FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

A megcsonkított gyönyör

Bármennyire furcsa és meglepő, de a világon évente kétmillió nő szenved el genitális csonkítást. A WHO becslése szerint összesen 130 millió nő él a Földön, akiket a tradíció megfosztott a gyönyörtől.

Miről is van szó?

Fekete Afrika 28 országában, de még néhány európai országban és Amerikában is él még az a hagyomány, amelyet infibulációnak neveznek. A mohamedán területek kulturális (nem vallási) beavatkozása, amelynek során a serdülőkort még el nem ért lányok szeméremajkait, csiklóját levágják, majd a szüzesség megóvása érdekében a megtartott nagyajkakat összevarrják. Csak a havi menstruációs vérzésnek hagynak egy kis rést. Házasságkötéskor felvágják, hogy a férj számára elérhető lehessen a gyönyör.

Az infibuláció eredete

Az ősi, kegyetlen szokás elnevezése a latin fibula szóból ered, amely csontos tűt jelent szó szerint. Arra a római szokásra utal, amelynek során a nők szeméremajkait és a férfiak fitymáját egy csonttűvel átszúrták, összekapcsolták. Ez volt a fogamzásgátlás jól bevált módszere. Nemcsak Rómában, hanem Egyiptomban először kétezer évvel ezelőtt, már a fáraók korában végezték, amely ugyanolyan elfogadott volt a keresztények és a koptok körében is.

Női körülmetélés-csonkítás

A női körülmetélés lényege az, hogy a csikló- és a kisajkak mindkét oldalának megcsonkításával a szüzességet meghosszabbítják és az orgazmus-készséget jelentős mértékben csökkentik. A WHO négy osztályba sorolja az infibuláció módjait. Az első típus azt jelenti, hogy a csikló makkját vagy teljes egészét távolítják el. Kettes típus esetén a clitorist teljesen eltávolítják, emellett a kisajkakat teljesen vagy részlegesen metszik le. A harmadik típusban a külső szeméremajkak, csikló részleges vagy teljes eltávolítása mellett a hüvely bemenetet összevarrják, vagy a szeméremnyílást úgy lekeskenyítik, hogy csak a vizelet és a menstruációs vér tud kijutni egy kis nyíláson át. A negyedik, nem osztályozható módszer szerint a clitorist és a szeméremajkakat kegyetlen próbatételeknek (átszúrás, nyújtás, stb.) vetik alá, majd a csiklót leégetik a környező szövetekkel együtt. A műtétet legtöbbször a rangidős asszonyok végzik el úgy, hogy egyikük háttal a földön fekve átkulcsolja a szenvedőt, másik négy segítője pedig a fejet és a végtagokat rögzíti, a javasasszony pedig lemetszi. Nehéz elképzelni azt az eszement fájdalmat, amelyet évente körülbelül kétmillió fiatal lánynak kell elszenvednie. A hagyomány nem ritkán ölni is képes.

Fájdalmas szövődmények

Túl azon, hogy a clitoriális (csiklón keresztüli) orgazmus megsemmisül, a szeméremajkak védőfunkciója is elvész. A természet ugyanis nem véletlenül alkotta úgy a nőt, ahogy anatómiája felépül. Minden egyes képletnek funkciója is van. Nők körében még így is nagyon gyakran fordul elő húgyúti fertőzés, a hüvelygombásodásról, bakteriális vagy vírusos felülfertőzéséről nem is beszélve. El lehet képzelni, hogy ha egy nő szeméremajkait megcsonkítják, akkor az egyébként is nagyon érzékeny terület teljesen szabadon marad a kórokozók számára. Az állandósult fertőzések talaján ciszta, tályog, daganatos betegségek alakulhatnak ki, melyek sokszor halálos kimenetelűek. De talán jobb az életben maradás? Amikor a kiirtott mirigyek miatt a legizgatottabb szexuális vágyban is száraz marad a hüvely, így a közösülés fájdalmát egy életen át viselni kell? A legnagyobb földi élvezet is kínszenvedéssé válik.

Felháborodott társadalmak

Az 1970-es évek óta a világ nem női körülmetélésről beszél, hanem megcsonkításról. Ennek nem csupán a férfi circumcisiótól való megkülönböztetés miatt van jelentősége, hanem az ezzel járó borzalmas és rendkívül kegyetlen eljárásra akarja felhívni a figyelmet szerte a világon. Ahhoz azonban még húsz évet kellett várni, hogy a WHO tanácsára az ENSZ is átvegye, és hivatalossá tegye a "csonkítás" kifejezést. Magyarország 1993-ban csatlakozott ahhoz az állásfoglaláshoz, mely szerint a női nemi szervek megcsonkítása elítélendő cselekedet. Olaszországban, 2004-ben törvényalkotásra került sor, melyet az afrikai bevándorlók nagy száma tett indokolttá. A komoly méreteket öltött problémát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy Európán belül csak Olaszországban mintegy negyvenezer nőt csonkítottak meg. A törvény szerint hattól tizenkét évig terjedő börtönbüntetés jár azoknak, akik kislányokon vagy felnőtt nőkön szexuális csonkítást hajtanak végre. Egy szomáliai férfiorvos szerint áthidalható lenne a probléma akkor, ha a kislányokon a hagyományoknak megfelelő rituálé kíséretében virtuális csonkítást hajtanának végre. Az olasz nőszervezetek az ötletet viszont határozottan elutasították.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag