Terheléses EKG-készüléket vásárolna Orosháza

A Richter Egészségváros rendezvényének szeptember 27-i állomása Orosháza: kórháza megközelítőleg 120 ezer ember ellátásért felel. Dr. Duray Gergő főigazgató elmondta, ellátási területükön is egyre magasabb a szív- és érrendszeri gondokkal küzdők száma, ezért a rendezvény bevételét is e területhez kapcsoló műszer beszerzésére szeretnék fordítani.

Hány embert lát el az Orosházi Kórház?

Az Orosházi Kórház városi kórházként működik, megközelítőleg 120 ezer ember ellátásáért vagyunk felelősek: hozzánk tartozik az orosházi, a szarvasi és mezőhegyesi kistérség is 27 településsel. A kórházhoz tartozó szakrendelőben és az ambulanciákon tavalyi körülbelül 417 ezer beteg fordult meg, a fekvőbeteg ellátásban 2013-ban közel 15 ezer beteget láttunk el.
Kórházunkban 302 aktív, illetve 119 krónikus ágy működik, jelenleg 93 ágyon krónikus ellátás, 26 ágyon pedig főként mozgásszervi rehabilitációs ellátás folyik. Aktív osztályaink a következők: belgyógyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat, csecsemő-és gyermekgyógyászat, fül-orr-gégészet, neurológia, traumatológia, urológia, kariológia, aneszteziológia és intenzív betegellátás, valamint sürgősségi betegellátás. 2012 óta a szemészeti ellátást egynapos sebészet keretében végezzük.

Milyen változások történtek a kórházban az utóbbi időszakban?

Békés megyében is elöregedett a lakosság, de a térség szociális ellátása nem tud lépést tartani a megnövekedett igényekkel, ezért is nyílt meg 2007-ben egy korszerű, krónikus ápolási osztály. 2006 óta rehabilitációs szakellátás is működik a kórházban, hiszen az is jól érzékelhető tendencia, hogy jelentősen nő a mozgásszervi problémákkal küzdők aránya. A kórház Gyopárosfürdőn található Fizioterápiás Központjában tovább gyógyulhatnak betegeink, ambuláns körülmények között.
A gyarapodó cukorbetegek száma miatt 83 ágyas belgyógyászati osztályunkon diabetológiai profilú részleget különítettünk el.

Dr. Duray Gergő

Dr. Duray Gergő


Ugyanakkor nem csak szervezeti átalakulás történt a kórházban: jelenleg is zajlik az az építkezés, mely re több mint 1, 6 milliárd forint támogatást nyertünk. A projektben három jól elkülöníthető, fejlesztés valósul meg: infrastrukturális, orvosi gép- és műszerbeszerzés és informatikai fejlesztés. A projektnek köszönhetően az ellátási folyamatok felgyorsulnak, csökken a várólista, a betegek hamarabb hozzájutnak a szükséges ellátáshoz, továbbá az üzemeltetési költségek is csökkennek. Ezt a célt segítik a kiépítésre kerülő megújuló energiaforrások, mint a napkollektor és napelem.

Milyen szűréseken vehetnek részt a város és a térség lakói?

Intézményünk kapcsolódik az országosan szervezett szűrőprogramokhoz: a családorvosi hálózatot bevonva igyekszünk minél szélesebb réteget elérni. Különösen fontosnak tartjuk az intézetünkben már kezelt betegek rendszeres ellenőrzését, a szekunder prevenciót, amiben speciális szakambulanciáinkra hárul feladat. Intézményünk középtávú terveiben kiemelt feladatként szerepel a szív- és agyi érbetegségek szűrővizsgálati módszereinek szélesebb körű alkalmazása, szekunder prevencióként pedig e betegek szervezett gondozása.
Az Orosházi Kórházban jelenleg is végzett szűrőprogramokat (tüdőszűrés, mammográfia, csontsűrűség mérés, nőgyógyászati szűrővizsgálatok, ortopédiai szűrővizsgálatok, valamint védőnői szolgálat, szeretnénk kiegészíteni a bélcsatorna daganatos betegségeinek korai kimutatására alkalmazott szűrővizsgálatokkal.

Miért tartja fontosnak, hogy Orosháza is állomása a Richter Egészségváros rendezvénynek?

A Richter Egészségváros programot mind a kórház, mind az itt élő emberek szempontjából nagyon fontosnak tartom. A programok között számos előadást az orvosaink tartanak, a szűrésekben nővéreink segítenek, így a lakosok jobban megismerhetik a kórház profiljait. A Richter gyógyszergyárral régi, jó szakmai kapcsolatot ápol a kórház, örülünk, hogy városunk is részt vehet a programban.

Mire szeretnék költeni az eseményen összegyűjtött pénzt?

A rendezvény bevételéből terheléses EKG gépet szeretnénk vásárolni. Térségünkben tartósan magas a szív- és érrendszeri betegek aránya, ezért döntöttünk a műszer beszerzése mellett.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag