Tőzsdézés a neten? Így kezdjen bele!

Kiss Verus

Az internetes banki szolgáltatások elterjedésével a befektetési szolgáltatások területén is elérhetővé váltak az interneten történő tőzsdei üzletkötések. Lássuk az alapvető tudnivalókat!

A tőzsdei kereskedés a magánbefektetők számára elérhető legkorszerűbb formája az internetes kereskedés, ami gyors és az egyéb lehetőségekhez képest messze a legolcsóbb. Egyszerűbb formájában - melyet számos bank nyújt az internetes bankolás keretében - tőzsdei megbízást lehet adni tetszőlegesen kiválasztott értékpapírra. "Fejlettebb" formájában egy helyen elérhetőek a tőzsdei kereskedési adatok, esetleg elemzések és tőzsdei hírek is. Ilyenkor a befektető gyakorlatilag úgy érezheti, hogy közvetlenül a tőzsdén kereskedik, hiszen ugyanazokat az információkat látja, amiket a brókerek. És mi kell mindehhez?

Kezdő lépés

A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges egy, a befektetési szolgáltatónál vagy befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére is jogosult banknál nyitott értékpapírszámla, valamint a kapcsolódó pénzforgalom lebonyolításához egy ügyfélszámla vagy bankszámla.

Az interneten adható megbízások teljesítéséhez szükséges továbbá, hogy a befektetési szolgáltatások igénybevételére megkötött megállapodásban benne legyen, hogy a megbízások interneten is megadhatók. Ez lehet internetbanki szolgáltatási szerződés, vagy a brókercéggel kötött bizományosi szerződés kiegészítése is. A konkrét ügyletre csak felhasználónévvel és érvényes jelszóval, illetve egyéb alkalmazandó biztonsági azonosítást követően adható megbízás az interneten keresztül. Az internetes kereskedési rendszer használatához szükséges, ügyféloldali technikai feltételeket (megfelelő sávszélességű internetkapcsolat, hardver, jogosulatlan behatolás elleni védelem, tűzfal, böngésző program stb.) az ügyfélnek kell biztosítania.

Mit lehet a neten intézni?

Az interneten tudunk értékpapírokat, állampapírokat, részvényeket és befektetési jegyeket venni és eladni.

Az interneten keresztül tehát befektetési (értékpapír) műveletek is indíthatók, amellyel nemcsak a Budapesti Értéktőzsdén, hanem - a szolgáltató által biztosított lehetőségektől függően akár - a világ más tőzsdéin forgalmazott részvények adás-vétele is lebonyolítható, ez utóbbi miatt sokan a nemzetközi részvényekkel való kereskedés magasabb hozamának reményében külföldi brókercégnél nyitnak számlát (ezekben az esetekben azonban fokozott körültekintéssel kell eljárni). Érdemes azonban tájékozódni a hazai befektetési szolgáltatóknál is a külföldi értékpapírokkal való kereskedés lehetőségeiről.

Az internetes brókerrendszereknél leadott megbízások rövid időn belül bekerülnek a tőzsde kereskedési rendszerébe, a bekerülés előtt azonban a brókercég még fedezet-ellenőrzést végez. Ma már lehetőség van lakossági valós idejű - "real-time" - megbízás adására is. Az internetbróker és internetbank használatánál célszerű meghatározott (például néhány hetes) rendszerességgel külön e-mailben vagy papír alapon is egyenlegközlést, illetve a tranzakciók listázását kérni.

Amennyiben az ügyfél a visszaigazolásban szereplő üzletkötés feltételeit vitatja, azzal szemben kifogással élhet a visszaigazolás kézhezvételétől számított - az üzletszabályzatban meghatározott számú - munkanapon belül.

A befektetési szolgáltatók általában az ügyféllel kötött szerződésben a kommunikációs zavarból (rendszerhiba, késedelem, internetkapcsolat megszakadása) eredő károkkal kapcsolatos felelősségvállalását kizárják.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag