztonságérzetét növeli a barlangász felnőttek magabiztos szakértelme, kiegyensúlyozottsága, szívélyessége.

Családostul

"Polgári" végzettsége szerint a programvezető Zsuzsa gyógyszerész és asztmanővér. László és Beregi Miklós barlangász. A csoportot rajtuk kívül több barlangász felnőtt is kíséri. S ha már a felnőtteknél tartunk: igen sok szülő vállalkozik arra, hogy gyermekével maga is átélje a barlang nyújtotta kaland csodáját.
Tapasztaljuk, hogy a szülők és a gyerekek kapcsolata is javul, ha a felnőtt szintén velünk túrázik. Az édesanya, édesapa egyrészt tapasztalja, hogy a beteges gyermek odalent semmilyen tünetet nem mutat, ezért a szülő reményt lát a gyógyulásra. Mindez erősíti kettejük kötelékét, "cinkosokká" válnak a terápiában. Másrészt a szabadidő közös eltöltése óriási élményeket nyújt mindkettejüknek.

Külvilág

Ismét nyílik a fedlap: a túrázók visszatérnek. Arcukon jóleső fáradtság, öröm. Megint gazdagabbak lettek néhány felismeréssel önmagukról. Egy hetedikes kislány már jó ideje járja a barlangot, s azóta minden tekintetben jobban érzi magát. Különösen büszke arra, hogy az osztálytársai, a tanárai is elismeréssel néznek rá.
A testnevelő tanárom meglepődve jegyezte meg, hogy nagyon sokat ügyesedtem. Elmondtam neki, hogy barlangászni járok. A többiek sokat kérdezgetnek, milyen érzés egy ilyen helyen lenni, nem félek-e, mennyire nehéz a túra. Mindenkinek csak azt mondom, hogy nagyon jól érzem magam ott lenn, és amióta járok, azóta sokkal többnek érzem magam.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag