+7° - +22°
Kettős front

Sok szív szinte egyszerre dobbant Mohácson

A Richter Egészségváros mohácsi állomásán minden eddiginél magasabb összeget, közel hét és félmillió forintot adtak át a város kórházának. A siker a példátlan összefogásnak volt köszönhető.

A Richter Egészségváros Program május 24-én, szombaton Mohácsra érkezett. A jótékonysági akcióval egybekötött, a megelőzést szolgáló és az egészség megőrzésére nevelő rendezvény szűrésekkel, előadásokkal és színes kiegészítő programokkal várta a lakosságot. A lakosság részvételének ösztönzése a hazai gyógyszercég által a Mohácsi Kórház javára felajánlott adomány növelését jelentette egyben. A program elérte célját: az összegyűlt rekordösszegből, 7 433 900 forintból, biztosan megvásárolható az új lélegeztetőgép. A város, a kórház kiemelkedő összefogása és a lakosság aktivitásának köszönhetően a Richter Egészségváros programsorozat történetében az eddigi legmagasabb összeget adták át.
Példátlan összefogásról tett tanúbizonyságot Mohács lakossága, akik saját egészségük védelmében, valamint kórházuk érdekében már a rendezvény hivatalos megnyitásától kezdve aktívan részt vettek az egyes programelemeken. Szekó József, Mohács polgármestere köszöntőjében örömmel nyugtázta, hogy mennyien látogattak ki a Széchenyi térre, és kezdték meg a vizsgálatokat az egyes szűrőpontokon, valamint reményét fejezte ki, hogy a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott kétmillió forintos alapadomány a nap végére sokszor 300 forinttal gyarapodik majd. "Régóta célunk, hogy a gyógyítás mellett nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre is. Felelősséget érezve a régió és a város lakosságáért, kötelességünknek érezzük a fejlesztést. Az adományból az Intenzív Osztály számára egy lélegeztetőgép megvásárlása a cél" - mondta dr. Csizmadia Csaba a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa, aki a szűrőprogrammal kapcsolatban kiemelte: a statisztikai adatok egyértelműen igazolják a rendezvény létjogosultságát, így örömmel üdvözölte a Richter Egészségváros Program érkezését.

A város főterén felállított sátrak alkotta utcákon folyamatos nagyüzem volt egész nap, több mint háromezren megfordultak az egyes pontokon. A minden korosztályt megmozgató, példaértékű eseményen több mint kétezer szűrést végeztek el a szakemberek és az előadásokon, tanácsadásokon is kiemelkedően aktív volt a részvétel. A nap folyamán négyszáz fő ellenőriztette koleszterinszintjét, 70 százalékuk azelőtt még sosem vett részt koleszterinszint mérésen, a vizsgáltak felénél mértek magas eredményt. A csontsűrűségmérésen átesett lakosok esetében is igen magas, 60 százalékos volt azok aránya, akik még életükben soha nem jártak ilyen szűrésen; a megszűrtek 14 százalékánál regisztráltak rossz eredményt. A férfiak, felismerve a prosztataszűrés jelentőségét, közel kétszázan vettek részt szűrővizsgálaton. Figyelmeztető értéket 64 esetben mértek az orvosok. A rendezvény további előnye volt, hogy a betegek azonnali tanácsadás keretében közvetlenül a szakemberektől tájékozódhattak a szükséges további lépésekről, teendőkről. Jelentős eredmény, hogy olyan lakosokat is sikerült elérnie a programnak, akik eddig soha nem vettek részt szűrővizsgálatokon.

Krizsó Szilvia újságíró, műsorvezető moderálásával zajlottak az ismeretterjesztő előadások

Krizsó Szilvia újságíró, műsorvezető moderálásával zajlottak az ismeretterjesztő előadások


A szűrővizsgálatok mellett kötetlen, színes beszélgetésekkel várta az érdeklődő nőket, kismamákat és párjaikat is a Richter a Nőkért sátorba a várandós műsorvezető, Jaksity Kata, ahol a nők testi és lelki egészségével kapcsolatos témák kerültek fókuszba. Rácz Zsuzsa írónő a nők társadalmi megbecsülését elősegítő Richter Aranyanyu Díj kapcsán hívott meg beszélgetőpartnereket, köztük Nagy Tímea olimpikont, zsűritagot. A Terézanyu pályázat kapcsán a női lét tabutémáiról, az önszeretet és önelfogadás kérdéseiről folytatódott a beszélgetés, melynek keretében példaértékű női történeteket, sorsokat ismerhetett meg a közönség. Krizsó Szilvia újságíró, műsorvezető moderálásával zajlottak az ismeretterjesztő előadások és beszélgetések a Mohácsi Kórház szakembereivel, akik a szűrővizsgálatokhoz kapcsolódó témákban tájékoztatták a hallgatóságot. Az előadások, kvízjátékok, tesztek nyújtotta szellemi aktivitások után Katus Attila érkezett a színpadra, a főtéren tömegek tornáztak együtt a népszerű aerobik világbajnokkal. Az esemény zárásaként a Zora Néptáncegyüttes szórakoztatta a közönséget, amíg az adománypontok összesítése zajlott.

A nap zárásaként dr. Zalai Károly, a Richter Gedeon Nyrt. PR főmunkatársa adta át dr. Csizmadia Csaba főigazgató főorvosnak a Mohácsi Kórházat megillető 7 433 900 forintos adományt, melyet a kórház egy új lélegeztetőgép beszerzésére fordít. "Egész nap érezni lehetett, hogy sok szív szinte egyszerre dobban" - fogalmazott a rekordadományt átvevő kórházigazgató. Ezzel a páratlan eredménnyel Mohács a Richter Egészségváros programsorozat történetének eddigi legnagyobb támogatását gyűjtötte össze.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag