+10° - +25°
Nincs front

Húsevő farsang: jöjjön a disznóhús!

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Mivel a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtöt valamikor szigorúan betartották, ennek ellensúlyozására alakulhatott ki a böjt előtti nagy evések, ivások, lakomák, mulatozások szokása, a farsang. Az ördög ünnepének megvolt a maga szerencsehozó koreográfiája és a szokásos ételei is. Nézzük, miért is jó, ha a duhaj farsangon fánkot, rétest vagy disznót eszünk!

"Az pogányoktul reánk szállott testhizlaló és léleköldöklő büdös fassang!" - így fakadt ki Telegdi Miklós püspök 1577-ben megjelent prédikációs könyvében. Nem véletlenül, hiszen a farsanghoz valóban számos pogánynak tartott népszokás fűződik, amelyeknek célja szerte Európában a tél megijesztése, a bőségteremtés és a tavaszvárás volt.
Egykoron a vidéki fiatalemberek farsangkor valamilyen álöltözetbe, állatot utánzó maskarába öltöztek. A lányok fiú, a fiúk női jelmezt öltöttek, de gyakran öltöztek kéményseprőnek, papnak, katonának is. Voltak, akik arcukra kormot vagy lekvárt kentek, vagy arcukat tök álarccal fedték el. A maszkos alakoskodásokról, dramatikus játékokról már a 15. században szólnak tudósítások, sőt, a krónikások azt is feljegyezték, hogy Mátyás király Itáliából hozatott álarcokat, ekkorra tehető annak elterjedése is.

A hagyomány szerint farsang idején disznóhúst kell enni

A hagyomány szerint farsang idején disznóhúst kell enni

A hús elhagyása, mint központi probléma

A farsang vagy karnevál egész Európában a húsevés ünnepe is. A magyar hagyományokban a 16. századtól fennmaradt a Cibere és Konc, vagyis a böjti és a húsételeket megszemélyesítő alakok álarcos küzdelme. Ekkortól emlegetik a maskara szót, amely az olasz mascherából ered. Ugyanígy az olaszból ered a karnevál szó is (carnevale= "carne" "hústól" szóból és a "vale" "elhagyni" szavakból eredeztethető: "búcsúzás a hústól"), amely jelzi az ünnep központi gondolatát: most kell húst enni, hiszen nemsokára jön a nagyböjt.

A farsang elnevezés német eredete is "húsközpontú": a húshagyót jelölő osztrák-bajor Vaschang szóból származik, ezért élhetett sokáig fassang alakban nyelvünkben.

Miért volt kultusza fassangkor a húsevésnek?

Farsang idején volt általában a második disznóvágás, és ez meghatározta az étrendet: töltött káposzta, hurka, kolbász és kocsonya került leggyakrabban a falusi asztalokra. A farsangvasárnapot megelőző kövér csütörtökön kezdték a legnagyobb sütés-főzést, hogy farsang farkára jusson elég mindenből. De előfordult - és általában ügyeltek rá, hogy így is legyen -, hogy maradt némi húsétel a böjti időszakra; ezt még a hamvazószerdát követő ún. torkos vagy zabáló csütörtökön el lehetett fogyasztani. Ezen a napon ráadásként még sütöttek - főztek is, annak reményében, hogy az évben bőséges lesz a termés.

Ha hús, akkor pedig legyen kövér: a néphitben hívők, azt mondják, hogy aki újévkor és farsangkor disznóhúst eszik, annak sok pénze lesz (a disznó más kultúrákban is a szerencsét, a bőséget szimbolizálja).

3 isteni fánkrecept

Az egyszerűtől a klasszikus szalagosig három fánkreceptet adunk közre, hogy mindenki megtalálja a fogára valót! Ide kattintson!

A farsang a 20. századig a lakodalmak ideje is volt, innen a "vastag" sütemények, a fánk, a hájas tészta, a rétes hagyománya (és Csokonai Vitéz Mihály vénlány-históriája, a Dorottya). De ne higgyük, hogy eme desszertválasztás véletlen!

A jellegzetes farsangi fánkot az ország egyes területein azért fogyasztották, hogy a vihar ne rongálja meg a háztetőt. Az ugyancsak kedvelt étel, a rétes, szerencsét hoz - ha jól nyúlik. Általában a sok étel fogyasztásától a következő év bőségét remélték és ha a szántó-vető emberek életmódját áttekintjük, ekkor állt rendelkezésre friss hús, és ekkor volt idejük a bálozásra.

A kocsonya pedig valójában a téli húsleves. Egyszer kellett megfőzni és az a nagy hidegben napokig, hetekig eltartható és fogyasztható volt hűtőszekrény nélkül is.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag