+13° - +31°
Nincs front

Koronavírus: megtagadható-e a tantermi oktatás?

HáziPatika

Jövő hétfőtől újraindul a tantermi oktatás a hazai általános iskolák alsó tagozataiban, illetve megnyitnak az óvodák is. A szülők egy része azonban tart attól, hogy a mostani járványhelyzetben visszaengedje gyermekét a közösségbe. Lássuk, milyen lehetőségek állnak előttük.

Az ADOM Diákmozgalom arra kéri a kormányt, ne vezess be kötelező jelenléti oktatást, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul a koronavírus ellen. Részletek itt.

Mint azt megírtuk, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter március 26-án jelentette be a köznevelési intézmények április 19-i újranyitását. Orbán Viktor miniszterelnök azonban április 9-én a Kossuth Rádióban közzétette, hogy a középiskolák nyitását elhalasztják az érettségi szünet utánra, május 10-ig, majd április 14-én arról számolt be a közösségi médiában, hogy az általános iskolák felső tagozatai esetében is hasonló halasztással él a kormány. Ezzel együtt az alsó tagozatos általános iskolásoknak már jövő hétfőn vissza kell térnie az iskolapadba, még ha a döntéssel nem is minden érintett ért egyet. A Telex cikke szerint - amelyet a kormányfő április 14-i bejelentése előtt tettek közzé - a tanárok nagy része fél a tantermi oktatástól, bár sztrájkolni nem fognak, valamint van olyan iskola is, ahol a szülők közel fele jelezte már, hogy nem fogja a jövő héten iskolába engedni a gyermekét.

Hétfőtől újraindul a jelenléti oktatás az általános iskolákban
Hétfőtől újraindul a jelenléti oktatás az általános iskolákban. Fotó: Getty Images

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a lap megkeresésére elmondta, a köznevelési törvény értelmében egy diák legfeljebb 250 órát hiányozhat egy tanévben ahhoz, hogy ne kelljen osztályozó vizsgát tennie. További feltétel, hogy elegendő jegyet szerezzen, ami alapján értékelhetővé válik a teljesítménye. Hogy mi számít elegendő jegynek, azt az iskolák határozzák meg pedagógiai programjaikban, de általában a heti óraszámhoz igazítják a minimális elvárást. A szórás elég nagy: van, ahol elég a heti óraszámmal megegyező jegymennyiség, míg máshol akár annak kétszerese is lehet a kritérium.

A szülők maguk is igazolhatnak bizonyos mennyiségű hiányzást, de a pontos értékeket ez esetben is az iskolák szabályozzák házirendjükben. Korábban a félévenkénti vagy tanévenkénti három nap számított az általános gyakorlatnak, a járványhelyzetben ugyanakkor sok iskola 250 órára módosította a keretet tavaly. Ez azért is érdekes, mert április 19-től kezdve még 39 tanításai nap marad hátra a tanév végéig, ami napi 6 órával számolva 234 órát jelent. Magyarán, ha a szülő még nem használt fel túl sokat az igazolási lehetőségeiből, egyben az iskola is áttért a 250 órás korlátra, továbbá a gyermeknek van elég jegye az osztályozáshoz, úgy akár a tanév hátralévő részére végig kiírhatja a szülő iskolás gyerekét.


Aáry-Tamás Lajos kitért rá, a házirend módosításáról a fenntartó dönt, de azt nemcsak az iskola vezetése, hanem a szülői közösség vagy a diákok is kezdeményezhetik. A kérést az igazgató köteles továbbítani a fenntartó felé, amely nem is tagadhatja meg a módosítást, mivel az nem sért törvényt. A szakember ezzel együtt hangsúlyozta, hogy a legfontosabb, hogy a szülők jogszerűen járjanak el, amennyiben a járványtól tartva nem engedik iskolába gyermeküket. Éppen ezért első lépésben mindenképpen egyeztessenek az intézmény vezetésével. Azok az általános iskolás diákok, akik jövő héttől nem mennek iskolába, jogi értelemben hiányzónak számítanak.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag